Azija pre podne

#Savremenaekskurzija se nastavlja u neustrašivoj Aziji
Naše današnje putovanje počinje u dve zemlje: U Izraelu i Jordanu

Danas obilazimo najzanimljivije predele Azije i čak više od 6 zemalja: Izrael, Jordan, Indiju, Nepal, Kinu, Japan, a možda uspemo i da se okupamo na nekoj od prelepih plaža Tajlanda.

Izrael

Izrael zastava

Jordan

Jordan

Indija

Indija zastava

Nepal

Nepal zastava

Japan

Zastava Japana

Kina

Kina zastava

Put svile je pred nama

Put svile je bila putanja sastavljena od više puteva i toliko dugačka da je spajala južnu Evropu, istočnu Afriku i skoro celu Aziju do Kine. Put je dobio ime po svili koja se izvozila iz Kine do udaljenih mesta na ovom putu. Putem svile nisu samo putovali roba, začini, staklo, porcelan… već i kultura, religija, filozofija, nauka.

Tako i mi zajedno krećemo na ovaj put da upoznamo kulture i religije različite od naših, da se divimo čudima i uživamo u neverovatnim predelima.

Izrael – zemlja prirodnih lepota, religije i kulture

Izrael

Glavni grad: Tel Aviv
Državno uređenje: republika
Kontinent: Azija
Karakteristike: multikulturalnost, judaizam, vojska, trgovina dijamantima, klimatska šarenolikost
Izrael na mapi sveta

Jerusalim kao mesto na kome se susreću tri religije

Između Sredozemnog i Mrtvog mora, penjemo se na Judejske planine i ulazimo u Jerusalim, sveto mesto Jevreja, ali i hrišćana i muslimana. Idemo u srce Jerusalima, u Stari grad.

Upravo prolazimo kroz Lavlju kapiju i hodamo čuvenom ulicom „Via Dolorosa” (u prevodu „Put bola”), kuda je hodao sam Isus, noseći krst na koji je razapet. Uputili smo se u Crkvu Vaskrsenja Hristovog ili, kako je još zovu, Crkvu Svetog groba, koja se nalazi na brdu Golgota, gde je Isus razapet.

Upravo se nalazimo u srcu ove crkve, u kapeli Edikule, gde je, prema Jevanđelju, sahranjen Isus Hrist, kada je skinut sa krsta, i gde je vaskrsao tri dana kasnije. Poklonimo se i nastavimo dalje.

Jerusalim
Zid plača
Kupola na brdu
Izrael
Kupola

Nastavljamo dalje prema Hramovnoj gori, da posetimo i sveto mesto Jevreja – Zid plača, mesto koje Jevreji poštuju kao glavni prolaz između čoveka i Boga.

Možete primetiti Jevreje kako se mole i u pukotinama zida ostavljaju poruke ispisane na hartiji. Idemo dalje.

Sada prolazimo pored džamije Al Aksa, koja je nastala na ruševinama starog jerusalimskog hrama i dolazimo do još jednog muslimanskog svetilišta. Ispred vas se uzdiže impozantna Kupola na steni. Da li ste za to da zavirimo u njenu unutrašnjost?

Kao što vidite, unutrašnjost krase orijentalni ukrasi kakve ne možemo da vidimo u hrišćanskim crkvama.

Jerusalim

NAPOMENA: SVAKU 3D ILI 360° TURU MOŽETE RAZGLEDATI TAKO ŠTO ĆETE POKAZIVAČEM PRELAZITI PREKO TURE I NA TAJ NAČIN SE ORIJENTISATI U PROSTORU I KRETATI.

Jerusalim je pravo mesto da naučimo kako je važno poštovati sve religije i njihove pripadnike, jer svaki čovek ima pravo da veruje u ono što želi. 

Nadam se da vam se dopalo. A sada nastavljamo našu avanturu.

Jordan – kraljevina čija istorija i priroda ostavljaju bez daha

Jordan

Glavni grad: Aman
Državno uređenje: ustavna monarhija
Kontinent: Azija
Karakteristike: drevna Petra, more, pustinje, kraljica Ranija
Jordan na mapi sveta

Veličanstvena Petra

Da li ste spremni za malo avanture i misterije? Nakratko ćemo skrenuti sa Puta svile u nešto stariju istoriju i posetiti drevni grad Petru, nekadašnju prestonicu Nabatejskog carstva i stecište trgovaca i karavana, koja se nalazi u današnjem Jordanu.

Drevna Petra

Nemojte se plašiti, upravo prolazimo kroz uzak, mračan i vetrovit prolaz zvan Sik i pred nama se ukazuju veličanstvene zidine uklesene u stenama! Prva koju smo ugledali i najpoznatija među njima jeste grobnica Khazne al-Firaun, odnosno Faraonska riznica, koju su beduini upravo ovako nazvali.

Sik prolaz
Riznica
Pogled na Riznicu kraljeva
Stubovi u Petri
Prolaz u pustinji

Putevima beduina: Vadi Rum

Napravićemo kratak predah u čuvenoj pustinji Vadi Rum, poznatoj i kao Dolina meseca, a zatim nastavljamo dalje. Ovo je idealno mesto za to, jer ako „oslušnete” tišinu pustinje, moći ćete čak i da zamislite karavane i beduine kako prolaze njome.

Posebno je zanimljivo i vredno što je u stenama kojima je ova pustinja ispresecana uklesano 25.000 rezbarija i 20.000 natpisa, koji svedoče o razvoju pisma, ljudske misli i civilizacije uopšte.

Pustinja Vadi Rum

Posle ovakve avanture znam da jedva čekate da čujete šta ćemo sledeće obići. Otkriću vam samo da se kasnije nalazimo u Indiji i Nepalu. Vidimo se!

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »