Evropa prepodne

#Savremenaeksurzija počinje!
Ovog prepodneva smo u Grčkoj, Italiji, Vatikanu, Nemačkoj i Holandiji

Danas zajedno obilazimo najzanimljivije države Evrope. Ovo prepodne rezervisano je za čak pet država.

Grčka

Grčka

Italija

Vatikan

Vatikan

Nemačka

Holandija

Da li ste spremni? Krećemo.

17.000 godina ranije

Pre nego što se zaputimo na naše prepodnevne destinacije, putovanje ćemo početi na jednom neobičnom mestu na kome su se pre 17.000 godina ljudi okupljali i ostavili neobične tragove koje arheolozi još uvek pokušavaju da protumače.  Krenite za mnom i ne skrećite sa puta da se ne biste izgubili u nekom od sporednih tunela pećine Lasko koja se nalazi na jugozapadu današnje Francuske.  Dok prolazimo kroz pećinu obratite pažnju na neobične crteže. Koje su životinje predstavljene? Koje boje su koristili praistorijski ljudi? Šta mislite koja je bila svrha ovih crteža? 

Grčka - kolevka civilizacije

Naše putovanje ćemo da nastavimo u Grčkoj, zemlji koja se smatra jednom od kolevki civilizacije. 

Da li ste nekada čuli za Trojanski rat koji je počeo zbog toga što je Trojasnki princ Paris oteo lepu Jelenu, ženu kralja Menelaja? 

Trojanski rat je trajao deset godina, a završio se pobedom Grka koji su lukavstvom zauzeli Troju. Hajde da zavirimo u ostatke palate Mikenskog kralja Agamemnona koji je vodio Grke u pohodu na Troju.

Agamemnonova palata bila je okružena jakim bedemima za koje su stari Grci verovali da su ih gradili jednooki džinovi Kiklopi.

Proći ćemo kroz Lavlju kapiju i istražiti ostatke palate. Obratite pažnju na Atrejevu riznicu.


Lavlja kapija

Grčka
Grčka 2
Trojanski konj
Akropolj
Santorini

Naše putovanje ćemo nastaviti u prestonici Grčke, Atini, gradu koji je dobio ime po boginji mudrosti Atini. Nalazimo se na mestu na kome je prema legendi boginja Atina posadila drvo masline, a zahvalni građani boginji u čast podigli velelepan hram koji i danas krasi panoramu glavnog grada Grčke. Čekaću vas ispred Partenona odakle ćemo krenuti u obilazak Akropolja.

 

Akropolj

 

Santorini

Idemo dalje. Putovanje ćemo nastaviti avionom. Letećemo iznad grčkih ostrva da još jednom bacimo pogled na prirodne lepote Grčke. Obratite posebnu pažnju na romantično ostrvo Santorini.

Italija - zemlja bogate istorije, sa najlepšom pastom i picom

Obilazak Rima

Rim - “Večni grad”

Sada idemo u glavnii najveći grad Italije, Rim.

Čekam vas ispred Koloseuma, jedne od najpoznatijih antičkih građevina u kojoj su se nekada održava surove borbe životinja napravljena je baš u obliku kako danas izgleda kako bi primila što masovniju publiku. Pratite me. 

Na Fontani di Trevi zamišljamo želju i bacamo novčić u nju kako bismo se opet vratili u Večni grad kako drugačije nazivaju Rim. Pre nego što se zaputimo u Vatikan, hajde da zastanemo i na Španskom trgu i stepenicama sada kada nema toliko gužve.

Rim
Rim
Koloseum
Fontana di Trevi
Rim

Vatikan - najmanja država na svetu

Zamislite Vatikan je najmanja država na svetu koja se nalazi u srcu Italije (velika je samo 0,44 km2). Dobro došli u državu koja je cela pod zaštitom UNESCA – Vatikan. Najveći razlog naše posete je definitivno Sikstinska kapela, koja je deo Apostolske palate, zvanične rezidencije pape. Prošetajmo kroz ovu velelepnu umetničku tvorevinu, ali budimo tihi. Ovde se fotografisanje i glasni govor kažnjavaju. 

Vatikan

Film “Greh” će vas upoznati sa italijanskom istorijom umetnosti

Vatikan
Vatikan
Vatikan
Apostolska palata
Vatikan

Kada smo već ovde hajde da obiđemo i Baziliku Svetog Petra, jednu od najvećih crkava na svetu Dekoracij Apostolske palate u Vatikanu su radili naveći italijanski umetnici: Mikelanđelo, Rafaelo, Bernini i Botičeli. Ne zaboravite da, kada se vratite sa ove savremene eksurzije, pogledate film “Greh” italijanskog reditelja Andreja Končalovskog koji prikazuje Mikelanđelovu izgradnju svoda Sikstinske kapele i izazove koje pred njega stavlja porodica Mediči.

Firenca - renesansni grad umetnosti

A sada, dragi učenici, u jednom autentičnom italijanskom kafiću ispijam svoj kapućino, i uživavam u pogledu na most Ponte Veccio koji je jedan od naprepoznatljivijih simbola Firence.

Most Ponte Veccio

Katedrala Santa Maria del Fiore 

Čekam vas na trgu Piazza del Duomo ispred renesansno gotičke katedrale Santa Maria del Fiore koja je posebno prepoznatljiva po njenoj kupoli koju je radio Filipo Bruneleskli. Svi smo se okupili? Idemo i u turu po Firenci.

Firenca
trg Piazza del Duomo
Santa Maria del Fiore
Galerija Ufici
Firenca

Ona je tipičan renesansni grad. Većinu vremena Firenca je bila pod vladavnom dinastije Mediči, porodicom koja je u svetu poznata kao vrhunski svetski bankari (čak četiri veka Mediči su vladali Firencom), a koja je ovom toskanskom gradu donela prosperitet i razvoj.

Venecija - plutajući grad ljubavi

Jeste li uživali? Pogađajte gde smo sad. Zaputili smo se malo severnije, na karneval u Veneciji.  Pre toga, samo kratko smo svratili to Pize da bismo proverili da li je krivi toranj zaista toliko kriv. I evo nas. U Veneciji. 

Krivi toranj u Pizi

Karneval u Veneciji

Gondole, ukrasne maske i krstarenje uskim kanalima zbog kojih je ovo jedno od najromantičnijih na svetu. Santa Maria della Salute. Ovo je jedna od nafitigrafisanijih crkava u Veneciji, a nama je poznata i po tome što je baš po njoj jednu poznati pesnik Laza Kostić nazvao svoju pesmu.

Venecija
Piza
Santa Maria della Salute
Venecija
Venecija

Za ovo prepodne smo planirali i odlazak do Holandije i Amsterdama. Čuli smo da ima dosta zanimljivih kulturnih zanimljivosti koje bi mogle da nam budu interesantne.

Nemačka - zemlja dobrog fudbala i kvalitetnih automobila

U Bavarskoj u Nemačkoj, pored Minhena koji vas starije osnovce sigurno asocira na dobar koji se igra u ovoj zemlji i poznatu automobilsku industriju BMW, i Štutgarta koji je poznat kao sedište Mercedesa i Poršea, obilazimo i dvorac Nojšvanštajn koji se nalazi na Labudovoj steni, a koji je sagradio Ludvig II. Zbog svog izgleda koji stvarno podseća kao da je iz bajke, meštani ga nazivaju i Kraljem Bajke.

Dvorac Nojšvanštajn

Berlin

Usput svraćamo do glavnog grada Berlina, gde smo nakon što smo obišli Brandenburšku kapiju i Rajhstag došli do Pergamskog muzeja gde nas je sačekala jedna od najvećih antičkih zbirki (Antikensammlung).

Nemačka
Dvorac
Drezden
Berlin
Nemačka

Blizu nam je i Drezden, grad koji često nazivaju i Grad Feniks jer je nastao iz pepela od temelja, nakon što je potpuno uništen za vreme II svetskog rata.

Holandija - zemlja lala i vetrenjača

U Holandiji nas dočekuje nestvarno polje lala i vetrenjača. Zar nije divno? Verujem da se devočicama ovo prelepo cveće više sviđa nego dečacima (neka zanimljivost o holandskim lalama). U glavni grad Holandije, Amsterdam došli smo da bismo posetili Muzej Van Goga

Lale u Holandiji

Amsterdam

Holandija
vetrenjače
Amsterdam
Muzej Van Goga
Holandija

Na aktuelnim izložbama u ovom muzeju pogledajte deo posvećen Van Gogovom ljubavnom životu i saznajte koje je knjige čitao ovaj poznati postimpresionistički slikar čije je najpoznatije i najskuplje delo “Suncokreti” prodato za čak 24,75 miliona funti?! Kad smo već ovde, hajde da “skočimo” i do Nacionalnog muzeja u Amsterdamu koji čuva brojne zbirke ove zemlje. 

Deco, jeste li se umorili? Odmorite se malo, pojedite sladoled ili špagete bolonjeze uz jednu od najpoznatijih italijanskih opera, Pučinijevu opetu “Turandot” i obrnite još jedan krug po Italiji ili nekoj drugoj zemlji koju smo obišli ovog prepodneva. Čujemo se kasnije danas.

Vaš vodič,
Sanja Bogdanović

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »