Rusija i Turska

Rusija i Turska – zemlje na dva kontinenta

Evo me opet, dragi moji osnovci.

Kako vas sutra čeka savremeno putovanje po Aziji, pre toga želim da zajedno prođemo kroz dve države koje se nalaze na dva kontinenta, u Evropi i Aziji – kroz Rusiju i Tursku.

Na samom istoku Evrope čeka nas Rusija, najveća zemlja na svetu

Rusija

Glavni grad: Moskva
Državno uređenje: federacija
Kontinent: Evropa i Azija
Karakteristike: najbrojnija pravoslavna crkva, Jakutsk – najhladniji grad na svetu, Dostojevski, Tolstoj, Turgenjev...
Rusija

Moskva – prestonica moderne Rusije

Sada se nalazimo na samom istoku Evrope, u Rusiji, i to na Crvenom trgu, u srcu Moskve. U pozadini možete da vidite Hram Vasilija Blaženog, koji je podigao ruski car Ivan Grozni.  

Moskva

Sa strane možete da vidite Kremlj, odakle su Rusijom upravljali mnogi poznati ruski vladari. Pratite me.

Kremlj

Sada ćemo se spustiti ispod zemlje da se provozamo moskovskim metroom, koji je jedan od omiljenih turističkih atrakcija u Moskvi. Dok se vozimo, obratite pažnju na to kako izgledaju stanice metroa. Svaka je ukrašena na različit način.

Hajde sada da zavirimo u Boljšoj teatar i pogledamo balet Petra Iljiča Čajkovskog „Krcko Oraščić”.

Boljšoj teatar

Sada ćemo posetiti još jedan ruski grad koji je jedno vreme bio prestonica Rusije. To je Sankt Peterburg. Nalazimo se ispred Zimskog dvorca, koji je nekada davno bio sedište ruskih careva. Danas je to Muzej „Ermitaž”. Ulazimo u ovaj veličanstveni muzej da pogledamo njegovu bogatu kolekciju. Prolazimo pored slika čuvenih umetnika Leonarda, Rembranta, El Greka, Gogena… Dok šetamo ovim raskošnim dvoranama, zastaćemo u odaji u kojoj se čuva neverovatni Paunov sat, koji je napravljen za caricu Katarinu Veliku. 

Crveni trg
Moskva
Rusija
Rusija
Rusija

Izlazimo iz Muzeja „Ermitaž” i Nevskim prospektom šetamo do jednog od najstarijih tržnih centara na svetu – Gostinji dvor.  Mogli bismo da kupimo babuške da nas podsećaju na naše putovanje kroz Rusiju.

Turska – zemlja baklava i bogate istorije

Turska

Glavni grad: Ankara
Državno uređenje: republika
Kontinent: Evropa i Azija
Karakteristike: Osmansko carstvo, Istanbul, Bosfor, ratluk
Turska

Istanbul – najveći, ali ne i glavni grad Turske

Osvrnite se oko sebe. Nalazimo se na Bosforskom mostu, koji spaja evropski i azijski deo Istanbula, najvećeg grada u Turskoj. Obratite pažnju, Istanbul, iako najveći grad, nije i glavni grad Turske. Nekada je bio prestonica turskih sultana, ali ne samo to – bio je i prestonica rimskih careva.

Hajde da zavirimo u bogatu istoriju ovog fascinantnog grada. Idemo prvo u Aja Sofiju, koja je sada muzej, ali je nekada davno bila crkva, a potom džamija. Aja Sofiju je podigao vizantijski car Justinijan i dugo je bila najveća crkva na svetu.

Istanbul

Hajde sada da se prošetamo do Plave džamije, koja izgledom podseća na Aja Sofiju, a podignuta je na mestu gde je nekada bila palata vizantijskih careva. Idemo sada da bacimo pogled na raskošnu palatu turskih sultana – Dolmabahče. Ova palata svojim izgledom podseća na dvorce zapadnoevropskih vladara. To je zato što je pravljena po ugledu na njih, ali tu je i Topkapi saraj, koji je bio rezidencija turskih sultana još od vremena Mehmeda Osvajača. 

Aja Sofija
Turska
Turska
Istanbul
Baš čaršija, Istanbul

Šetamo Velikim bazarom i kupujemo neki suvenir, na primer turski ratluk sa orasima. Ovo je jedan od omiljenih slatkiša Turaka, a Turska je inače jedan od najvećih izvoznika oraha u svetu.

Ja ću sada da odmaram uz kebab, prepoznatljivo tursko jelo koje je kombinacija mesa i povrća umotanih u neku vrstu tortilje, i to u balonu u Kapadokiji, jednoj od omiljenih turističkih destinacija u ovoj transkontinentalnoj državi, specifičnoj po jedinstvenim prirodnim lepotama nastalim usled delovanja vulkana, kiše i jakih vetrova.


Kapadokija

Ovde završavamo naš prvi dan #Savremenaekskurzija. Odmorite se za sutrašnju avanturu i ne zaboravite da proverite šta ste danas naučili u kvizu koji ste dobili u mejlu.

Naspavajte se, a sutra vas u obilazak Azije vodi moja koleginica Nevena Radivojević.

Bilo mi je lepo danas.

Pozdravljam vas,
Sanja Bogdanović

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »