Informatika izvan okvira ekrana: Zanimljiva tribina u Osnovnoj školi „Savremena”

/ / I-IV, V-VIII / 10.11.2023

Informatika izvan okvira ekrana: Zanimljiva tribina u Osnovnoj školi „Savremena”

Obeležili smo Svetski dan razvoja informatike

Prateći trendove u obrazovanju, u Osnovnoj školi „Savremena” održana je tribina povodom dana informatike.

 

Danas, kada je tehnologija postala neizostavni deo svakodnevice, Osnovna škola „Savremena” nije ostala po strani. U okviru obeležavanja Svetskog dana razvoja informatike organizovali smo zanimljivu tribinu pod nazivom „Da li je informatika samo kompjuter?”.

Zahvaljujući posvećenosti i ekspertizi naših nastavnica Danijele Simonović, koja predaje tehniku i tehnologiju, i Maje Babić, nastavnice informatike i robotike, učenici su imali priliku da dublje razumeju ulogu informatike u društvu. Pored osnovnog znanja o tehnikama i tehnologijama, istražili smo:

1. Važnosti informatike u svakodnevnom životu (da li je informatika svuda oko nas, koliko je prisutna i bez kompjutera);
2. Uticaj informatike na društveni život (da li informatika ima uticaj na društveni život, kolika je razlika između uticaja informatike na onlajn društveni život i društveni život u realnosti);
3. Nove mogućnosti i profesije nastale razvojem informatike (šta je informatika donela u razvoju novih profesija, a koje profesije više ne postoje).

Učestvujući u živopisnim debatama, naši učenici su demonstrirali svoje znanje ne samo u informatičkim disciplinama već i u oblastima medijske i digitalne pismenosti. Verujemo da je ovakav interaktivni pristup najbolji način da učenici steknu i primene znanje, i zadovoljstvo nam je što primećujemo njihovu izuzetnu posvećenost ovim aktivnostima.