Test za roditelje

Obrazovne institucije
Obrazovni servisi

Kako izgleda jedan dan u životu predškolaca?

Učenje, igranje, druženje i zabava

Svaki dan u životu predškolaca bogat je i ispunjen različitim sadržajima. On se sastoji od usmerenih i slobodnih aktivnosti i pauza za obrok i odmor. Kroz usmerene aktivnosti mališani se uče razvoju govora, početnom čitanju i pisanju i osnovnim matematičkim pojmovima; upoznaju se sa prirodom i društvom koji ih okružuju, jačaju svoje telo kroz fizičko vaspitanje i oslobađaju svoju kreativnost kroz lekcije likovnog i muzičkog.

Samostalne aktivnosti podrazumevaju slobodno vreme u kom predškolci sami biraju čemu žele da se posvete; to mogu biti različite edukativne i društvene igre, kao i druženje sa vršnjacima.

Obroci se sastoje od doručka, ručka i užine i napravljeni su od zdravih i izbalansiranih namirnica. Pri svakom obroku, mališani pomažu da se postavi i raspremi sto, čime se uče samostalnosti i marljivosti.

Zavirite i vidite kako izgleda jedan dan vašeg predškolca u Savremenoj.

Dan u Predškolskom

Prijem mališana: 7:30–8:00

Prilikom dolaska dece u predškolsko, dobijate sve važne informacije o svom detetu. Vaspitači vas ukratko upoznaju sa pojedinostima iz života predškolca, a bitne informacije se posebno beleže.

Deca se potom okupljaju i dogovaraju sa vaspitačima oko dnevnih aktivnosti.

Pošto se raskomote, obuju posebnu obuću za šetnju po prostorijama boravka i raspreme svoje stvari, mališani zajedno sa vaspitačem pripremaju ceđeni sok, kakao ili čaj. Po završetku priprema, postavljaju sto i zajedno doručkuju. Nakon obroka, svi zajedno raspremaju sto.

Slobodne aktivnosti u grupi: 8:00–10:00

Ovo je period kada predškolci mogu da sami izaberu čime će se zanimati. Slobodne aktivnosti u grupi na samom početku dana dozvoljavaju deci da se polako pripreme i zagreju za usmerene aktivnosti koje ih očekuju kasnije.

Deca biraju svog partnera za igru, crtanje, čitanje, slušanje priče ili igranje društvenih igara. Ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju, mališani zajedno sa vaspitačem ovaj period provode i u parku našeg dvorišta ili na otvorenim sportskim terenima.

Usmerene aktivnosti, ručak i učenje: 10:00–14:00

Ovo je period dana u kom se predškolci posvećuju vođenim aktivnostima koje  se odvijaju u grupi: mališani vežbaju u gimnastičkoj sali, uče o kuvanju eksperimentišući u kuhinji, upoznaju se sa osnovama šaha ili crtanja, slušaju muziku i pevaju ili imaju vežbe početnog čitanja i pisanja.

Nakon ovih aktivnosti sledi pauza za ručak: 12:30–13:00. Nakon toga, od 13 do 14 sati predškolci pohađaju Pripremni program za školu koji je propisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Odmor ili sloobodna igra – od 14:00

Ovo je period dana kada mališani zasluženo uživaju u slobodnim aktivnostima. Deca se igraju u grupi ili samostalno, uz mentorstvo vaspitača. Takođe, mogu se i odmarati. Posebnim danima, u popodnevnim satima organizuju se časovi kojima prisustvuju i roditelji, posete dramskih grupa, odlazak u dečje pozorište, takmičarski kvizovi sa posetiocima iz drugih predškolskih ustanova, kao i brojne druge slobodne aktivnosti.

Užina: 15:00–15:30

Užina se, kao i doručak i ručak, sastoji od pažljivo biranih zdravih namirnica koje imaju za cilj da ojačaju fizičke i mentalne sposobnosti dece.

Nakon toga sledi popodnevni odmor do dolaska roditelja.

Predškolci slušaju priče, gledaju edukativno-zabavne emisije i odmaraju se od dana ispunjenog učenjem, igrom, druženjem i zabavom.

Prijavite se

Predupis za generaciju 2019/20. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »