Životne veštine

Sve ono što nam je potrebno i korisno da znamo

Izuzetno je važno da deca razviju svest o tome kako mogu sama i nezavisno da brinu o hrani koju unose, o tome šta i kako oblače, kako nešto da poprave, kako da se druže, i kako da brinu o svom mentalnom zdravlju. Njima je neophodan jedan set veština, koje se u Savremenoj nazivaju ‘’životnim veštinama’’.

Živimo u svetu gde brz tehnološki napredak ne ide srazmerno sa linijom praktičnih znanja koje deca treba da nauče za svakodnevni život. Istraživanja pokazuju da čak 58% dece u uzrastu od 3 do 5 godina, zna da koristi pametni telefon i njegove napredne funkcije, dok samo 15% dece zna da napravi sebi doručak, pri čemu su saznanja o zdravoj hrani prava retkost. U tom modernom razvoju sveta, izgubila se nezavisnost dece, koju su nekadašnje generacije imale.

Zbog toga Savremena praktikuje čest i precizno usmeren razvoj životnih veština. To može biti vezivanje pertli, poseta pijaci, vršnjačka edukacija, radionice na temu mentalnog zdravlja, ili sasvim praktični poslovi u školi na osnov kojih se oni uče brzom razmišljanju pri rešavanju svakodnevnog života.

ZA RAZVOJ OSNOVNIH ŽIVOTNIH VEŠTINA NEGUJE SE VRŠNJAČKA EDUKACIJA

Zaista je lepo podeliti znanje sa nekim. A savremeni osnovci to rade jedni sa drugim. Posete susednu učionicu, dođu kod svojih mlađih kolega, i prenose im razne praktične stvari koje su naučili. Uglavnom to rade na iznenađujuće zreo način, sa mnogo motivacije i želje da znanje podele.

S druge strane, mlađi učenici pokazuju izuzetnu spremnost za saradnju, otvorenost za rad i kreativnost. Mnogi od njih i sami imaju šta da kažu, pa se mali predavači lako i lepo zabave kroz vršnjačku edukaciju.

Upravo ovaj vid učenja je neobično popularan u svetu moderne edukacije – jer to je mogućnost da deca, na njima pristupačan i razumljiv način – od nešto starije dece iz prve ruke dobiju savete i znanja o nekim životnim veštinama.

Ali, tu priča tek počinje. Pogledajte vesti o tome kakve mi to životne veštine razvijamo i usvajamo u Savremenoj.

Podstrek devojčicama da se okrenu nauci: Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru

Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru (sektoru za informaciono-komunikacione tehnologije) tradicionalna je manifestacija ustanovljena na nivou Ujedinjenih nacija. Jedan od ciljeva je da se upravo devojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima o tome da je ova grana industrije i nauke isključivo muška, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima.

Osnovci u polufinalu svetskog takmičenja iz engleskog jezika „Hippo 2021”

„Hippo” – jezička olimpijada – postaje tradicija! I ove godine savremeni osnovci su dobili mogućnost da se takmiče sa svojim vršnjacima širom sveta i pokažu znanje iz engleskog jezika. Broj prijavljenih širom sveta premašuje 40.000 dece iz osnovnih i srednjih škola, tako da je konkurencija zaista velika.

Učenici i nastavnici Savremene vode vas na čarobno putovanje kroz jezičku kulturu

Povodom Svetskog dana knjige, koji se obeležava 23. aprila, učenici, nastavnici i učiteljice poželeli su da ovaj važan datum obeleže na jedan prigodan i kreativan način − priredbom, odnosno ‘čarobnim putovanjem’, koje je održano u dvorištu škole pred učenicima svih razreda.

Svi smo mi nekad bili đaci – portreti nastavnika na panoima škole

Detinjstvo je, kako mnogi smatraju, najlepši period u životu, o kojem su ispevane brojne pesme i ispričane mnoge priče.

Zanimljivo i sadržajno – časovi građanskog vaspitanja i veronauke u Savremenoj

Na časovima građanskog vaspitanja učenici su imali priliku da, kroz pažljivo osmišljene radionice, uče o pravima deteta, položaju dece u savremenom svetu i ugrožavanju i zaštiti prava dece.

Igrom do saznanja: Obeležavanje Svetskog dana zdravlja u Savremenoj

Svetski dan zdravlja poslužio je kao povod za brojne zanimljive aktivnosti u Savremenoj, kojima su se mališani dobro zabavili, ali i podsetili na važnost zdravih navika u svojim životima, kao i na važnost očuvanja životne okoline.

Edukativna radionica inspirisana „Ružnim pačetom’’: Saosećati sa drugim i osnažiti ga da voli sebe

Svi znamo priču o ružnom pačetu i njegovim problemima sa okruženjem koje ga je odbacivalo jer je bilo drugačije.  Učenici prvog razreda imali su zadatak da na sebi svojstven način uteše ružno pače.

Osmi mart kao inspiracija za kreativne radove i ukazivanje pažnje

Neretko nas najmlađi savremeni osnovci potpuno oduševe svojim idejama, manirima i umetnošću, a povodom 8. marta pokazali su kakvi su kavaljeri i dame.

U Savremenoj obeležen Nаcionаlni dаn prevencije vršnjаčkog nаsiljа

Poslednja sreda u februaru obeležava se kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, u svetu poznаt kаo Dаn roze mаjicа.

Promovisanje jezičke kulture uz najlepše reči maternjeg jezika

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, učenici petog razreda dobili su zanimljiv istraživački projekat koji je, između ostalog, podrazumevao da sastave listu najlepših reči svog jezika.

Prijavite se

Upis za generaciju 2021/22. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »