Srbija glavna

Za kraj #Savremenaekskurzija: Put završavamo u našoj državi

Srbija

Glavni grad: Beograd
Državno uređenje: republika
Kontinent: Evropa
Karakteristike: bogata istorija, Novak Đoković, kolo i truba, ćevapi i sarma
Srbija

Putešestvije kroz Srbiju počinjemo u Vojvodini

Evo me opet, drugari. Poslednji put za danas.

U Vojvodini sam, na Fruškoj gori, u okviru koje se nalazi i prvi nacionalni park u Srbiji. Ova planina je poznata po vinogradima i čak 16 pravoslavnih manastira, a jedan od najpoznatijih i najznačajnijih među njima je manastir Vrdnik, poznatiji i kao Mala Ravanica, u kome su jedno vreme bile mošti kneza Lazara, koje se sada nalaze u manastiru Ravanica.

Fruškogorski manastir Vrdnik

Šetnja Petrovaradinom i Novim Sadom

Posle Kalemegdana u Beogradu, jedna od definitivno najupečatljivijih tvrđava u Srbiji, po mom mišljenju, jeste Petrovaradin. Poznat kao mesto održavanja jednog od naših najvećih muzičkih festivala, EXIT-a, Petrovaradin će mnoge od vas asocirati i na romantiku, usporenost karakterističnu za Vojvođane i nestvaran zalazak sunca preko Dunava.

Pogled na Novi Sad sa Petrovaradina

Možemo da prošetamo i do Dunavskog parka u srcu grada, a predlažem i da posetimo Muzej Vojvodine i Virtuelni muzej Dunava.

Vojvodina
Vojvodina
Novi Sad
vojvođanski salaš
Palićko jezero

Na putu za Palićko jezero svraćamo na neki od ugodnih vojvođanskih salaša, gde uz tamburice uživamo u vojvođanskim zakuskama. Ja sam se ovog puta odlučila za veoma ukusnu štrudlu sa džemom.

Šumadija – srce Srbije

Idemo malo južnije od Vojvodine, u centralnu Srbiju i Šumadiju, koja je ime dobila po gustim šumama koje su je nekada prekrivale. Baš ovde, u selu Orašac, podignut je Prvi srpski ustanak 1804. godine, kada su se Srbi, predvođeni Karađorđem, pobunili protiv dahija.

Spomen-česma u Orašcu

Sada smo u Kragujevcu, sedištu Šumadijskog okruga, koji je 1818. godine postao prestonica tadašnje Kneževine Srbije, a odavde idemo malo zapadnije.

Zapadna Srbija – oaza mira i tišine

Zapadna Srbija prepoznatljiva je po zelenilu, šumama i planinama. Trenutno posmatramo naselje Gajevi sa Spomenika na Zlatiboru, jednoj od omiljenih destinacija turista u Srbiji, kako domaćih tako i stranih. „Gledaj visoko, diši duboko” – primenjujemo zlatiborski moto dok se penjemo na Tornik, najviši vrh Zlatibora, sa nadmorskom visinom od 1.496 m.

Pogledajte ove prirodne lepote i uživajte u njima.

Pogled sa Tornika, Zlatibor

Nakon Zlatibora, svraćamo u Muzej na otvorenom u Sirogojnu, koji je poznat po ručno rađenim džemperima i drugim komadima koji se pletu od vune, od kojih su se neki našli i na pistama londonske „Nedelje mode”.

Planine Zapadne Srbije
Sirogojno
Uvac
Voz "Ćira", Šarganska osmica
Drvengrad na Mećavniku

Evo nas sada na Tari, planini koja je pedesetak kilometara udaljena od Zlatibora, a koja spada i u nacionalne parkove Srbije. Prelepi vidikovci i netaknuta priroda.

Zastajemo i na Specijalnom rezervatu prirode „Uvac”, poznatom kao staništu beloglavog supa. Svraćamo i da napravimo krug vozom „Ćira”, kojim je nekada saobraćala pruga od Evrope do Jadranskog mora, ali on sada vozi samo „Šarganskom osmicom”.

Blizu nam je i Drvengrad, na brdu Mećavnik, koji je napravio naš poznati reditelj Emir Kusturica, u kom se svake godine održava Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf”.

Drvengrad

Istočna Srbija – sedište arheoloških nalazišta

Sada idemo do Viminacijuma, arheološkog nalazišta sa ostacima nekadašnjeg rimskog grada i vojnog logora. Pogledajte kako je ovaj park renoviran i spremljen za turističke ture.

Viminacijum

Sledeća na redu nam je poseta još jednog nacionalnog parka u Srbiji – „Đerdapa”. Zastanimo i uživajmo zajedno u ovom pogledu koji oduzima dah.

Đerdap

Na desnoj obali Dunava, u Đerdapskoj klisuri, čeka nas još jedno arheološko nalazište – Lepenski vir, koji je riznica mezolitskih i neolitskih predmeta i tradicije.

Zadužen za otkriće Lepenskog vira jeste jedan od najpoznatijih srpskih arheologa Dragoslav Srejović, a ovo nalazište je dobilo ime po jednom od dunavskih virova. Ovde možemo da vidimo kako su izgledala praistorijska naselja, a Lepenski vir je prepoznatljiv i po svojim skulpturama, čije replike turisti često nose kao suvenire sa ovog mesta.

Svraćamo i u Gamzigrad – arheološko nalazište u blizini Zaječara, koje je od 2007. godine pod zaštitom Uneska. Ovde se nalaze ostaci palate „Feliks Romulijana”, koju je sagradio rimski imperator Gaj Galerije Valerije Maksimijan, posvetivši je svojoj majci Romulijani, po kojoj i nosi ime.

Južna Srbija – sinonim za rapsodiju ukusa

Ne znam kako je vama, ali uvek kada pomislim na jug Srbije, asocijacija su mi ukusna hrana i specifičan naglasak naših južnjaka.

Prvo smo došli u Niš, treći po veličini grad u Srbiji, tu vidimo Nišku tvrđavu, a zatim idemo da vidimo „Ćele-kulu”, spomenik iz Prvog srpskog ustanka sazidan od lobanja srpskih ratnika nakon bitke na Čegru 1809. godine.

Niš
Leskovački roštilj
Ćele kula, Niš
Leskovački ajvar
Đavolja varoš

A onda – Leskovac. Da isprobamo ukusni leskovački roštilj. Da li znate da se svake godine krajem avgusta u ovoj gastronomskoj prestonici na jugu Srbije organizuje famozna „Roštiljijada”, na kojoj se učesnici takmiče u obaranju svetskog rekorda u pravljenju najveće pljeskavice ikada.

A tek koliko je ukusan njihov ajvar (Leskovac je poznat i po uzgoju paprika, a blizina Makedonije sigurno doprinosi specifičnom ukusu ajvara sa ovog podneblja). Oba jela, i leskovačko roštiljsko meso i leskovački ajvar, zaštićena su geografskim poreklom.

Roštilj

Pre nego što se zaputimo u glavni grad, svraćamo i do Đavolje varoši na jugu Srbije, prirodnog fenomena koji se sastoji od neobičnih glavutaka od zemlje.

Legenda kaže da je đavolu smetalo što na ovom mestu žive fini i verni stanovnici, pa ih je on omamio „đavoljom vodom”, nakon čega je trebalo da brat i sestra sklope brak. Vila je uspela da spreči ovo venčanje, ali su mladenci i svatovi okamenjeni kako ne bi došli na njega. Tako je nastala Đavolja varoš.

Đavolja varoš

Za kraj #Savremenaekskurzija – Beograd

I evo nas u Beogradu, dragi moji osnovci i srednjoškolci. Ovde se naša ekskurzija završava.

Nakon šest dana obišli smo sve kontinente sveta. Znamo da je ovo premalo vremena da bismo mogli da se posvetimo svim znamenitostima, ali smo želeli da zajedno vidimo što više destinacija. Sa vama se svaki dan družio neko od mojih dragih kolega iz Savremene osnovne škole i gimnazije.

Ali pre nego što se rastanemo, hajde da prošetamo Kalemegdanom i posetimo nekoliko muzeja u našem glavnom gradu.

Kalemegdan, Beograd
Kalemegdan
Narodni muzej
Muzej vazduhoplovstva
Brankov most

Pogledajte aktuelnu izložbu Ivana Meštrovića u Narodnom muzeju, saznajte šta vas čeka u Muzeju vazduhoplovstva ili prošetajte kroz Galeriju Matice srpske.

Izložba – Narodni muzej

Uživajte pored Dunava i razmislite šta vam se najviše dopalo na našoj Savremenoj ekskurziji. Pozdravljam vas!

Vaš današnji vodič,

Nastavnica Sara Popov Petrović.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »