Test za roditelje

Test za roditelje

Obrazovne institucije
Obrazovni servisi

Životne veštine

Sve ono što nam je potrebno i korisno da znamo

Izuzetno je važno da deca razviju svest o tome kako mogu sama i nezavisno da brinu o hrani koju unose, o tome šta i kako oblače, kako nešto da poprave, kako da se druže, i kako da brinu o svom mentalnom zdravlju. Njima je neophodan jedan set veština, koje se u Savremenoj nazivaju ‘’životnim veštinama’’.

Živimo u svetu gde brz tehnološki napredak ne ide srazmerno sa linijom praktičnih znanja koje deca treba da nauče za svakodnevni život. Istraživanja pokazuju da čak 58% dece u uzrastu od 3 do 5 godina, zna da koristi pametni telefon i njegove napredne funkcije, dok samo 15% dece zna da napravi sebi doručak, pri čemu su saznanja o zdravoj hrani prava retkost. U tom modernom razvoju sveta, izgubila se nezavisnost dece, koju su nekadašnje generacije imale.

Zbog toga Savremena praktikuje čest i precizno usmeren razvoj životnih veština. To može biti vezivanje pertli, poseta pijaci, vršnjačka edukacija, radionice na temu mentalnog zdravlja, ili sasvim praktični poslovi u školi na osnov kojih se oni uče brzom razmišljanju pri rešavanju svakodnevnog života.

ZA RAZVOJ OSNOVNIH ŽIVOTNIH VEŠTINA NEGUJE SE VRŠNJAČKA EDUKACIJA

Zaista je lepo podeliti znanje sa nekim. A savremeni osnovci to rade jedni sa drugim. Posete susednu učionicu, dođu kod svojih mlađih kolega, i prenose im razne praktične stvari koje su naučili. Uglavnom to rade na iznenađujuće zreo način, sa mnogo motivacije i želje da znanje podele.

S druge strane, mlađi učenici pokazuju izuzetnu spremnost za saradnju, otvorenost za rad i kreativnost. Mnogi od njih i sami imaju šta da kažu, pa se mali predavači lako i lepo zabave kroz vršnjačku edukaciju.

Upravo ovaj vid učenja je neobično popularan u svetu moderne edukacije – jer to je mogućnost da deca, na njima pristupačan i razumljiv način – od nešto starije dece iz prve ruke dobiju savete i znanja o nekim životnim veštinama.

Ali, tu priča tek počinje. Pogledajte vesti o tome kakve mi to životne veštine razvijamo i usvajamo u Savremenoj.

Biologija na neobičan način – savremeni učenici uče od savremenog gimnazijalca

U utorak, 10. novembra, u Savremenoj osnovnoj školi je kao gost-predavač na časovima biologije bio učenik Savremene gimnazije Aleksandar Kašerić, koji je izveo niz zanimljivih ogleda koji su izazvali oduševljenje savremenih osnovaca. Došao je povodom Svetskog dana nauke, ali i Nedelje globalnog obrazovanja.

Global education week u Savremenoj – vreme je za istraživačke zadatke

Od 16. do 21. novembra u Savremenoj osnovnoj školi organizuje se „Global education week” („Nedelja globalnog obrazovanja”). U pitanju je međunarodna inicijativa za podizanje svesti i poziv na preispitivanje našeg sveta zajedno, koristeći globalno obrazovanje kao alat za solidarnost i promene. 

Nova savremena školska praksa – razvijanje zajedništa u odeljenjima starijih razreda

Sa početkom novembra započeta je jedna savremena školska praksa koja se tiče razvijanja zajedništa u odeljenjima starijih razreda. Ideja je da svi učenici u razredu rade na tome da skupe što više pozitivnih poena na kraju polugodišta ili školske godine, za šta će dobijati adekvatne nagrade.

Poseta pijaci za sticanje životnih veština i nabavku bundeva za Halloween

I dalje tople oktobarske dane učenici III-1 iskoristili su da posete pijacu, koja je u ovo doba vrlo šarena. Upotpunili su znanje o jesenjim plodovima, voću, povrću i žitaricama. A glavni zadatak koji su imali ticao se nabavke bundeva potrebnih za sutrašnji Halloween.

Vezivanje pertli nije lako, ali, verujte, to može svako

Savremeni prvaci naučili su da vezuju pertle tokom jednog kreativnog časa sa učiteljicom Milicom Babin. Iako ovu veštinu nije nimalo lako savladati, uz malo mašte i upornosti, ispostavilo se da je sve moguće.

Oktobar – mesec u znaku promocije mentalnog zdravlja

Savremena osnovna škola je oktobar proglasila mesecom “brige o mentalnom zdravlju” i u sklopu toga sprovodi radionice na temu prevencije nasilja, bezbedne upotrebe interneta i razgovore psihologa sa učenicima. Pošto se 10. oktobar obeležava kao Svetski dan mentalnog zdravlja, učenici šestog razreda, zajedno sa školskim psihologom, u sklopu popodnevnih aktivnosti škole izradili pano na temu […]

Prijavite se

Upis za generaciju 2021/22. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »