Razvoj višestruke inteligencije kod učenika

Za kompletan razvoj dečje višestruke inteligencije

Howard Gardner’s Theory of Multiple Intelligences

 

Za razliku od uobičajenog mišljenja da postoji samo jedan tip inteligencije, koji se meri IQ testovima, program višestruke inteligencije profesora sa Univerziteta Harvard polazi od činjenice da ljudska bića imaju više međusobno nezavisnih tipova inteligencije.

Čuveni Harvardov profesor i lider u edukaciji Hauard Gardner utemeljio je program višestruke inteligencije (Howard Gardner’s Theory of Multiple Intelligences), koji se godinama sa velikim uspehom primenjuje u vodećim školama širom sveta. Ove ustanove imaju posebne uslove za njegovo sprovođenje i njihovi predavači su posebno obučeni za njegovu primenu.

Učenici koji su završili školovanje po ovom programu postigli su zapažene rezultate i bili uspešniji u daljem obrazovanju od ostalih vršnjaka. Zato je ovaj program sinonim za izvrsnost kad je reč o edukaciji.

SAVREMENA RAZVIJA VIŠESTRUKU INTELIGENCIJU KOD UČENIKA

Jedna od škola koje primenjuju Hauardov koncept razvoja višestruke inteligencije jeste i Savremena osnovna škola, u kojoj učitelji i nastavnici tokom školovanja nastoje da na odgovarajući način podstaknu razvoj svake od navedenih vrsta inteligencije, koje su značajne za kompletan razvoj dečje ličnosti.

Naime, Hauard smatra da ljudska bića imaju više načina da procesiraju i predstave različite tipove informacija, od kojih je svaki nezavistan u odnosu na druge. Koncept jedne inteligencije nije dovoljan, već bi sposobnosti čoveka trebalo meriti kroz razvijenost svakog od različitih tipova inteligencije.

Omogućite svom detetu obrazovanje koje će podstaći celokupan razvoj njegove inteligencije i ličnosti. Povlašćene cene upisa važe do kraja meseca »

Program višestruke inteligencije prepoznaje osam tipova inteligencije, uz prepoznavanje karakterističnih profesija:

1. Nature Smart (Naturalist)

Inteligencija za prirodu tiče se dobrog razumevanja prirode i uočavanja razlika između njenih različitih pojava. Buduća zanimanja: biolog, antropolog, veterinar, botaničar…

Zašto je važna za vaše dete?

Deca koja imaju razvijenu inteligenciju za prirodu dobro prepoznaju obrasce, uočavaju razlike i kategorišu informacije. Napredak u ovoj vrsti inteligencije omogućava i napredovanje u oblastima kao što su pisanje, matematika i različite prirodne nauke.

Razvijanjem inteligencije za prirodu, vaše dete upoznaje okolinu u kojoj živi i stiče svest o važnosti njenog očuvanja, ali postaje uspešnije i kad je reč o tradicionalnim predmetima koji su sastavni deo obrazovnih kurikuluma.

2. People smart (Interpesonal)

Interpersonalna inteligencija je sposobnost uspostavljanja dobre komunikacije sa drugima, posedovanja senzitivnosti za tuđa raspoloženja. Buduća zanimanja: pregovarač, motivator, psiholog…

Zašto je važna za vaše dete?

Međuljudska inteligencija veoma je važna za opšti akademski uspeh. Deca sa razvijenom ovom vrstom inteligencije bolje se snalaze u različitim akademskim aktivnostima i grade uspešnije karijere.

Osim što je razvijena inteligencija za druge važna za detetov odnos sa okolinom jer ga, jednostavno, čini boljom osobom, ona je takođe izuzetno bitna za akademski uspeh i karijeru.

Takođe, razvoj interpersonalne inteligencije kod dece utiče na prevenciju vršnjačkog nasilja jer će deca od malih nogu naučiti kako da na odgovarajući način uspostave dobru komunikaciju sa drugima koja će sprečiti potencijalne konflikte.

3. Number smart (Logical/Mathematical)

Logičko-matematička inteligencija predstavlja sposobnost razumevanja odnosa logičkih veza i odnosa između simbola. Buduća zanimanja: matematičar, naučnik, programer…

Zašto je važna za vaše dete?

Ovo je veoma važan tip inteligencije koji, ukoliko se neguje pravilno i na vreme, omogućava deci da razumeju matematičke i naučne koncepte koje mogu primeniti u najrazličitijim traženim oblastima današnjice, kakvo je programiranje.

Logičko-matematička inteligencija ne podrazumeva samo matematičke proračune i eksperimente već i obezbeđuje bolje snalaženje u svakodnevnim situacijama, odnosno – izvanredne sposobnosti rešavanja problema.

4. Picture smart (Spatial/Visual)

Prostorna inteligencija predstavlja sposobnost snalaženja u velikim prostorima ili u manjim, određenijim prostorima. Buduca zanimanja: pilot, mornar i arhitekta, šahista, web i grafički dizajner…

Zašto je važna za vaše dete?

Istraživanja pokazuju da deca kod koje se na vreme i pravilno razvija prostorno-vizuelna inteligencija pokazuju boje rezultate iz aritmetike u osnovnoj školi i iz nauke u srednjoj školi.

Postoji i velika povezanost između ovog tipa inteligencije i sposobnosti čitanja. Razvijanje prostorno-vizuelne inteligencije veoma je važno za ključne oblasti obrazovanja vašeg deteta kakve su matematika i nauka.

5. Music smart (Musical)

Inteligencija za muziku podrazmeva osećaj za ritam, melodiju, metriku; sposobnost pevanja ili sviranja. Buduća zanimanja: kompozitor, muzičar, dirigent, muzički producent…

Zašto je važna za vaše dete?

Razvijanje osećaja za muziku i ritam pomaže u izgradnji samosvesti kod učenika, poboljšava njihovo samopouzdanje i jača jednu od najvažnijih sposobnosti kad je reč o učenju – pamćenje. Istraživanja pokazuju da deca koja su razvijala muzičku inteligenciju pokazuju veći uspeh u čitanju, govoru, pisanju, matematici…

Razvijanje osećaja za muziku i učenje kroz muziku pomažu vašem detetu da ostvari bolje akademske rezultate i u disciplinama koje nemaju direktne veze sa muzikom: nauci, matematici, jeziku.

6. Body smart (Bodily/Kinesthetic)

Telesna inteligencija predstavlja sposobnost dobrog vladanja telom ili njegovim određenim delovima. Buduća zanimanja: sport, ples.

Zašto je važna za vaše dete?

Kada učenici na vreme počnu da vode računa o zdravom životu, kao i da upražnjavaju redovnu fizičku aktivnost, ne samo da pokazuju bolje opšte psihofizičko zdravlje već različite fizičke aktivnosti takođe stimulišu proizvodnju novih moždanih ćelija i poboljšavaju koncentraciju i fokus.

Zdrav život i fizička aktivnost pomažu vašem detetu da bude bolje u oblastima obrazovanja koje zahtevaju razmišljanje i koncentraciju. U zdravom telu – zdrav duh.

 

7. Word smart (Linguistic)

Jezička inteligencija se odnosi na razvijen osećaj za reči, njihovo značenje, raspored, odnose. Buduća zanimanja: novinar, pisac, advokat, pregovarač.

Zašto je važna za vaše dete?

Razvijena jezička inteligencija omogućava detetu da se pravilno izražava, da iskaže svoje misli i osećanja, da vešto komunicira sa drugima. Ovo je jedna od najtraženijih veština u današnjem poslovnom svetu.

Ljudi koji umeju da se izražavaju smisleno, da pregovaraju i komuniciraju na visokom nivou mogu da obavljaju veliki broj poslova. Dakle, jezička inteligencija podrazumeva mnogo više od pisanja sastava – ona značajno povećava šanse za profesionalni uspeh.

8. Self smart (Intrapersonal)

Inteligencija za samoposmatranje odnosi se na sposobnost reflektovanja sopstvenih postupaka i osećanja i planiranja postupaka na osnovu toga. Nije vezano ni za jednu konkretnu karijeru, već predstavlja cilj kom treba da teži svako biće.

Zašto je važna za vaše dete?

Poznavanje sopstvenih osećanja, nada, želja, pa i strahova omogućava detetu da jasno iskaže svoj unutrašnji život, da bolje razume sebe i jednostavno bude u skladu sa samim sobom. Na taj način može da vodi ispunjen i radostan život, a to je zapravo i cilj kojem svi težimo.

Iako ponekad ovaj tip inteligencije bude zanemaran u klasičnim školskim sistemima, on je izuzetno važan jer ukoliko je on lepo razvijen, omogućava svim drugim tipovima inteligencije da funkcionišu pravilno.

Program Savremene osnovne škole razvija višestruku inteligenciju

Hauardov program višestruke inteligencije polazi od činjenice da postoji više tipova inteligencije, pa prema tome i više načina učenja. Da bi dete ostvarilo maksimalne rezultate, potrebno je da mu se informacije serviraju na način na koji ono najbolje može da ih primi.

Učenje na praktičnim primerima

Umesto da dete uči samo iz knjiga, Hauardov program pruža osnovcu priliku da uči na praktičnim primerima, u različitim okruženjima; ohrabruje ga da postavlja pitanja. Na taj način dete postaje aktivan učesnik nastavnog procesa i razvija naviku celoživotnog učenja.

Učenje principa

Umesto bubanja suvoparnih činjenica, osnovac se uči principima: kako da misli, da oseća, da radi, da bude, da uči: upravo to je garancija da dete ono što je naučeno nikada ne zaboravi.

Za kompletan razvoj inteligencije

Učenje prema afinitetima svakog deteta

Hauardov program omogućava pristup učenju koji je skrojen prema potrebama i afinitetima svakog deteta, kako bi se svakom detetu što više približilo gradivo i kako bi se ujedno osigurao napredak i balansiran razvoj.

Savremena osnovna škola ne samo da primenjuje Hauardov program u svojim osnovnim kurikulumima već na osnovu njega kreira i bonus programe za osnaživanje svih tipova inteligencije.

Dodatni programi utemeljeni na Hauardovom pristupu kreirani su tako da pažljivo neguju i razvijaju sve potencijale vašeg deteta: od sporta, umetnosti, muzike, do komunikacije sa drugima, samorefleksije, brige za prirodu.

Ne samo da će vaš osnovac imati prilku da dalje razvija tipove inteligencije u kojima je već dobar već će moći i da osnaži i poboljša one tipove za koje je mislio da mu nisu jača strana.

Kroz školovanje u Savremenoj osnovnoj školi dete će otključati svoje skrivene potencijale i spremiti se za buduće životne izazove.

Obezbedite svom detetu školovanje po svetskim standardima, koje će mu omogućiti da razvije svoj pun potencijal. Najniže cene upisa važe samo do kraja meseca »

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »