Kako da poboljšate memoriju, koncentraciju i inteligenciju svog deteta?

15 proverenih tehnika za bolji uspeh u školi i životu

Jedna od čestih zabluda sa kojom ste se kao roditelj verovatno susreli jeste da su memorija, koncentracija i intelekt, ključne stvari od kojih zavisi detetov uspeh u školi i životu, nepromenjive.

Međutim, stručnjaci za obrazovanje i razvoj deteta donose neočekivanu istinu:

  • memoriju, koncentraciju i inteligenciju moguće je trenirati i poboljšati.

FORMULA ZA BOLJI USPEH DETETA

Osnovni faktori koji se koriste u predviđanju uspeha deteta u školi i budućnosti nisu samo konkretne veštine i znanja koje dete poseduje već i njegova sposobnost da uopšte usvaja znanja. A za to su direktno odgovorne tri stvari: memorija, koncentracija i inteligencija.

I dok se mnogi roditelji žale da njihovo dete nema razvijenu memoriju ili da ima problema sa koncentracijom i mire se sa tim kao da je to nemoguće promeniti, pomoću nekoliko jednostavnih vežbica možete pomoći svom detetu da razvije ove osobine.

Naime, pamćenje, koncentracija i inteligencija imaju jednu zajedničku stvar sa mišićima:

  • ukoliko se treniraju, rastu i razvijaju se, u suprotnom atrofiraju i slabe.

Bez obzira na to koliko je vaše dete obdareno, ukoliko ne radite sa njim na pravi način, neće ostvariti svoje kapacitete. Dakle, neophodno je da trenirate sa njim.

Pokazaćemo vam 15 jednostavnih i efektnih tehnika pomoću kojih možete da pomognete svom detetu da poboljša memoriju, koncentraciju i inteligenciju i tako postane uspešnije u školi, a kasnije i u profesionalnom životu.

igre za razvijanje memorije dece

5 saveta za poboljšanje memorije

1. POMOZITE DETETU DA VIZUALIZUJE ONO ŠTO UČI
Najbolje se pamti ono što se vidi. Stoga pomozite detetu da vidi ono što uči, čak iako nije pred njim. Ukoliko je reč o nekim istorijskim ličnostima ili likovima iz knjiga, recite mu da ih zamisli kako nešto rade tu pred njim. Vodite ga u muzeje ili na izlete do istorijskih lokacija. Organizujte kućnu predstavu, glumite viteze, vojnike, kraljeve, princeze…

2. IGRAJTE EDUKATIVNE IGRE
Mnoge igre, osim što su zabavne, razvijaju kod dece i memoriju. A najbolje se igraju u društvu. Zato igrajte sa svojim detetom igre pamćenja, logičke video-igre, sklapajte slagalice. Ne samo da će vaše dete poboljšati memoriju nego ćete i vi malo trenirati pamćenje.

3. ČITAJTE SA SVOJIM DETETOM
Čitajte svom detetu zanimljive tekstove i pričajte o pročitanom. Podstaknite ga da iskaže svoje mišljenje. Ne samo da ćete mu ovako poboljšati memoriju već ćete mu proširiti znanja i naučiti ga da kritički razmišlja.

4. UPOTREBITE SVA ČULA
Deca mnogo bolje uče ukoliko su u tom procesu angažovana sva čula. Ono što se opipa, omiriše ili vidi ima veće šanse da ostane u pamćenju. Stoga, ukoliko vaše dete uči o voću i povrću, odvedite ga na pijacu i pokažite mu u praksi kako to izgleda.

5. POVEZUJTE NOVE INFORMACIJE SA STARIM
Kada povezuje nove informacije sa starim, dete istovremeno uči nešto novo i obnavlja ono staro. Zbog toga je to sjajan način da se razvije njegova memorija. Recimo, ukoliko uči o majmunima u školi, podsetite ga na vaš odlazak u zoološki vrt i ono što ste videli tamo.

metode za poboljšanje koncentracije

Kako poboljšati koncentraciju kod dece - 6 tehnika za unapređenje koncentracije

Koncentracija kod dece tema je koja je uvek popularna. Većina dece je u ranom uzrastu dosta aktivna i veoma je teško privući njihovu pažnju i zadržati je dovoljno dugo da bi dete moglo da završi svoje školske i druge obaveze.

Deca su radoznala i sve ih zanima tako da potrebna koncentracija za učenje često zna da bude veliki izazov učiteljima i nastavnicima, pa i roditeljima. Kada je u pitanju koncentracija đaka prvaka, zaposleni u Savremenoj osnovnoj školi nastoje da postepeno uvode đake u nastavni plan i program. S obzirom na to da se deca tek upoznaju sa školskim sistemom, pravilima i novonastalim obavezama koje do tada nisu imali, stručnjaci se slažu da ih ne treba odjednom opteretiti velikom količinom zadataka.

Zanima vas kako pomoći detetu da održi što bolju fokusiranost u toku učenja?

Pročitajte neke od saveta kako povećati koncentraciju za učenje

1. UREĐENO MESTO ZA UČENJE
Pre svega, obezbedite detetu mesto u stanu za učenje koje je dobro osvetljeno i provetreno. I postarajte se da uvek uči u njemu. Potom oslobodite radnu površinu od nepotrebnih stvari koje nemaju veze sa učenjem.

2. TIHA MUZIKA BEZ REČI POMAŽE
Kako poboljšati koncentraciju kod dece pomoću muzike? Muzika oslobađa kreativne sposobnosti i čini telo zdravim. Don Kembel navodi da ugodna, nenametljiva i tiha muzika i do pet puta olakšava učenje i motiviše učenika. Važno je da je muzika bez previše reči kako bi se dete koncentrisalo na učenje, a ne na tekst pesme. Ukoliko dete voli da sluša muziku, to ne treba da mu se zabranjuje, jer može biti kontraproduktivno kada je u pitanju povećanje koncentracije.

3. PLAN UČENJA
Opšte je poznato da planiranje povećava efikasnost učenja. Stoga napravite sa detetom nedeljni i dnevni plan za učenje koga ćete moći da kontrolište i da ga se držite. Kod dece koja imaju problem sa koncentracijom u učenju biće potrebno da se držite striktnijeg plana učenja kako bi se navikla na određen tempo koji će ih dovesti do željenih rezultata.

4. MOTIVIŠITE DETE
Kada je dete motivisano, i koncentracija je na višem nivou. Potrudite se da na pozitivan način uvedete dete u učenje kako ga ne bi shvatalo kao neki vid (dosadne) kazne, već kao poželjnu aktivnost kojoj se raduje.

5. UPOTREBITE MODERNE TEHNOLOGIJE U EDUKATIVNE SVRHE
Naučite svoje dete kako da produktivno koristi modernu tehnologiju. Omogućite mu da kompjuter i telefon iskoristi za interaktivno učenje i unapređivanje memorije tako što ćete mu otkriti edukativne aplikacije. Na ovaj način vaše dete će istovremeno razvijati intelekt, memoriju i koncentraciju i učiti se odgovornoj upotrebi tehnologije.

Upotreba pametnog telefona i drugih uređaja može uticati na poboljšanje koncentracije za učenje ukoliko se oni koriste s merom. Međutim, upotreba prevelikog broja edukativnih aplikacija može biti kontraproduktivna i vrlo lako se može desiti da dete izgubi koncentraciju. Pronađite nekoliko najboljih aplikacija iz trenutnih oblasti interesovanja deteta, a kada se pojavi interes za učenjem novih stvari, zamenite trenutne aplikacije novim.

6. VEŽBE ZA KONCENTRACIJU
Bez obzira na to da li ste primetili da vaše dete ima poremećaj koncentracije ili ne, postoje određene vežbe za koncentraciju koje možete raditi sa decom ili ih naučiti da ih sami rade. Postoje brojne tehnike za poboljšanje koncentracije koje možete koristiti, a na vama je da ih testirate što više i da vidite koje daju najbolje rezultate kod vašeg deteta. Ne treba forsirati samo jednu vežbu za koncentraciju zato što ste na više mesta čuli da je dobra, već treba da pronađete onu koja daje najbolje rezultate kod vašeg deteta. Svaka osoba je individua za sebe, a to pravilo pogotovo važi za decu koja se tek formiraju i usvajaju navike i zato ne treba na silu primenjivati bilo koju tehniku koja čak i ne daje potrebne rezultate.

U svakom slučaju, ove vežbe pomoći će da se obezbedi bolja koncentracija za učenje, a mogu dovesti i do drugih benefita, kao što su veća motivacija, bolji fokus itd.

razvoj inteligencije u najranijem uzrastu

5 načina kako da motivišete dete da razvija inteligenciju

1. OHRABRITE DETE DA PROŠIRI SVOJA INTERESOVANJA
Dozvolite detetu da stiče znanja iz oblasti koja ga posebno interesuje ili mu ide od ruke, ali mu istovremeno pomozite i da proširi svoja interesovanja i vidike. Ukoliko je, na primer, zaljubljenik u kompjutere, pomozite mu da sazna više o edukativnim mogućnostima koje nude nove tehnologije mimo video-igrica.

2. POKAŽITE INTERESOVANJE ZA NJEGOV SVET
Ne samo da ćete ovako pokazati da vas zanima šta se dešava u životu vašeg deteta već ćete mu omogućiti da stvari koje je naučilo podeli sa vama i tako ih bolje razume. Kada razmišlja, analizira i deli sa vama ono što je doživelo, dete širi svest za ono što se oko njega dešava, uči se da misli i pozitivno pristupa rešavanju problema.

3. IGRA JE NAJBOLJI DETETOV PRIJATELJ
Kroz igranje dete stiče samopouzdanje, nova znanja i veštine koje će mu biti veoma važne tokom odrastanja. Takođe, igra omogućava detetu da mašta i razmišlja van postojećih okvira. A mašta i kreativnost su najbolji prijatelji inteligencije. Zato dozvolite svom detetu da se igra.

4. OMOGUĆITE MU DA RADI ONO U ČEMU JE DOBRO, ALI GA I PODRŽITE DA ISTRAJE KADA JE TEŠKO
U zavisnosti od afiniteta i interesovanja, neka deca se više interesuju za prirodne nauke, dok su druga okrenuta jezicima ili sportu. Omogućite svom detetu da pronađe ono u čemu je stvarno dobro, ali ga i ohrabrite da ne odustaje od onoga što mu ne ide tako lako.

5. UPIŠITE DETE NA VANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Različite sekcije koje dete može da pohađa u školi značajne su za njegov razvoj kao i redovna nastava. Na njima deca otkrivaju talente, sklonosti, a poneka i buduća zanimanja ili životne hobije. Dozvolite detetu da izabere između sporta, plesa, glume, pisanja, sviranja ili veština za rad na računarima.

Ukoliko budete vežbali sa svojim detetom kod kuće i primenjivali neke od ovih tehnika, pomoći ćete mu da razvije ključne osobine za uspeh u školi i životu. Naravno, samo rad kod kuće nije dovoljan. Potrebno je da dete pohađa dobru školu u kojoj se kvalitetno radi na razvijanju svih njegovih potencijala. Stoga vodite računa da osnovna škola koju ste odabrali odgovara potrebama vašeg deteta.

Savremena osnovna – škola u kojoj deca ostvaruju svoj maksimum

Pored kvalitetnog nastavnog kadra, najsavremenijih programa i dvojezične nastave od početka, Savremena osnovna škola kroz redovan program i vannastavne aktivnosti radi na otključavanju svih skrivenih potencijala u vašem detetu. To podrazumeva razvoj memorije, koncentracije i inteligencije, ali i svih drugih osobina koje pomažu vašem detetu da usvoji neophodna znanja i veštine.

bogat i podsticajan nastavni proces

JEDINSTVEN PEDAGOŠKI PRISTUP

Zahvaljujući promišljenoj sintezi naprednih metodičkih pristupa i postupaka, nastavni proces u Savremenoj osnovnoj raznovrstan je, bogat i podsticajan.

On je usmeren ka tome da deca, pored usvajanja konkretnih znanja, razvijaju i veštine kao što su intelekt, koncentracija i memorija, što će im omogućiti uspeh u daljem školovanju i osposobiti ih za učenje u budućnosti. Jedna od vizija nastave u Savremenoj je:

  • naučiti decu kako da uče!

IT ZNANJA ZA POBOLJŠANJE CELOKUPNOG USPEHA

Stručnjaci su utvrdili da učenje IT-ja u ranom uzrastu poboljšava koncentraciju i fokus, razvija kritičko i problemsko mišljenje i podstiče kreativnost i pamćenje.

U Savremenoj vaš osnovac pohađa IT program po Cambridge ovlašćenju i stiče Cambridge sertifikat, koji predstavlja sjajnu osnovu za dalje školovanje. Na ovaj način, deca ne samo da usvajaju znanja i veštine za 21. vek već stiču mnogo više od toga: ključne sposobnosti za akademski i profesionalni napredak.

Učenici Savremene osnovne tokom školovanja usvajaju ključnu sposobnost za uspeh: strast za celoživotnim učenjem.

PRIJAVITE SE I OMOGUĆITE SVOM DETETU OBRAZOVANJE KOJE ĆE RAZVITI NJEGOV PUN POTENCIJAL »

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »