Indija i Nepal

Indija – zemlja koja napada sva čula

Indija

Glavni grad: Nju Delhi
Državno uređenje: republika
Kontinent: Azija
Karakteristike: hinduizam, začini, prašume, hramovi, multikulturalnost, Bolivud, mnogoljudnost, Gandi
Indija na mapi sveta

Sa Puta svile skrećemo ka Indijskom poluostrvu da posetimo neverovatnu Indiju, zemlju u kojoj niz kultura, religija i etničkih zajednica živi u razumnoj harmoniji. Na njenoj teritoriji živi jedna šestina ukupnog svetskog stanovništva – od mesta u kojima se život nije promenio stotinama godina pa sve do modernih gradova poput Mumbaja.

Sa severa Indiju ograničava planinski venac Himalaja, dok je sa zapada zapljuskuje Arapsko more, sa istoka Bengalski zaliv, a sa juga Indijski okean. Ovo je zemlja koju krase prelepi pejzaži, kultura stara hiljadama godina, drevne pećine Adžante i Elore, sveta mesta kao što su Varanasi i Tamil Nadu sa brojnim hramovima i još mnogo mesta koji se nalaze na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Tadž-Mahal
Začini
Crvena tvrđava
Tadž-Mahal
Indija

Nju Delhi – prestonica Indije

Stigli smo u Nju Delhi, glavni grad Indije. Jeste li gladni? Hajde onda da probamo neke od specijaliteta indijske kuhinje, poput samose, tandoori piletine i čatni umaka. Pazite, njihova kuhinja je poznata po jakim i pikantnim začinima. Nemojte da se naljutite. 😀

Nju Delhi

Sad možemo dalje. Predlažem laganu vožnju rikšama kako bismo razgledali grad i došli do Crvene tvrđave.

Pogledajte kako su žene obučene. One nose sari, koji predstavlja deo indijske narodne nošnje. Da li uživate u razgledanju grada?

Sada već možete videti zidine Crvene tvrđave – utvrđenja mogulskog vladara Šaha Džahana iz 16. veka, koje je služilo kao kraljevska rezidencija sve do 19. veka, kada su Britanci proterali i poslednjeg kralja.

Nalazimo se unutar utvrđenja. Sada ću vas pustiti da na miru razgledate i divite se lepoti dvorišta i svih građevina.

Žene u indijskom sariju

Jeste li spremni da nastavimo našu avanturu? Ukrcaćemo se u voz i nastaviti ka indijskom gradu Agra, gde nas čeka veličanstveni Tadž Mahal, jedno od sedam novih svetskih čuda.

Tadž Mahal – Suza na obrazu večnosti

Evo nas – ispred veličanstvenog Tadž Mahala. Ovaj mauzolej izgrađen je u 17. veku na zahtev mogulskog vladara Šah Džahana. Sećate se njega, malopre smo bili u njegovoj Crvenoj tvrđavi.

Kralj je naredio da se sagradi Tadž Mahal u znak sećanja na njegovu omiljenu suprugu. Naziva se još i Suza na obrazu večnosti. Građen je od belog mermera, a u njegovoj izgradnji je učestvovalo čak 22.000 ljudi.

Tadž Mahal

Hajde da se odmorimo malo u ovoj prekrasnoj bašti i uživamo u mirisu cveća dok se divimo veličanstvenosti Tadž Mahala.

Naše putovanje nastavljamo ka jugu, pokazaću vam nešto što je građeno mnogo ranije, tačnije od 5. do 12. veka. Idemo da posetimo pećine u Elori.

Pećine u Elori

Pazite gde stajete i ne odvajajte se… Verujem da ne želite da se izgubite ovde. Pogledajte ove drevne hramove! Čak 34 budistička i hinduistička hrama uspevaju da prežive vekovima. Danas je u Indiji najzastupljenija religija hinduizam, ali ima pripadnika budizma, kao i drugih religija.

Primećujete mnogobrojne statue slonova? To je zato što se slon u Indiji smatra svetom životinjom, kao i simbolom dobrog zdravlja, dugovečnosti, strpljenja i pouzdanosti.

Takođe, Indijci veliko poštovanje iskazuju drevnom hinduističkom bogu Ganešu, koji prema verovanju ima telo čoveka i glavu slona, a poznat je kao bog koji ruši prepreke.

Nacionalni park „Kanha”

A sad imam nešto specijalno za vas. Vodim vas na mali safari u Nacionalni park „Kanha”, da vidite bengalske tigrove. Ovo je jedan od najboljih rezervata u Aziji gde, pored tigrova, koji su najbrojniji, možete videti i slonove, antilope, majmune…

Pogledajte one bujne šume drveta sal i njegove čudne cvetove, pa bambuse, pa one travnate livade i kotline. Znate li da su baš ovi predeli inspirisali pisca Radjarda Kiplinga da napiše jednu knjigu? Tako je, on je autor „Knjige o džungli”.

Ovde završavamo naše putovanje po Indiji. Uspeli smo samo delić nje da upoznamo. Ipak, potrebne su nam godine i godine istraživanja da bismo uspeli da vidimo sva njena bogatstva.

Nepal – na „krovu sveta”

Nepal

Glavni grad: Katmandu
Državno uređenje: savezna republika
Kontinent: Azija
Karakteristike: Himalaji, monasi, netaknuta priroda, kaste
Nepal na mapi sveta

Iz Indije dolazimo u Nepal. Da li ste znali da je ovo jedina država na svetu čija zastava nije pravougaonog oblika?

Mont Everest
Hram u Nepalu
Nepal
Hram
Monasi

Nepal se nalazi između Indije na jugu i Kine na severu, na obroncima Himalaja, najvećeg planinskog venca na svetu. I upravo sa ovog mesta krećemo da osvojimo najviši vrh na svetu – Mont Everest.

I evo nas na krovu sveta, na Mont Everestu i nadmorskoj visini od 8.848 m. Šta kažete, neverovatan pogled?

Osvojili smo najviši vrh na svetu: Mont Everest

Sad možemo da preletimo do naše sledeće destinacije… Šalim se, ipak ćemo sići do Aerodroma „Tenzing–Hilari” i ukrcati se u avion koji će nas odvesti najpre u Japan, odakle idemo u Kinu, a zatim u Tajland.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »