Bocvana, Zimbabve, Mozambik i Madagaskar

Avantura za kraj dana

Polako se bližimo završnom delu našeg putovanja kroz Afriku. Da li ste uživali do sada?

Da se podsetimo, krenuli smo od severa kontinenta, od države Maroko i obala Atlantika, preko peska Alžira i Tunisa, kroz zemlju faraona i piramida, preko „krova Afrike”, sve do Kenije i Ruande, gde smo završili sa druženjem sa životinjama ovog podneblja.

Bocvana – samo za najhrabrije

Bocvana

Glavni grad: Gaborone
Državno uređenje: republika
Kontinent: Afrika
Karakteristike: raznovrsne divlje životinje, pustinja Kalahari, proizvodnja dijamanata – jedna od glavnih privrednih grana, samo 1% obradivog zemljišta
Bocvana na mapi sveta

Nastavljamo naše uzbudljivo putovanje afričkim kontinentom. Sada stojimo na obali jedne od najimpresivnijih močvara u celoj Africi. Ona se nalazi u državi Bocvani, na jugu kontinenta.

Da li ste znali da je močvara proglašena za jedno od sedam čuda prirode u Africi, zajedno uz reku Nil?

Močvara se zove Okavango i zapravo predstavlja ušće istoimene reke, koja formira deltu, vrlo slično kao reka Nil, ali se ne uliva u more, već nestaje u polupustinjskim predelima juga Afrike.

Bocvana
Stepa u Bocvani
Antilopa
Velvičija
Pustinja Namib

Kraj nas je upravo protrčalo krdo simpatičnih lečva, koje žive u ovom predivnom, iako pomalo neprijateljskom prirodnom okruženju.

Naš put nastavlja se dalje prema zapadu. Ulazimo u državu Namibiju i krećemo se prema obali.

Znate li gde se sad nalazimo? Pogledajte oko sebe i recite mi šta vidite. Bravo, opet smo u pustinji! Ovaj put nije Sahara, ali jeste pustinja Namib.

Pustinja Namib

Ova suva regija prostire se duž obale Atlantskog okeana. Najpoznatija je po pojavi priobalne magle, što smo upravo imali priliku da doživimo.

Zaista spektakularan prirodni fenomen!

Pogledajte ovu interesantnu biljku.

Zove se velvičija i ovo je jedinstvena prilika da se sa njom upoznate, jer ne postoji nigde više u svetu osim u ovoj pustinji.

Uprkos suši, ona živi i cveta i potpuno je prilagođena surovim pustinjskim uslovima. Prava biološka zanimljivost!

Biljka velvicija

Zimbabve – zemlja sa najlepšom prirodnom granicom

Zimbabve

Glavni grad: Harare
Državno uređenje: republika
Kontinent: Afrika
Karakteristike: Viktorijini vodopadi, najviši stepen pismenosti u Africi (90%), neuspešna agrarna reforma
Zimbabve na mapi sveta

Nastavljamo ovu afričku ekspediciju prema istoku i stižemo do jedne od najdužih reka Afrike – do reke Zambezi.

Smestićemo se u ovaj brodić i idemo nizvodno prema jednom od najlepših prizora u ovom delu kontinenta – Viktorijinim vodopadima. Ovi vodopadi nalaze se tačno na granici između Zimbabvea i Zambije.

Viktorijini vodopadi

Sećate se da smo na početku pomenuli da ćemo naučiti zašto se vodopadi zovu Viktorijini? Sada je pravi trenutak za to. Viktorija je bila britanska kraljica, čukunbaka današnje kraljice Elizabete, za koju ste, sigurna sam, čuli.

Ali lokalno stanovništvo ima jedan baš moćan naziv za ovaj vodopad – „dim koji grmi”. Čujete li tu zaglušujuću buku dok se voda stropoštava sa litice? Zar nije snažna baš kao grmljavina?

Viktorijini vodopadi
Zimbabve prašuma
Reka Zambezi
Most preko Zambezija
Slonovi, Zimbabve

Viktorijini vodopadi dugački su čak 1.700 metara, što ih čini najvećim na svetu. Iako su visoki samo 108 metara, to ne umanjuje njihovu lepotu i impresivnost.

Zbog svega što sam vam govorila i zbog onoga što i sami vidite pred sobom, Viktorijini vodopadi zaštićeni su kao svetski prirodni fenomen.

Druženje sa divljim životinjama u Mozambiku

Mozambik

Glavni grad: Maputo
Državno uređenje: republika
Kontinent: Afrika
Karakteristike: tropska klima, vlažnost vazduha oko 75% tokom cele godine, mnoštvo reka, bogatstvo životinjskih vrsta
Mozambik na mapi sveta

Ovde nije kraj naše rečne avanture, jer nastavljamo da plovimo rekom Zambezi čak do njenog ušća! Ušli smo u još jednu državu, a to je Mozambik. Ova država na jugoistoku Afrike izlazi na Indijski okean, a njen glavni grad je Maputo. Sigurna sam da su mnogi od vas to znali.

Dok plovimo ka ušću, srećemo slonove koji se kupaju u priobalju i uopšte ne obraćaju pažnju na nas. Evo i nilskog konja, zaista impresivna životinja… Ovde ima baš mnogo različitih vrsta, sve vrvi od života. Već neko vreme prati nas strašna bik ajkula, ali ne brinite, na brodu smo potpuno bezbedni.

Zambezi u Mozambiku
Krdo slonova prelazi reku
Bogat životinjski svet
Močvara u Mozambiku
Indijski okean, Mozambik

I najzad smo stigli do ušća ove predivne reke. Zambezi se uliva u Indijski okean i tu se njegov tok završava. Ali naša ekspedicija još nije gotova, jer ulazimo u hidroavion i krećemo na Madagaskar!

Madagaskar – egzotično ostrvo lemura

Madagaskar

Glavni grad: Antananarivo
Državno uređenje: republika
Kontinent: Afrika
Karakteristike: 4. najveće ostrvo na svetu, 80% biljnog i životinjskog sveta postoji samo ovde, lemuri, drvo baobab, tropske prašume
Madagaskar na mapi sveta

Slećemo uz severozapadnu obalu u priobalni gradić Mahadžanga. Madagaskar je najveće ostrvo Afrike i četvrto najveće ostrvo na svetu! To je ujedno i istoimena država sa glavnim gradom vrlo zanimljivog imena – Antananarivo.

Ali nismo došli na Madagaskar da se šetamo po ovom gradu, već smo došli u carstvo jedne sjajne životinje – lemura.

Ove zabavne životinje žive samo ovde i nigde više u svetu! Ima ih svih veličina i boja, a ukupno preko 100 različitih vrsta.

Uputili smo se u Nacionalni park „Isalo”, gde ćemo posmatrati ova zanimljiva stvorenja.

Ko je gledao crtani „Pingvini sa Madagaskara”?

Sigurna sam da ste svi ili bar većina. Ko ne zna kralja Džulijana i njegove dogodovštine po Madagaskaru… Svi njegovi rođaci borave širom ovog nacionalnog parka i mi imamo jedinstvenu priliku da se sa njima družimo.

Nacionalni park „Isalo”

Jeste li spremni? Krećemo u našu lemur-avanturu!

Moramo biti tihi i neprimetni da ih ne bismo uznemiravali u njihovim dnevnim aktivnostima. Sigurno niste znali da je jedna vrsta lemura poznata po izuzetnim plesnim pokretima.

Pogledajte samo ove bele sifake kako plešu na sve strane!

A evo i rođaka kralja Džulijana.

To su prstenorepi lemuri, poznati po tome što imaju vrlo upadljive duge repove, a najviše vole da meditiraju na suncu i uživaju u tome.

Noć je sjajna prilika da upoznamo još jednog neverovatnog stanovnika Madagaskara.

Ovaj lemur je i strašan i simpatičan u isto vreme, a ima vrlo neobično ime, zove se aj-aj.

Aj-aj je noćna životinja i zbog jedne specifičnosti podseća na detlića. Kao što znate, detlići svojim kljunom buše stabla da bi došli do hrane, a aj-aj radi isto to, ali svojim dugim i tankim prstima.

Zaista neverovatno!

Prstenorepi lemur

Svuda oko nas možemo videti drveće neobičnog izgleda, neki ga nazivaju i „okrenuto drveće” – u pitanju je baobab. Ovo drvo predstavlja nacionalni simbol Madagaskara.

Zanimljiva činjenica je ta da ovo ogromno drvo može doživeti starost i do nekoliko hiljada godina!

Egzotični Madagaskar
Lemuri
Bogat biljni svet
Plaža na Madagaskaru
Baobab drvo

Uh kakvo sjajno iskustvo na ovom prelepom ostrvu! Ovde se naša afrička avantura završava i vi svoj put nastavljate na drugom kontinentu.

Hvala vam što ste bili sa mnom na ovom proputovanju i nadam se da vam je bilo lepo, uzbudljivo, zanimljivo i da ste mnogo toga naučili. Sutra će vaš vodič biti učiteljica Danijela Kleut, a idete u Severnu Ameriku. Srećan put!

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »