Majami, Havaji i Meksiko

Egzotika, plaže i neobični ukusi za kraj dana

Kraj naše ture Severnom Amerikom rezervisan je za pravo uživanje u prelepim predelima, plažama, moru, egzotici i nesvakidašnjim specijalitetima Majamija, Havaja i Meksika. Spremite se, krećemo!

Rajska plaža – Majami Bič

Evo nas na najpoznatijoj plaži u Majamiju, uživamo na pesku Majami Biča. Da li osećate taj povetarac i osvežavajući miris mora?

Ovo je savršeno mesto da napravimo kratak predah kako bismo se opustili na plaži i sakupili energiju za nastavak puta. Čekaju nas veoma zanimljiva mesta.

Majami
Pogled na Majami
Majami Bič
Majami plaža
Miami beach

Dok se odmarate, ispričaću vam vrlo kratko kako je nastalo i kako se razvilo ovo mesto. Naime, sredinom 19. veka ova teritorija je pripadala kopnu, ali razvoj luke je zahtevao stvaranje vodenih kanala, pa je poluostrvo Majami Bič pretvoreno u zasebnu zemlju.

Majami Bič

Na području Majamija vlada blago tropska klima, sa snažnim uticajem Golfske struje tokom čitave godine. Ovaj grad predstavlja centar kulture, trgovine, umetnosti, medija i zabave, a plaže ovog grada spadaju u red najlepših plaža na svetu. Ko ne bi želeo da živi ovde!

Uživajte!

Havaji – zemlja kafe, dobrog raspoloženja, muzike i plesa

Havaji

Glavni grad: Honolulu
Državno uređenje: savezna država u sastavu SAD
Kontinent: Srednja Amerika, arhipelag u centralnom delu Pacifika
Karakteristike: vulkanska ostrva, tradicionalni hula ples i muzika, cvet hibiskus, prelepe plaže, ugrožene vrste biljaka i životinja
Havaji na mapi

Havaji su najveća ostrvska država, koja se nalazi u sklopu Sjedinjenih Američkih Država. Država je dobila ime po najvećem ostrvu u arhipelagu – Hawai’i.

Ono što je najinteresantnije svakako jeste havajsko objašnjenje imena Hawai’i, za koje ćete često čuti da je nastalo po legendarnom liku iz havajske mitologije imena Hawai’iloa – i otkriću samih ostrva.

Navodno, Hawai’iloa je bio iskusan ribar i moreplovac koji je tokom plovidbe sa nekolicinom ljudi naišao na ovo ostrvo, a uskoro se ovde nastanio sa svojom porodicom i još osmoro veštih moreplovaca. Ostrva u ovom arhipelagu nose imena njegove dece, koja su živela na njima: Maui (stariji sin), Kaua’i (mlađi sin) i O’ahu (kćerka). Ni sami Havajčani nisu sigurni u istinitost ove legende, ali se svima dopada.

Havaji, vulkanska ostrva
Plaža na Havajima
Hula, tradicionalni ples
Netaknuta priroda na Havajima
Surfovanje na Havajima

Kada smo već ovde, red je da isprobamo i najpoznatije specijalitete: poke, loko-moko, sokove od egzotičnog voća…

Pored neverovatne i za nas poprilično egzotične hrane i pića, sigurno ćete sa Havaja poneti uspomene na surfovanje, povoljnu klimu, interesantnu kulturu, tradicionalni hula ples i kilometarske plaže.

Havaji

Meksiko – zemlja sombrera i čokolade

Meksiko

Glavni grad: Meksiko Siti
Državno uređenje: federalna republika
Kontinent: Severna Amerika
Karakteristike: bogatstvo ukusa, Maje i Asteci, španska osvajanja Meksika i Amerike, seizmički i vulkanski najaktivniji region
Meksiko na mapi sveta

I evo nas. Stigli smo na našu poslednju destinaciju za danas – Meksiko Siti.

Da li ste znali da se Meksiko nalazi u najpoznatijoj zoni zemljotresa i aktivnih vulkana, kao i da najmanji pas – čivava – potiče upravo odavde?

Meksiko siti
Takosi
Plaža u Meksiku
Piramide Maja
Piramide u Meksiku

Meksiko je još poznat po čuvenom sombreru, čili papričicama, ali i po čokoladi, jer je prva čokolada nastala upravo na teritoriji Meksika.

Ovdašnja kuhinja ima interesantnu i dugu istoriju, a jela se odlikuju specifičnim začinima i njihovom izdašnom upotrebom. Jela meksičke kuhinje gotovo se ne mogu zamisliti bez kukuruzne tortilje, tabasko umaka ili naćosa.

Obavezno isprobajte neka ukoliko niste dosad! Samo pazite da ne preterate sa ljutinom. 🙂

Meksiko Siti

Sada kada smo isprobali ove specijalitete, imamo dovoljno energije da obiđemo neke od najpoznatijih znamenitosti ove države: jedan od najlepših gradova i najpoznatijih letovališta u Meksiku – Kankun i najznačajniji istorijski lokalitet – Čičen Ica, gde se nalaze piramide Maja. Oni se nalaze na poluostrvu Jukatan.

Centralno mesto u lokalitetu Čičen Ica svakako zauzima velika stepenasta piramida, odnosno hram, ali ono je posebno zanimljivo jer je ovde nađeno čak sedam igrališta za igranje loptom od kaučuka.

Čičen Ica, piramide Maja

Istraživači, nadam se da ste uživali u današnjem druženju. Sada je vreme da se malo odmorimo i da se pripremimo za nove avanture.

Sutra se spuštate još južnije jer vas očekuje obilazak Južne Amerike sa mojom koleginicom Mirjanom Ilić.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »