Azija popodne: Japan, Kina, Tajland

Japan – zemlja u kojoj se susreću tradicionalno i urbano

Japan

Glavni grad: Tokio
Državno uređenje: ustavna monarhija
Kontinent: Azija
Karakteristike: samuraji, gejše, trešnjin cvet, hramovi, urbane supkulture, tradicija, carstvo
Japan na mapi sveta

Evo nas u Japanu, da budem preciznija, u njegovom glavnom gradu – Tokiju! Ova prelepa zemlja ima toliko mesta koja vredi obići, ali mi, zbog veoma gustog rasporeda, to, nažalost, ne možemo da stignemo. Zato ćemo obići samo najznačajnija mesta.

Nalazimo se kod jednog od simbola Tokija – Tokijskog tornja, i odavde započinjemo naš obilazak ovog impozantnog grada, u kome se spajaju tradicionalno i urbano. Ovaj toranj poseduje lift pomoću koga se možete popeti na visinu od 150 ili 250 metara i posmatrati grad u pogledu od 360 stepeni. Predstavlja jedan od najboljih i najpoznatijih vidikovaca u Tokiju i zato je idealno mesto za slikanje panorame grada i pravljenje selfija.

Tokio noću

Sigurno ste na filmovima gledali toliko toga o samurajima, gejšama i nindžama? Obilazak Nacionalnog muzeja Tokija je prava prilika da sve to vidite izbliza, a virtuelna tura gde sami možete da prošetate kroz sve prostorije i postavke Muzeja „Edo-Tokio” (Edo je staro ime Tokija) otkriće vam sve o nastanku Tokija i njegovom razvoju u današnju metropolu.

Tokijski toranj
Japan
Park oko palate
Sushi
Most u Tokiju

Kada smo pogledali ove neverovatne izložbe, nastavljamo dalje do najstarijeg budističkog hrama u Japanu koji nosi naziv Sensodži. Ovde možete kupiti jeftine suvenire, kimona i japanske tradicionalne lutke.

Carska palata je sledeća znamenitost koju ćemo obići. Ova palata posvećena je japanskom caru i njegovoj porodici, a zanimljivo je to da je ona smeštena usred parka, u blizini kanala iznad koga je izgrađen mostić.

Kina – najstarija civilizacija na svetu

Kina

Glavni grad: Peking
Državno uređenje: republika
Kontinent: Azija
Karakteristike: bogata istorija i tradicija, nekadašnje carstvo, mnogoljudnost, hrana i začini, poljoprivreda, ali i tehnologija
Kina na mapi sveta

I konačno, stigosmo do kraja Puta svile. Evo nas u Kini, najstarijoj civilizaciji i državi, koja broji najviše stanovnika na svetu, čak 1,3 milijarde. Pogledajte kartu Kine… Kaže se da je, kada zima zaveje sever provincije Hejlungđang, prolećna setva u toku na ostrvu Hajnan na jugu. Zamislite to!

Ovo je neverovatna zemlja u kojoj se može videti izvrstan spoj tradicije – očuvanih ostataka drevne civilizacije, i inovacije – najmodernijih i užurbanih gradova, kakav je glavni grad Peking, i tehnoloških dostignuća savremene civilizacije. Takođe, ovo je zemlja neverovatnih prirodnih lepota i nacionalnih parkova, od kojih ćemo neke uspeti da obiđemo.

Predlažem da krenemo u obilazak. Idemo da vidimo jedan od glavnih simbola Kine. Da, to je čuveni Kineski zid.

Kina

Kineski zid

Znate li da je Kineski zid najveća građevina na svetu? Zato i nije čudno što se nalazi na UNESCO-voj listi sedam svetskih čuda. Sa svojom dužinom od čak 8.851 km, predstavlja i najduži zid na svetu.

Njegova izgradnja je počela još u 7. veku pre nove ere, kako bi se zaštitilo kinesko carstvo od invazije nomadskih plemena koja su dolazila sa severa iz Evroazijskih stepa.

Hajdemo sad u šetnju. Da vidimo koju dužinu ovog zida možemo da pređemo!

Kineski zid
Kineski zid 1
Pande
Hram u Kini
Stakleni most

Istraživačka baza pandi

Ove slatke džinovske pande bile su ugrožena vrsta sve do 1976. godine, a onda su odlučili da sagrade Istraživačku bazu pandi i tako sačuvaju ova nevina stvorenja od istrebljenja.

Kada budemo platili ulaznice, dobićemo na poklon majicu, plišanu igračkicu i sertifikat u znak zahvalnosti, jer tako pomažemo razvoju ovog rezervata i tome da pande dobiju sve što im treba.

Hajdemo sada da ih pogledamo izbliza. Pogledajte onog malog, slatkog što žvaće granu eukaliptusa. A jeste li znali da svaka panda ovde ima svoje ime? Ono tamo je Starlet, onaj što se penje na drvo je Milky Way, a onaj mali što se tamo krije zove se Shadow Lover.

Istraživačka baza pandi

Najduži stakleni most

A sad da vas vidim, ko sme da pređe preko ovog mosta? Slobodno, bezbedno je. Čak je i kamion od dve tone uspešno prešao. Obećavam vam da ćete imati osećaj kao da letite. Hajdemo svi zajedno!

Tajland – zemlja raskošnih ostrva i zanimljive tradicije

Tajland

Glavni grad: Bangkok
Državno uređenje: kraljevina
Kontinent: Azija
Karakteristike: predivna ostrva, plaže i priroda, hramovi, ukusna hrana, egzotično voće
Tajland na mapi sveta

Da smo se pre oko 80 godina našli u ovoj državi, rekli bismo da se nalazimo u kraljevini Sijam, ali ova kraljevina više ne nosi taj naziv. Držaću vas još malo u neizvesnosti, a saznaćete gde smo to doputovali kada uspete da pročitate puno ime glavnog grada ove države:

Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahinthara Yutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanukamprasit

Bravo! Upravo ste pročitali naziv grada koji se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda kao grad sa najdužim imenom na svetu. Verovali ili ne, nalazimo se u Bangkoku. Dobro došli u Tajland!

Tuk-tuk
Velika palata
Kompleks palate
Tajland
Bangkok

Ne, ne planirajte da Bangkok obilazimo klasičnim taksijem, ovde ćemo se voziti u tuk-tuku, njihovom specijalnom vozilu na tri točka. Zavalite se u sedišta, tuk-tuk ide brže nego što možete da pretpostavite.

Ali pre nego što krenemo u ludu vožnju, predlažem da napravimo kratku pauzu posle ovoliko obilazaka i osvežimo se uz neki od nezaobilaznih specijaliteta u Tajlandu: pad thai, šejk od egzotičnog voća ili tajlandski sladoled.

Mmm… Ovo mi je zaista bilo potrebno! Idemo dalje.

Ukoliko vam se u glavi nije zavrtelo od vožnje, možda vam se zavrti kada ugledate Veliku palatu, smeštenu u srcu grada, koja predstavlja kompleks raskošnih hramova, muzeja, mauzoleja, kraljevske rezidencije, ali i prostranih parkova i travnjaka.

Hajde da pogledamo!

Sladoled na Tajlandu

Primetićete da u Bangkoku ima mnoštvo hramova i verujem da će vam dah oduzeti Hram smaragdnog Bude, u kom se nalazi njegova statua, koja, uprkos svojoj veličini (75 cm), zauzima istaknuto mesto. Pa hajde da vidimo!

Velika palata u Bankoku

Isto tako nećete ostati ravnodušni pred ogromnom, zlatnom statuom ležećeg Bude, dugačkom čak 46 m i visokom 15 metara, koja je smeštena u Hramu ležećeg Bude.

Hajdemo sad, čekaju nas krstarenje rekom Čao Praja i ploveća pijaca. Ukoliko budete imali dovoljno energije, prošetaćemo i jednom od glavnih ulica u Bangkoku.

Ipak se niste umorili? Stigli smo u glavnu ulicu Bangkoka. Molim vas da se ovde držimo za ruke, zaista je velika gužva.

Ko nije kupio dovoljno suvenira, ovde može naći svakakve poklone po niskim cenama.

Ukoliko ima gladnih, ne brinite, ne morate kupovati pržene škorpije, skakavce, insekte, aligatore koji se prodaju na ulici, možemo pronaći ukusnu hranu koju inače volimo.

Ploveća pijaca u Bankoku

A sad, da li ste za to da ovo putovanje završimo odmorom na nekom od najlepših ostrva u Tajlandu? Ko je raspoložen za ležanje pod palmama, ispijanje kokosa, najlepše zalaske sunca, sitan pesak i toplo more?

Koje ostrvo biramo? Možda Koh Phangan? Koh Samui? Koh Mook? Koh Kai? Koh Kood?

Tajlandska ostrva

Ovde završavamo naš drugi dan #Savremenaekskurzija. Odmorite se za sutrašnju avanturu i ne zaboravite da proverite šta ste danas naučili u kvizu koji ste dobili u mejlu.

Naspavajte se, a sutra vas u obilazak Afrike vodi moja koleginica Nevena Matejić.

Bilo mi je lepo danas.

Pozdravljam vas,
Nevena Radivojević

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »