Životne veštine

Sve ono što nam je potrebno i korisno da znamo

Izuzetno je važno da deca razviju svest o tome kako mogu sama i nezavisno da brinu o hrani koju unose, o tome šta i kako oblače, kako nešto da poprave, kako da se druže, i kako da brinu o svom mentalnom zdravlju. Njima je neophodan jedan set veština, koje se u Savremenoj nazivaju ‘’životnim veštinama’’.

Živimo u svetu gde brz tehnološki napredak ne ide srazmerno sa linijom praktičnih znanja koje deca treba da nauče za svakodnevni život. Istraživanja pokazuju da čak 58% dece u uzrastu od 3 do 5 godina, zna da koristi pametni telefon i njegove napredne funkcije, dok samo 15% dece zna da napravi sebi doručak, pri čemu su saznanja o zdravoj hrani prava retkost. U tom modernom razvoju sveta, izgubila se nezavisnost dece, koju su nekadašnje generacije imale.

Zbog toga Savremena praktikuje čest i precizno usmeren razvoj životnih veština. To može biti vezivanje pertli, poseta pijaci, vršnjačka edukacija, radionice na temu mentalnog zdravlja, ili sasvim praktični poslovi u školi na osnov kojih se oni uče brzom razmišljanju pri rešavanju svakodnevnog života.

ZA RAZVOJ OSNOVNIH ŽIVOTNIH VEŠTINA NEGUJE SE VRŠNJAČKA EDUKACIJA

Zaista je lepo podeliti znanje sa nekim. A savremeni osnovci to rade jedni sa drugim. Posete susednu učionicu, dođu kod svojih mlađih kolega, i prenose im razne praktične stvari koje su naučili. Uglavnom to rade na iznenađujuće zreo način, sa mnogo motivacije i želje da znanje podele.

S druge strane, mlađi učenici pokazuju izuzetnu spremnost za saradnju, otvorenost za rad i kreativnost. Mnogi od njih i sami imaju šta da kažu, pa se mali predavači lako i lepo zabave kroz vršnjačku edukaciju.

Upravo ovaj vid učenja je neobično popularan u svetu moderne edukacije – jer to je mogućnost da deca, na njima pristupačan i razumljiv način – od nešto starije dece iz prve ruke dobiju savete i znanja o nekim životnim veštinama.

Ali, tu priča tek počinje. Pogledajte vesti o tome kakve mi to životne veštine razvijamo i usvajamo u Savremenoj.

Održana je radionica pravilnog pranja posuđa

Danas, 11. decembra, u okviru Life Skills programa, održana je informativna radionica o pravilnom pranju posuđa.

Školski projekat „Stariji brat, starija sestra”: Zajedno ka novim prijateljstvima

Ovogodišnji školski program obogaćen je projektom „Stariji brat, starija sestra”, čiji je cilj povezivanje učenika viših i nižih razreda kroz raznovrsne aktivnosti.

Međunarodni dan tolerancije u Savremenoj: Važne lekcije koje ne zanemarujemo!

Naši učenici izuzetno su motivisani kada je u pitanju učešće u interaktivnim radionicama. Zato koristimo svaku priliku da obeležimo značajne međunarodne datume.

Stvarno drugačiji čas digitalne pismenosti za učenike Kombinovanog programa Savremene osnovne škole

Učenici naše škole koji pohađaju kombinovani model nastave imali su veoma zanimljiv čas digitalne pismenosti (Digital Literacy).

Učenici drugog razreda učestvovali u radionici „U tuđim cipelama”

Cilj radionice „U tuđim cipelama”, koja je u petak, 8. septembra, održana u našoj školi, bio je da se đaci bolje upoznaju i razumeju tuđe postupke. 

Proslavili smo Dan škole uz kreativnu priredbu učenika Savremene

Došao nam je novi jun i sa njim još jedan Dan škole. S obzirom na to da se na ovaj datum, 1. juna, obeležava i Međunarodni dan deteta, Dan škole je proslavljen na najlepši mogući način. Ove godine grupa osnovaca je sa svojim nastavnicima pripremila divan kreativni program za Savet roditelja i svoje vršnjake. Program […]

Life Skills program: Sada umemo i da presadimo cveće!

Jedva smo dočekali sunčane dane kako bismo na najbolji mogući način pokazali sve što smo naučili u okviru najsavremenijeg Life Skills programa!

Life Skills program: Bezbednost na internetu kao preduslov najsavremenijeg obrazovanja

U ponedeljak, 20. marta, učenici viših razreda Savremene osnovne škole imali su priliku da se pridruže direktoru i profesoru programiranja Srednje škole za informacione tehnologije Nikoli Dragoviću i da na radionici „Bezbednost na internetu” nauče sve one stvari koje se ne uče u školi, a trebalo bi!

Kako biste vi dizajnirali logo za najsavremeniji Life Skills program?

Life Skills program pruža učenicima Savremene osnovne škole alate potrebne za razvijanje samostalnosti, proaktivnosti i veština koje će moći da praktikuju u realnim životnim situacijama.

OŠ ,,Savremena” priključila se akciji sadnje drveća Fondacije 1% pod nazivom ,,Drvo za budućnost”

Učenici naše škole imali su priliku da posade po drvo jasena za svako odeljenje mlađih razreda. Ukupno je posađeno 11 jasena na novobeogradskoj strani savskog keja preko puta Beograda na vodi.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »