Evropa preko dana

#Savremenaekskurzija:
Idemo u Španiju, Francusku i Englesku

Osnovci, evo me ponovo.

Nastavljamo da obilazimo Evropu. Sledeće na redu su nam posete Španiji, Francuskoj i Engleskoj.

Španija

Španija

Francuska

Francuska

Engleska

Engleska

Španija – zemlja sunca i ukusne hrane

Španija

Glavni grad: Madrid
Državno uređenje: kraljevina
Kontinent: Evropa
Karakteristike: Barselona i Real Madrid, flamenko, korida, španske serije
Španija

Madrid – prestonica Španije i flamenka

Nalazim se u Madridu, koji je postao glavni grad Španije nakon što je Filip II odlučio da u ovaj grad premesti svoj dvor. Možemo na trenutak da zavirimo u hol palate „El Eskorijal” da osetimo atmosferu koja vlada u istorijskoj rezidenciji španskih kraljeva. 

Madrid – glavni grad Španije

Zaputimo se potom u Muzej „Prado” da obiđemo njegovu bogatu kolekciju, a posebnu pažnju ćemo posvetiti Velaskezovim slikama.

Da li među vama ima fanova Real Madrida? Ima? Dok smo u Madridu, hajde da posetimo njihov Stadion „Santijago Bernabeu”

Španija
Sagrada Familia
Španija
Stadion Santiago Bernabeu
Španija

Barselona

Barselona – grad Gaudija, arhitekture i umetnosti

Evo nas u Barseloni, glavnom gradu pokrajine Katalonije. U ovom gradu pažnju će vam odmah privući neobične građevine arhitekte Antonija Gaudija, pre svega čuvena bazilika Sagrada familija.

Pogledajte kako oduzima dah zatalasana fasada još jednog Gaudijevog dela – u pitanju je „Kasa Mila”. Sada ćemo malo da se odmorimo u parku „Gvelj” uz ukusnu paelju, poznati španski specijalitet, kako bismo skupili snagu za nastavak našeg putovanja.

Veličanstvena Gaudijeva dela

Francuska – zemlja vina, sireva, mode i umetnosti

Francuska

Glavni grad: Pariz
Državno uređenje: republika
Kontinent: Evropa
Karakteristike: jezik, Francuska revolucija, Napoleon Bonaparta, šansone, vino
Francsuka

Pariz – grad romantike i zaljubljenosti

U obilazak Francuske krećemo iz srca Pariza tako što ćemo se popeti na Ajfelovu kulu, neobičnu građevinu koju Parižani nisu voleli kada je sagrađena, a koja je kasnije postala simbol njihovog grada. Sa Ajfelove kule možete da posmatrate inspirativnu panoramu Pariza. Ne smemo propustiti ni pogled na Pariz sa Monmartra u blizini Crkve Svetog srca (Sakre ker).

Odatle ćemo se prošetati Monmartrom. Zastaćemo pored poslastičarnice „La Galette des Moulins” da probamo neki od francuskih specijaliteta i uživamo u zvucima poznate francuske šansone „La vie en rose”.

Pariz

Sada kada smo malo odmorili idemo u jedan od najlepših svetskih muzeja, smešten u palati francuskih kraljeva – „Luvr”. Spremite se za dugu šetnju po salama „Luvra”, u kojima se čuvaju najpoznatija dela svetske umetnosti. Pazite da se ne izgubite u ovom velikom muzeju.

Dok se penjete stepenicama, obratite pažnju na skulpturu Nike sa Samotrake. Kada ste u Francuskoj, ne smete nikako zaobići „Krunisanje Napolena”, niti čuvenu sliku „Sloboda vodi narod”. Naravno, ne zaboravite da bacite pogled na Leonardovu „Mona Lizu”, koja će vas ispratiti svojim pogledom dok prolazite pored nje.

Ajfelov toranj
Francuska
Luvr
Trijumfalna kapija
Diznilend

Ono što ne smemo da propustimo je šetnja avenijom Šamps elize (Champs-Elysees), koja će nas dovesti pravo do Trijumfalne kapije na Trgu Etoal. Odaćemo poštu ispred Spomenika neznanom junaku pre nego što nastavimo dalje naše putovanje kroz Francusku. 

Sada vas vodim u dvorac „kralja sunca” – Luja XIV, jednog od najmoćnijih francuskih kraljeva. Obratite pažnju na raskošne ukrase, a naročito na predivni vrt Versaja

Hajde malo i da se zabavimo u Diznilendu. Možda je sada trenutak da probamo krem brule, jedan od poznatih francuskih specijaliteta. 

Ajfelov toranj

Diznilend, Pariz

Da li nas oblaci čekaju u Engleskoj?

Engleska

Glavni grad: London
Državno uređenje: ustavna monarhija
Kontinent: Evropa
Karakteristike: najrasprostranjeniji jezik, Vilijem Šekspir, Stounhendž, „english tea”, Dejvid Bekam
Engleska

London – kraljevski grad na Temzi

Prelazimo kanal Lamanš i dolazimo u glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva – London. Prošetaćemo do srca Londona, gde se nalazi Bakingemska palata, rezidencija britanske kraljice Elizabete II, a potom ćemo se zaputiti u Britanski muzej, koji krije neprocenjiva blaga iz svih delova sveta. Da li možda znate ko je nedavno napustio raskošni život u Bakingemskoj palati i odlučio se na „običan” život u Kanadi? Tako je, nekadašnji princ Hari i njegova žena Megan Markl, bivši vojvoda i vojvotkinja od Saseksa.

Pustiću vas da sami istražite ovaj muzej. Sigurna sam da će svako od vas pronaći neke eksponate koji su mu posebno zanimljivi. Oni koji žele da krenu sa mnom posetiće kolekciju starog Egipta.

London

London
London Engleska
Hajd park
Parlament
Big Ben

Big Ben

Mislim da je vreme da se malo odmorimo, a najbolji način da to uradimo jeste da se prošetamo Hajd parkom, čuvenim londonskim parkom koji je nekada davno bio mesto gde su kraljevi išli u lov. Našu posetu Londonu završićemo na Trafalgar skveru, trgu koji je dobio ime po bici kod Trafalgara, u kojoj su Britanci uspeli da pobede Napoleona. I, za kraj, bacite pogled na „Big Ben” i Vestminstersku palatu, u kojoj zaseda britanski parlament. 

Napravićemo pauzu za engleski čaj, a za one koji vole da se zaslade tu je „itonski nered”, koji će vas možda asocirati na „Vimbldon”, jedan od najvećih svetskih turnira u tenisu. 

U čast nenadmašnom virtuozu rečima: Vilijemu Šekspiru

Da li ste znali da je 23. april Dan knjige i ujedno datum kada se rodio Vilijem Šekspir, jedan od najpoznatijih svetskih pesnika i dramskih pisaca?

U njegovu čast idemo u Teatar „Gloub” u Londonu da vidimo izvedbu nekih od najboljih Šekspirovih dela. Ceo spisak predstava možete pogledati ovde.


Teatar „Gloub”

Čujemo se malo kasnije, iz nove države i novog grada.

Vaš vodič,
Sanja

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »