IT doprinosi kompletnom razvoju

Istraživanja potvrdila: deca treba što pre da počnu sa učenjem programiranja

Roditelji su gotovo jednoglasni: čak 90% želi da njihovo dete uči programiranje još od osnovne škole. Da su ovakve želje potpuno opravdane, potvrđuju i najnovija istraživanja koja pokazuju da IT nastava može poboljšati uspeh i iz ostalih predmeta:

  • Naime, učenici koji su imali programiranje u osnovnoj školi zabeležili su bolji uspeh iz predmeta kakvi su matematika, jezik i književnost, ali i unapredili svoje veštine komunikacije, rešavanja problema, ojačali koncentraciju i izoštrili fokus

Stručnjaci ističu da rano upoznavanje sa osnovama IT-ja i programiranja ima brojne pozitivne efekte na dečji razvoj, ali i donosi dragocene veštine neophodne za uspešan život i rad u 21. veku kao što je digitalna pismenost. Iznad svega zahvaljujući nastavi programiranja deca se na vreme uče bezbednom i odgovornom ponašaju na internetu i prilikom susreta sa novim tehnologijama.

Stoga nema sumnje da IT i programiranje ne predstavljaju samo dobro plaćeno zanimanje budućnosti. već doprinose napretku dece u svim segmentima važnim za njihov akademski i profesionalni uspeh.

Zbog toga je važno da vaše dete pohađa osnovnu školu u kojoj se IT uči od najranijih razreda.

Kako programiranje u osnovnoj školi poboljšava akademski uspeh?

Stručnjaci za edukaciju utvrdili su da su osnovni principi na kojima se programiranje zasniva poput problem solvinga, fokusa, koncentracije i istrajnosti, značajni za sveukupni razvoj deteta. Stoga oni učenici koji su se susreli sa programiranjem u ranom uzrastu, lakše usvajaju gradivo iz drugih predmeta kao što su:

– Matematika. Programiranje pomaže deci da shvate kako se apstraktni matematički koncepti primenjuju u praksi zbog čega počinju da vole i cene ovaj predmet koji je mnogim učenicima bauk.

– Jezik i književnost. Ne samo da je kodiranje svojevrsni jezik, već mnoge aplikacije za učenje kodiranja kod dece počivaju na pričicama koje učenik samostalno kreira čime stiče veštine iz storitelinga, znanja o strukturi teksta i načinu funkcionisanja jezika.

 

– Likovno i umetnost. Programiranje razvija kod dece kreativnost tako što ih uči da traže rešenja za različite probleme, a kada se poveže sa web dizajnom omogućava im da stvaraju sopstvene vizulene kreacije zbog čega napreduju iz likovnog i stiču umetnički pogled na svet.

– Transverzalne veštine. Ne samo da fokus, timski rad, komunikacija i sposobnost rešavanja problema spadaju u grupu veština koje su neophodne za bilo koji predmet, već ih današnji poslodavci smatraju najvažnijim za dobijanje posla. Upravo kodiranje razvija ove veštine kod vaše dece i time ih osposobljava za život i rad u 21. veku.

 

 

Bez obzira da li dete želi da se bavi programiranjem kada poraste ili ima afiniteta za sasvim druge oblasti, nastava IT-ja u osnovnoj školi pomoći će mu da bude uspešniji šta god da izabere da radi.

Kako programiranje priprema decu za poslove budućnosti?

Svaka dobra škola priprema decu za zanimanja budućnosti, a sudeći prema podacima IT je i u Srbiji i u svetu jedna od najperspektivnijih oblasti. Da li ste znali da:

  1. IT industrija u Srbiji raste više od 20% godišnje
  2. U Srbiji plata Junior programera iznosi oko 700 evra, medior programera 1.299 evra i senior programera 2.261 evro. U inostranstvu su ove zarade čak nekoliko puta veće.
  3. Programiranje čini ⅔ projektovanih poslova iz STEM oblasti (Science, Technology, Engineering and Math)
  4. Poslovi programera su među najplaćenijim odmah po završetku školovanja, a ipak svega 3% svršenih školaraca je obučeno za rad u toj oblasti

Ukoliko sa učenjem programiranja započnu još u osnovnoj školi, deca će kasnije sa lakoćom savladavati složenije IT koncepte i tako povećati šanse da postanu cenjeni i traženi IT stručnjaci.

Savremena osnovna škola – IT nastava po Cambridge ovlašćenju

Savremena je jedina osnovna škola kod nas i u regionu u kojoj deca od najranijeg uzrasta usvajaju osnove IT-ja i programiranja. Ono što ovu školu dodatno izdvaja od drugih jeste činjenica da se IT nastava odvija po internacionalnom Cambridge ICT Starters kurikulumu specijalno osmišljenom za usvajanje IT znanja za osnovce nakon koga učenici stiču međunarodno priznat Cambridge sertifikat.

Savremeni osnovci rano prave svoje prve korake u programiranju zahvaljujući specijalno dizajniranim aplikacijama za decu kao što su Daisy the Dinosaur, Kodable, Scratch Jr. i mnoge druge. Kroz zabavu i igru osnovci rešavaju probleme, pokreću i dizajniraju svoje virtuelne junake, kreiraju interesantne priče i tako usvajaju osnove programiranja, ali i razvijaju veštine problem solvinga, komunikacije, kreativnosti čime unapređuju svoj kognitivni i emocionalni razvoj.

Brojne dodatne aktivnosti i radionice na kojima mogu učestvovati i roditelji osmišljeni su tako da kod dece razviju ljubav, radoznalost, ali i sposobnost za programiranje. Uz pomoć mini robota, kocki za kodiranje učenici ne samo da razvijaju svoju analitičnost već i kreiraju sopstvene prve interaktivne radove koje sa ponosom predstavljaju svojim roditeljima.

U Savremenoj vaše dete stiče znanja za 21. vek

Prateći najpozitivnije edukativne svetske trendove i usled beskompromisne orijentisanosti da od vaše dece stvori ljude koji će moći da se sa uspehom snađu u profesionalnom i akademskom svetu budućnosti, Savremena osnovna škola omogućava usvajanje osnova programiranja i IT-ja od malih nogu.

Ovladavanje ovim oblastima najbolji je način da se vaše dete pripremi za život i rad u 21. veku. Bez obzira da li će se baviti tehnologijom, programiranjem ili nekim drugim oblastima koje se čine udaljene od IT, poznavanje programiranja pružiće mu kompetitivnu prednost, razviti važne akademske i profesionalne veštine i otključati njegove logičke, kreativne i intuitivne potencijale.

Omogućite svom detetu da spremno dočeka budućnost.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »