Životne veštine

Sve ono što nam je potrebno i korisno da znamo

Izuzetno je važno da deca razviju svest o tome kako mogu sama i nezavisno da brinu o hrani koju unose, o tome šta i kako oblače, kako nešto da poprave, kako da se druže, i kako da brinu o svom mentalnom zdravlju. Njima je neophodan jedan set veština, koje se u Savremenoj nazivaju ‘’životnim veštinama’’.

Živimo u svetu gde brz tehnološki napredak ne ide srazmerno sa linijom praktičnih znanja koje deca treba da nauče za svakodnevni život. Istraživanja pokazuju da čak 58% dece u uzrastu od 3 do 5 godina, zna da koristi pametni telefon i njegove napredne funkcije, dok samo 15% dece zna da napravi sebi doručak, pri čemu su saznanja o zdravoj hrani prava retkost. U tom modernom razvoju sveta, izgubila se nezavisnost dece, koju su nekadašnje generacije imale.

Zbog toga Savremena praktikuje čest i precizno usmeren razvoj životnih veština. To može biti vezivanje pertli, poseta pijaci, vršnjačka edukacija, radionice na temu mentalnog zdravlja, ili sasvim praktični poslovi u školi na osnov kojih se oni uče brzom razmišljanju pri rešavanju svakodnevnog života.

ZA RAZVOJ OSNOVNIH ŽIVOTNIH VEŠTINA NEGUJE SE VRŠNJAČKA EDUKACIJA

Zaista je lepo podeliti znanje sa nekim. A savremeni osnovci to rade jedni sa drugim. Posete susednu učionicu, dođu kod svojih mlađih kolega, i prenose im razne praktične stvari koje su naučili. Uglavnom to rade na iznenađujuće zreo način, sa mnogo motivacije i želje da znanje podele.

S druge strane, mlađi učenici pokazuju izuzetnu spremnost za saradnju, otvorenost za rad i kreativnost. Mnogi od njih i sami imaju šta da kažu, pa se mali predavači lako i lepo zabave kroz vršnjačku edukaciju.

Upravo ovaj vid učenja je neobično popularan u svetu moderne edukacije – jer to je mogućnost da deca, na njima pristupačan i razumljiv način – od nešto starije dece iz prve ruke dobiju savete i znanja o nekim životnim veštinama.

Ali, tu priča tek počinje. Pogledajte vesti o tome kakve mi to životne veštine razvijamo i usvajamo u Savremenoj.

Kako izgleda jedan zanimljiv čas iz digitalnog sveta

Kada su nastavnici inventivni a učenici motivisani, svaki čas se lako pretvori u jedinstvenu kreaciju. U Savremenoj ne čekamo posebne prilike da kreiramo zanimljive časove.

Life Skills Programme: Šta kažemo kada ne govorimo rečima?

Učenici viših razreda Osnovne škole „Savremena” uživali su sa edukatorom Biljanom Manić na radionici čija je tema bila „Šta kažemo kada ne govorimo rečima, već govorom tela, gestovima i mimikom?”

Inspirativna poseta đaka iz Osnovne škole „Bora Stanković”

U okviru programa „LINK kidZ & Youth Without Borders Community Club”, Savremena osnovna škola je u novembru ugostila đake i nastavnike Osnovne škole „Bora Stanković” iz Tibužda, kod Vranja, sa kojom je nedavno potpisan „Protokol o saradnji”.

Inspirativan interaktivni čas – multidiscplinarni pristup

U Savremenoj osnovnoj školi iskoristili smo lepo vreme i održali čas na otvorenom. Povezivanjem gradiva iz predmeta Svet oko nas i Građansko vaspitanje realizovali smo uzbudljiv, interaktivan i praktičan čas, koji će učenicima dugo ostati u sećanju.

Upoznajmo dizajnere solarnog drveta!

U dobu u kojem živimo pametno drveće je preko potrebno, a Savremena osnovna škola je odlučila da u svom dvorištu „posadi” jedno. Stablo sa solarnim pločama koristiće Sunčevu svetlost za generisanje energije, a sadržaji koje može da ponudi su brojni. Učenici će, koristeći stablo, naučiti sve o održivom korišćenju energije, a moći će i da […]

Drugi međunarodni sastanak CARE2LEARN projekta u OŠ „Savremena”

U Osnovnoj školi „Savremena” je 9. 11. održan drugi internacionalni projektni sastanak povodom Erasmus+ projekta CARE2LEARN.

Life Skills Programme – šta znamo o novcu

Da li ste znali da novčanicu od 5.000 dinara krasi lik Slobodana Jovanovića, potpredsednika Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije i bivšeg dekana Pravnog fakulteta?

Robo karavan stigao u Savremenu

U saradnji sa SerbianTech zajednicom, u Savremenu je stigao Robo karavan, pa su učenici imali priliku da savladaju osnove programiranja i robotike.

Maskenbal i kulinarske čarolije u Savremenoj

U Savremenoj smo iskoristili jesenju sezonu da se podsetimo jesenjih plodova i tim povodom obeležili smo Dan bundeve.

Kroz igru i druženje do emocionalne pismenosti: Dečja nedelja u Savremenoj

Katarina Mladenović i Milena Tarbuk, psiholozi Savremene, osmislile su psihološku radionicu za savremene osnovce povodom Dečje nedelje. Cilj radionice bio je da deca razumeju kako su uslovi u kojima rastu i provode detinjstvo važni za njihov razvoj, kao i da vežbaju da spontano izraze šta im treba i povežu se jedni sa drugima.

Prijavite se

Upis za generaciju 2023/24. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »