Italija – zemlja bogate istorije, sa najlepšom pastom i picom

Italija

Glavni grad: Rim
Državno uređenje: republika
Kontinent: Evropa
Karakteristike: Rimsko carstvo, italijanska kuhinja, moda, fudbal
Mapa Italija

Rim – Večni grad

Sada idemo u glavni i najveći grad Italije – Rim.

Čekam vas ispred Koloseuma, jedne od najpoznatijih antičkih građevina, u kojoj su se nekada održavale surove borbe životinja, a koja je napravljena baš onako kako i danas izgleda da bi primila što masovniju publiku. Pratite me.

Obilazak Rima

Na Fontani di Trevi zamišljamo želju i bacamo novčić u nju kako bismo se opet vratili u Večni grad, kako drugačije nazivaju Rim. Pre nego što se zaputimo u Vatikan, hajde da zastanemo i na Španskom trgu i stepenicama sada kada nema toliko gužve.

Rim
Rim
Koloseum
Fontana di Trevi
Rim

Vatikan – najmanja država na svetu

Vatikan

Glavni grad: Vatikan
Državno uređenje: grad-država
Kontinent: Evropa
Karakteristike: sedište Katoličke crkve, najmanja država sveta
Vatikan

Zamislite, Vatikan je najmanja država na svetu, koja se nalazi u srcu Italije (velika je samo 0,44 km²). Dobro došli u državu koja je cela pod zaštitom Uneska – Vatikan. Najveći razlog naše posete je definitivno Sikstinska kapela, koja je deo Apostolske palate, zvanične rezidencije pape. Prošetajmo kroz ovu velelepnu umetničku tvorevinu, ali budimo tihi. Ovde se fotografisanje i glasan govor kažnjavaju. 

Vatikan

Kada smo već ovde, hajde da obiđemo i Baziliku Svetog Petra, jednu od najvećih crkava na svetu. Dekoraciju Apostolske palate u Vatikanu radili su najveći italijanski umetnici: Mikelanđelo, Rafaelo, Bernini i Botičeli.

Ne zaboravite da, kada se vratite sa ove savremene ekskurzije, pogledate film „Greh” italijanskog reditelja Andreja Končalovskog, koji prikazuje Mikelanđelovu izgradnju svoda Sikstinske kapele i izazove koje pred njega stavlja porodica Mediči.

Film „Greh” upoznaće vas sa italijanskom istorijom umetnosti

Vatikan
Vatikan
Vatikan
Apostolska palata
Vatikan

Firenca – renesansni grad umetnosti

A sada, dragi učenici, u jednom autentičnom italijanskom kafiću ispijam svoj kapučino i uživam u pogledu na most Ponte Vekio, koji je jedan od najprepoznatljivijih simbola Firence.

Most Ponte Vekio

Čekam vas na trgu Pjaca del Duomo ispred renesansno-gotičke katedrale Santa Marija del Fjore, koja je posebno prepoznatljiva po svojoj kupoli, koju je radio Filipo Bruneleski. Svi smo se okupili? Idemo i u turu po Firenci.

Katedrala Santa Marija del Fjore

Firenca
trg Piazza del Duomo
Santa Maria del Fiore
Galerija Ufici
Firenca

Ona je tipičan renesansni grad. Većinu vremena Firenca je bila pod vladavinom dinastije Mediči, porodice koja je u svetu poznata po vrhunskim bankarima (čak četiri veka porodica Mediči je vladala Firencom), a koja je ovom toskanskom gradu donela prosperitet i razvoj.

Venecija – plutajući grad ljubavi

Jeste li uživali? Pogađajte gde smo sad. Zaputili smo se malo severnije, na karneval u Veneciji. Pre toga, samo kratko svratili smo do Pize da bismo proverili da li je krivi toranj zaista toliko kriv

Krivi toranj u Pizi

I evo nas u Veneciji. Gondole, ukrasne maske i krstarenje uskim kanalima razlozi su zbog kojih je ovo jedno od najromantičnijih mesta na svetu. Santa Marija dela Salute – ovo je jedna od najfotografisanijih crkava u Veneciji, a nama je poznata i po tome što je baš po njoj poznati pesnik Laza Kostić nazvao jednu svoju pesmu.

Karneval u Veneciji

Venecija
Piza
Santa Maria della Salute
Venecija
Venecija

Za prvi deo dana smo planirali i odlazak do Holandije i Amsterdama. Čuli smo da ima dosta kulturnih zanimljivosti koje bi mogle da nam budu interesantne.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »