Etiopija, Kenija i Ruanda

Etiopija – zemlja večitog proleća

Etiopija

Glavni grad: Adis Abeba
Državno uređenje: savezna republika
Kontinent: Afrika
Karakteristike: Rog Afrike, mesto nastanka homo sapiensa, nikada nije bila evropska kolonija, 80 etničkih grupa živi u njoj i isto toliko jezika se govori
Etiopija na mapi sveta

Etiopija se nalazi u istočnom delu Afrike na takozvanom Rogu Afrike, a stižemo pravo u Adis Abebu, glavni grad ove zemlje. Ovo sigurno niste znali, a ja ću vam sada otkriti – Adis Abeba na lokalnom jeziku znači „novi cvet”. Kako lepo ime za jedan grad…

Sigurna sam da i ne slutite kakve prirodne lepote krije ova zemlja. Sa klimom „večitog proleća”, brojnim planinskim vrhovima, jezerima, rekama i vulkanskim kupama, uz pregršt biljnih i životinjskih vrsta, Etiopija ostavlja bez daha svakog ko se otisne u istraživanje njenih veličanstvenih predela.

Etiopija, visoravan
Babuni
Jezero Tana
Danakilska pustinja
Pustinja

Centralnim delom zemlje izdiže se prostrana Etiopska visoravan, koja predstavlja veliki plato ispresecan brojnim planinama, čiji se vrhovi izdižu do 4.500 m. Zbog toga se često naziva i „krov Afrike”.

Najpoznatije su Semijenske planine, koje se nalaze u severnom delu zemlje i ka kojima smo se upravo uputili. Na planinama se nalazi poznati Nacionalni park „Semijen”, koji se izdvaja po velikom broju kako biljnih, tako i životinjskih vrsta.

Zastajemo na trenutak i posmatramo u daljini grupu gelada babuna, vrste koju možemo videti samo na ovom mestu u svetu. Obratite pažnju na njihove crvene grudi, po kojima su vrlo poznati. Kao što vidite, vrlo su razigrani i ne obraćaju pažnju na nas.

Idemo da posetimo jezero Tana, izvorište reke Nil, koja se u ovom delu zove Plavi Nil. Evo jednog neočekivanog iznenađenja – reka izvire iz jezera u vidu vodopada.

Idemo polako ka sve većim nadmorskim visinama, penjamo se na najviši vrh Etiopije i Semijenskih planina, Ras Dašan, visok čak 4.620 m. Ras Dašan predstavlja vulkansku kupu vulkana koji nije više aktivan.

Gelada babuni u Etiopiji

Stojimo na „krovu Afrike” i potpuno smo predani prizoru koji nas okružuje. Svet odjednom izgleda tako mali. Šareni vrhovi Semijenskih planina ostaju negde ispod nas, dok se na njihovim liticama jure stada etiopskih kozoroga, vrste koze karakteristične samo za ove predele.

Ostali bismo još da posmatramo ove prirodne lepote, ali moramo dalje, čeka nas još mnogo toga nepoznatog i neistraženog.

Put nas vodi na istok, silazimo sa prostrane Etiopske visije. U podnožju se nalazi Danakilska pustinja. Dolina u kojoj se nalazi poznata je pod nazivom Afar. U ovoj oblasti pronađeni su ostaci najstarijih ljudi na Zemlji, čija starost dostiže 3,5 miliona godina.

Već možemo osetiti da je to jedno od najtoplijih mesta na Zemlji. Temperature ovde prelaze 60 stepeni, tako da predstavlja jedno od najsurovijih mesta za život. Uprkos velikim vrućinama, vidimo da jedna vrsta magarca uspešno odoleva ovim uslovima – u pitanju je afrički divlji magarac.

Vulkan Erta Ale

Mi sad krećemo ka aktivnom vulkanu Erta Ale, koji se ovde nalazi. Videćemo prizore od kojih zastaje dah – dva jezera lave. E to je zaista nešto posebno i drugačije! Baš je vrelo ovde, a naš put mora da krene dalje… Čeka nas mistična Kenija.

Safari i misterija u Keniji

Kenija

Glavni grad: Najrobi
Državno uređenje: republika
Kontinent: Afrika
Karakteristike: čak sedam nacionalnih parkova, egzotične životinjske vrste, najzastupljenija religija je hrišćanstvo
Kenija na mapi sveta

Stigli smo u Keniju, državu na istoku Afrike, čiji je glavni grad Najrobi, a put nas odatle vodi pravo na safari. Doći u Keniju a ne otići na safari bila bi velika šteta.

Specijalnim džipovima uputili smo se u Nacionalni park „Masai Mara”. Usput srećemo grupu lokalne dece, koja pozdravlja strance svojom omiljenom pesmom „Džambo bvana”! Veoma lep i topao doček za sve nas.

Kenija
Safari u Keniji
Slonovi u nacionalnom parku
Zebre, Kenija
Nacionalni parkovi Kenije

Stigli smo u nacionalni park i avantura počinje. Slonovi, žirafe, nilski konji, leopardi, hijene, nosorozi, antilope – pa ovo je pravi raj na Zemlji! Na ovako malom prostoru živi toliko velikih životinja, i to u potpunom skladu sa prirodom i njenim zakonima. Vreme stane kada vidite ovakve prizore divljine.

Inače, osim po zapanjujućim nacionalnim parkovima, Kenija je poznata i po brojnim jezerima. Tako npr. jezero Bogorija posebno je zanimljivo zbog flamingosa koji žive na njemu. Pogledajte samo, gotovo da je celo jezero ružičasto!

Jezero Bogorija

Ali tu nije kraj našoj prirodnjačkoj ekspediciji. Ovaj nacionalni park nastavlja se i na teritoriji susedne Tanzanije, gde se zove „Serengeti”. Ipak, mi idemo nešto južnije, do najviše tačke afričkog kontinenta, planine Kilimandžaro. Njegov vrh nalazi se na 5.895 m nadmorske visine. Nećemo ići tako visoko u planine, ali ćemo se diviti snežnom vrhu iz podnožja.

Ruanda – zemlja bogata nacionalnim parkovima

Ruanda

Glavni grad: Kigali
Državno uređenje: republika
Kontinent: Afrika
Karakteristike: brojni nacionalni parkovi i jezera, bujna vegetacija, plodno zemljište, Zemlja hiljadu brežuljaka
Ruanda na mapi sveta

Naše druženje sa životinjama nastavlja se u malenoj državi Ruandi. Idemo u nezaboravnu avanturu u Nacionalni park „Vulkani”, koji je najpoznatiji po svojim tropskim kišnim šumama i velikom broju gorila koje u njima žive.

Ovo je prava pešačka tura koja zahteva da budemo pripremljeni, ali kad znamo da ćemo videti nešto što nigde druge nećemo imati prilike, onda smo i više nego spremni. Zar ne?

Jezera u Ruandi
Gorile
Jezero, Ruanda
Tradicionalna muzika u Ruandi
Ruanda

Gorile su neverovatno slične nama ljudima – i one žive u grupama (porodicama), mladunci se igraju kao deca, roditelji ih nadgledaju i motre na njih. Uspon je dugo trajao, ali stižemo u nedirnuto kraljevstvo gorila, visoko u šumama Ruande.

Sve ovo što vidimo oko nas ovde opstaje velikim delom zahvaljujući prirodnjaku Dajani Fosi, koja je svoj život provela sa ovim fascinantnim primatima, boreći se da ih zaštiti od lovokradica.

Sada je idealna prilika da popričamo o nekim zanimljivostima u vezi sa gorilama. One imaju u potpunosti iste šake i stopala kao ljudi, tako da mogu da koriste ruke za pridržavanje, nošenje i slično. Da li ste znali da su one veoma inteligentne i znaju da rešavaju jednostavne zadatke, pa da su čak sposobne i da nauče znakovni jezik za sporazumevanje sa ljudima. Takva je bila i gorila Koko, koju neki od vas sigurno znaju.

Kraljevstvo gorila u Ruandi

Vreme zaista brzo leti kada se provodi u društvu ovako interesantnih bića, ali mi moramo da nastavimo dalje. Put nas vodi na jug kontinenta, zato idemo pravo u Bocvanu!

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »