Podizanje svesti o očuvanju životne sredine u Savremenoj

ZELENA ŠKOLA

Podizanje svesti o očuvanju životne sredine

Savremena osnovna škola posvećena je očuvanju okoline. Nastala je na temeljima i vrednostima Savremene gimnazije, koja je deo značajnog međunarodnog programa Eko-škola, koji vodi Fondacija za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine (FEE). Ovaj globalni projekat, koji se u Srbiji sprovodi pod pokroviteljstvom organizacije Ambasadori održivog razvoja, uključuje više od 12 miliona učenika i studenata iz 58 zemalja, sa ciljem da se kroz obrazovanje ljudi aktivno uključe u očuvanje i zaštitu životne sredine.

Učenici i zaposleni u Savremenoj, koja neguje istu eko-friendly orijentaciju, različitim akcijama, radionicama, projektima i posebno prilagođenim časovima doprinose očuvanju i poboljšanju životnog okruženja celokupnog društva.

SAVREMENA UVEK BRINE O ŽIVOTNOJ SREDINI

Savremena osnovna škola je koncipirana kao eco-friendly osnovna škola:

Paperless school

Upotreba tehnologije eleminiše potrebu za papirom, čime se doprinosi očuvanju drveća.

+

UŠTEDA ENERGIJE

Moderno opremljena zgrada sa dobrom izolacijom doprinosi smanjenju utroška energije.

+

MALA EMISIJA UGLJENIKA

Prostorije su opremljene senzorima koji prilagođavaju temperaturu prema potrebi.

+

U sklopu redovne nastave učenici Savremene osnovne škole obrađuju ove teme kroz brojne kreativne zadatke i interaktivne vežbe, kao što su: praćenje potrošnje električne energije, istraživanje mogućnosti prirodnih izvora energije, učenje o ugroženim životinjskim vrstama i merama zaštite, kao i o zagađenim geografskim područjima i ekološki aktivnim zemljama, proučavanje formula štetnih gasova i načina njihovog smanjenja…

„ZELENA NASTAVA” U SAVREMENOJ ŠKOLI

Kroz redovnu nastavu i vannastavne aktivnosti kao što su radionice, predavanja, izleti u prirodu i volontiranje, učenici stiču neophodna znanja o potrebi očuvanja životne sredine.

Učenici Savremene razvijaju svest o značaju klimatskih promena, potrebi očuvanja flore i faune, efikasnom korišćenju energije, uticaju otpada i značaju reciklaže, alternativnim načinima transporta, važnosti očuvanja prirodnih resursa i globalnim posledicama ličnih postupaka. Učenici i nastavnici jednostavnim akcijama svakodnevno doprinose očuvanju sredine:

Proaktivna zelena nastava u prirodi

ISTRAŽIVANJEM PRIRODNIH IZVORA ENERGIJE

ODGOVORNIM ODLAGANJEM SMEĆA

SAĐENJEM BILJAKA U ŠKOLSKOM DVORIŠTU

NEKA I VAŠE DETE POSTANE DEO EKO-EKIPE

U okviru projekta Eko-škola formiran je odbor za očuvanje i zaštitu sredine u koji mogu da se uključe svi koji imaju potrebu da učine nešto više za planetu na kojoj živimo.

Priključivanjem eko-ekipi svojih drugara iz Savremene gimnazije, ali i celog sveta, učenici Savremene ne samo da doprinose očuvanju okoline već imaju priliku da se oprobaju i u kreativnim ulogama kao što su:

  • eko-reporteri: mreža mladih reportera sastoji se od 77.000 školaraca širom sveta, koji kreativnim idejama, pisanim reportažama i dokumentarnim fotografijama doprinose podizanju svesti o važnosti očuvanja životne sredine;
  • dizajneri kućica za ptice: i našim pernatim drugarima je potreban krov nad glavom, a ovo je i još jedna prilika za učenike da iskažu svoju kreativnost;
  • dizajneri eko-bašte: osmišljavanjem izgleda bašte i sađenjem biljaka školarci uče o botanici, dok ujedno povećavaju broj zelenih površina u glavnom gradu;
  • mladi prostorni planeri: kroz raspoređivanje sadnica i brigu o njima, učenici učestvuju u uređivanju izgleda parkova i drugih javnih površina.
Eko škola

Učenici Savremene od samog početka školovanja znaju koliko je važno očuvanje okoline i kroz posebno organizovane aktivnosti na časovima i van njih doprinose poboljšanju uslova života u Srbiji i na tom planu. Briga o okolini je briga za zajedničku budućnost; ovo je moto kojim se vode i savremeni osnovci.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »