Galapagos i Venecuela

Galapagos, Ekvador – inspiracija za Darvinovu teoriju evolucije

Ekvador

Glavni grad: Kito
Državno uređenje: republika
Kontinent: Južna Amerika
Karakteristike: tropske šume, endemske vrste biljaka i životinja, kornjače sa ostrva Galapagos, aktivni vulkan Kotopaksi
Ekvador na mapi sveta

Dragi moji, sada možete uzeti naočare za sunce, namazati neku kremu za sunčanje i staviti šešir ili neki kačket, jer idemo na mesto gde se sunce i talasi druže.

Idemo na mesto koje vri od lepote i egzotike, mesto koje je dom Darvinovih kornjača i mesto na kojem je ovaj slavni naučnik dobio inspiraciju za Teoriju evolucije! Dragi moji, dobro došli na Galapagos!

Čak 14 ostrva čini ovaj kompleks. Danas ona pripadaju državi Ekvador, a blagoslov da živi ovde ima oko 15.000 ljudi. Okruženi Pacifikom, Tihim okeanom, u oazi mira, prelepe prirode, talasa…

Kornjača sa Galapagosa
Galapagos
Iguana sa Galapagosa
Galapagos arhipelag
Retko naselje na Galapagosu

Kao što sam pomenula, ova ostrva bila su inspiracija i za naučnika Čarlsa Darvina, koji se tokom putovanja sa ekipom prirodnjaka posebno zainteresovao za jedinstvene životinjske vrste koje ovde žive: galapagoske kornjače, američke drozdove i zebe. Posebno mu je bilo zanimljivo što su one blisko povezane sa tim vrstama iz Evope, a ipak drugačije izgledaju i imaju drugačije navke. Zaključio je da su se oni s vremenom razvijali i evoluirali, ali da imaju zajedničke pretke.

Tada je počeo da razvija revolucionarnu teoriju o poreklu živih bića, koja je rušila sva tadašnja verovanja. Postavio je teoriju da vrste prolaze kroz „prirodnu selekciju”, odnosno da su vrste koje su se uspešno adaptirale na promenjene uslove života preživele, a one vrste koje nisu uspele da evoluiraju i razmnožavaju se izumrle.

Hvala kornjačama sa Galapagosa na doprinosu razvoju nauke!

Galapagos, Ekvador

Ova ostrva su dom mnogih endemskih biljnih i životinjskih vrsta koje nećemo naći nigde drugde u svetu!

Tu su iguane sa Galapagosa, mnoge vrste kornjača, soko i druge životinje koje čine porodicu sa Galapagosa posebnom.

Inače, najveća uzvišenja ovih ostva su mnogobrojni vulkani, koji kao čuvari ovog arhipelaga brane Galapagos od zuba vremena i evolucije. Baš zbog tih vulkana mnogi za Galapagos kažu da je raj pred vratima pakla.

Ali ovaj raj polako gubi bitku. Njegovo prisustvo ugrožava jedna vrsta, za koju se kaže da je najinteligentnija i najnaprednija, ali nažalost najrazornija – čovek.

Pred Galapagosom i njegovim najstarijim stanovnicima je presudna bitka za spas duše ovog arhipelaga i mnogih vrsta.

Koristeći VR, pogledajte životinjski svet na Galapagosu

Venecuela bogata prirodnim lepotama

Venecuela

Glavni grad: Karakas
Državno uređenje: republika
Kontinent: Južna Amerika
Karakteristike: nafta, kafa i kakao glavni izvori prihoda, reka Orinoko, biološka raznovrsnost, visoka nezaposlenost i inflacija
Venecuela na mapi sveta

I taman kada pomislite da vas Južna Amerika više ne može iznenaditi, oduševiti, da ste sve videli, upoznali i osetili, po ko zna koji put ćete se prevariti. Ona ima pregršt predela koji ostavljaju bez daha, Ande ovenčane sunčevim izlascima i zalascima, egzotična ostrva.

Anđeoski vodopadi
Venecuela
Flora i fauna u Vemecueli
Karakas
Venecuala, grad

Ima i jedno posebno, najposebnije mesto na svetu: Anđeoski vodopad. Najviši vodopad na Zemlji (979 m) nalazi se upravo u Venecueli.

Ovaj vodopad je jedna od najvećih lepota Venecuele, a ova zemlja ih ima zaista mnogo i s pravom nosi naziv „anđeoski”, ali to je samo jedna lepa slučajnost koja je dala pravo ime ovom čudu prirode.

Anđeoski vodopadi

Ovaj vodopad se ne zove anđeoski baš zbog svoje nemerljive lepote, već je to u čast pilota Džimija Anhela, koji je imao kvar na svom avionu i morao ga prizemljiti baš tamo gde se vodopad nalazi. On je bio taj koji se među prvima direktno upoznao sa ovim lepotama, koje je potom predstavio svetu.

Mislim da bi dalje reči bile suvišne, te ću vas ostaviti da uživate u ovim lepotama koje nam je priroda tako nesebično darovala.

Ovde ćemo odmoriti oči i telo pre nego što se upustimo u još veću avanturu u Čileu. Vidimo se uskoro ponovo!

Anđeoski vodopadi, Venecuela

Pogledajte snimak vodopada

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »