Nemačka – zemlja dobrog fudbala i kvalitetnih automobila

Nemačka

Glavni grad: Berlin
Državno uređenje: republika
Kontinent: Evropa
Karakteristike: Treći rajh, automobilska industrija, Johan Sebastijan Bah
Nemačka

U Bavarskoj, pored Minhena, koji vas starije osnovce sigurno asocira na dobar fudbal koji se igra u ovoj zemlji i poznatu automobilsku industriju BMW, i Štutgarta, koji je poznat kao sedište „Mercedesa” i „Poršea”, obilazimo i dvorac Nojšvanštajn, koji se nalazi na Labudovoj steni, a koji je sagradio Ludvig II. Zbog svog izgleda, koji stvarno podseća kao da je iz bajke, meštani ga nazivaju i Kraljem bajke.

Dvorac Nojšvanštajn

Usput svraćamo do glavnog grada Berlina, gde smo, nakon što smo obišli Brandenburšku kapiju i Rajhstag, došli do Pergamskog muzeja, gde nas je sačekala jedna od najvećih antičkih zbirki (Antikensammlung).

Berlin

Blizu nam je i Drezden, koji često nazivaju i grad feniks jer je nastao iz pepela od temelja, nakon što je potpuno uništen za vreme II svetskog rata.

Drezden

Nemačka
Dvorac
Drezden
Berlin
Nemačka

Holandija – zemlja lala i vetrenjača

Holandija

Glavni grad: Amsterdam
Državno uređenje: ustavna monarhija
Kontinent: Evropa
Karakteristike: Vinsent van Gog, Rembrant, lale, deo nekadašnjeg Beneluksa
Holandija

Lale u Holandiji

Verujem da se devojčicama ovo prelepo cveće sviđa više nego dečacima. U glavni grad Holandije, Amsterdam, došli smo da bismo posetili Muzej Van Goga

Na aktuelnim izložbama u ovom muzeju pogledajte deo posvećen Van Gogovom ljubavnom životu i saznajte koje je knjige čitao ovaj poznati postimpresionistički slikar, čije je najpoznatije i najskuplje delo „Suncokreti” prodato za čak 24,75 miliona funti! Kad smo već ovde, hajde da „skočimo” i do Nacionalnog muzeja u Amsterdamu, koji čuva brojne zbirke ove zemlje. 

Amsterdam

Holandija
vetrenjače
Amsterdam
Muzej Van Goga
Holandija

Deco, jeste li se umorili? Odmorite se malo, pojedite sladoled ili špagete bolonjeze uz jednu od najpoznatijih italijanskih opera – Pučinijevu operu „Turandot”, i obrnite još jedan krug po Italiji ili nekoj drugoj zemlji koju smo danas obišli. Čujemo se kasnije danas.

Vaš vodič,
Sanja Bogdanović

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »