STEAM obrazovanje kroz LEGO

Za uspeh u četiri akademske discipline

STEAM obrazovanje se temelji na ideji da se učenici obrazuju u četiri akademske discipline, a to su nauka (Science), tehnologija (Technology), inžinjerstvo (Engineering), umetnost (Arts)i matematika (Mathematics). Poenta ovakvog obrazovanja je da se ove discipline ne uče odvojeno, već da ih STEAM integriše u jedinstven program u kom đaci kroz razne projekte istovremeno dobijaju znanja iz sve četiri navedene discipline.

Na svetskom tržištu rada postoji veliki nedostatak radnika sa STEAM veštinama, što je bio i osnovni razlog za konstatovanje potrebe za STEAM obrazovanjem. Pored toga što će učenici koji se edukuju po ovakvom konceptu u budućnosti lakše naći posao, oni će kroz ovakvo obrazovanje razviti kreativnost, inovativnost, kritičko mišljenje, sposobnost rešavanja problema, kao i mnoge druge veštine koje će im, bez obzira na to čime se kasnije budu bavili, u velikoj meri olakšati život.

Školovanje na tri nivoa

Svesni potencijala ovakvog koncepta obrazovanja, obezbedili smo našim osnovcima jedan od najboljih programa STEAM obrazovanja, a to je LEGO-ov obrazovni koncept, u kom đaci tokom školovanja prolaze tri različita nivoa:

I nivo – za učenike prvog i drugog razreda

Prvi nivo je namenjen đacima prvog i drugog razreda. Đaci kroz LEGO-ov Simple Machines Set imaju priliku da nauče kako funkcionišu zupčanici, poluge, točkovi, osovine… i na taj način zakorače u svet nauke i inženjerstva.

II nivo – za učenike trećeg i četvrtog razreda

Drugi nivo je namenjen đacima trećeg i četvrtog razreda. Koristeći LEGO-ov WeDo 2.0 Set, đaci unapređuju svoja znanja i veštine iz oblasti nauke, inženjerstva, tehnologije i programiranja. Ovaj set je baziran na najnovijim naučnim standardima i kreiran je sa namerom da kod učenika probudi radoznalost za nauku, kao i da im pomogne da razvijaju mnogobrojne naučne veštine.

III nivo – za učenika od petog do osmog razreda

Treći nivo je rezervisan za đake od petog do osmog razreda i omogućuje im da, koristeći LEGO-ov Simple & Powered Machines Set, istražuju osnovne mehaničke principe i mašine na motorni pogon, stiču uvid u naučnu i inženjersku praksu; eksperimentišu sa uravnoteženim i neuravnoteženim silama, trenjem, merenjem udaljenosti, brzine, težine…

Takođe, na ovom nivou đaci mogu učiti i sa LEGO-vim Pneumatics Add-on Setom, koji uključuje pumpe, cevi, cilindre, rezervoare za vazduh, manometre…

Na taj način značajno mogu unaprediti svoja znanja i veštine iz oblasti nauke, inženjerstva i matematike.

Pored toga, koristeći Renewable Energy Add-on Set, deca mogu učiti o obnovljivim izvorima energije i kreirati solarne panele, vetroturbine, hidroelektrane…

Ukratko, učenici kroz ovakve aktivnosti šire svoja znanja i vidike.

Besplatno pohađanje ITAcademy JUNIOR programa

Pored STEM obrazovanja kroz LEGO, naši osnovci imaju mogućnost da besplatno pohađaju ITAcademy JUNIOR programe. Školovanje na ovim programima deci omogućuje kvalitetan temelj za dalji napredak u oblasti programiranja i dizajna, ali ih i motiviše za nastavak usavršavanja u sektoru informacionih tehnologija.

Na ITA JUNIOR programima, deca pored konkretnih i praktičnih IT znanja razvijaju i logički način razmišljanja, sposobnost rešavanja problema, ali i usvajaju dodatna znanja i veštine iz matematike, nauke i inženjerstva, kao i robotike.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »