Čile i Kuba

ZAVRŠAVAMO VELIČANSTVENU TURU U ČILEU + KUBA KAO IZNENAĐENJE

Nastavljamo obilazak Južne Amerike i njenih prirodnih lepota i zanimljivosti. Ali za kraj imam i jedno iznenađenje za vas – vodim vas na Kubu! Iako po položaju i lokaciji ovaj arhipelag pripada Severnoj Americi, odlučila sam da vas ipak ja povedem tamo, jer mentalitet njegovih stanovnika mnogo više liči na južnoamerički, verovatno i zbog država koje su kolonizovale ove predele. Da budemo najprecizniji, Kuba pripada Srednjoj Americi, budući da je reč o Karibima i arhipelagu Veliki Antili.

Uostalom, pripao mi je taj „nezahvalan” zadatak da vam pokažem najlepše predele na Zemlji. 🙂

Čile – lider u Južnoj Americi

Čile

Glavni grad: Santijago de Čile
Državno uređenje: republika
Kontinent: Južna Amerika
Karakteristike: jedna od vodećih latinoameričkih država po razvoju, osnivač Ujedinjenih nacija, zanimljiv oblik države: izdužena, a uzana zemlja, ostrva joj daju teritoriju mnogo dalje od Južne Amerike
Čile na mapi sveta

Pošto smo odmorili oči gledajući na Anđeoski vodopad, vodim vas tamo gde nije baš tako lepo. Sada se sigurno čudite i pitate zašto na kraju da kvarimo utisak. Naravno da to nije istina – ili ipak jeste?

Dobro, neću vas držati u neizvesnosti, idemo u pustinju.

Ali se sada sigurno pitate šta tamo ima da se vidi osim gomile peska ili kamenja. Ima, i te kako ima. To nije bilo koja i bilo kakva pustinja nalik Sahari i drugima koje smo dosad već videli. To je pustinja koja je uglavnom sušna, prekrivena suvim, presuvim i ispucalim tlom. Ali to UGLAVNOM je ključni deo naše priče.

Dobro došli, dragi moji, u Čile i pustinju Atakama!

Atakama
Čile
Čile, Atakama
Andi u Čileu
Predeli u Čileu

Pustinju Atakama čine brojni gejziri i rudnici, pre svega, bakra, ali ima jedno bogatstvo koje se javlja baš, baš retko. Jednom u nekoliko godina, a možda i ređe…

Pre nego što otkrijem tajnu, prvo mi kažite: kada pomislite na pustinju, na šta prvo pomislite, a da nije pesak? Visoke temperature, tačno, ali još nešto? Šta prouzrokuju visoke temperature? Sušu, tako je.

Ali ova pustinja je u tome posebna. Ne, i ona je sušna, odnosno uglavnom sušna. Čak se smatra najsuvljom pustinjom na svetu! Najsuvljim mestom na planeti! Ali kako priroda uvek ima svoje male trikove, postoji period u godini kada ovde padne neverovatno mnogo kiše i cela pustinja se pretvori u prelepu oazu cveća i života! Baš kul, zar ne?

Zahvaljujući fenomenu El Ninjo, ogromne količine kiše prekriju pustinju toliko da ona procveta! Ko se tamo zadesio baš u tom trenutku pravi pravcati je srećnik! Tolika količina lepote na jednom mestu istinski je melem za dušu! Uostalom, pogledajte sami kakva je Atakama u cvetu!

Pustinja Atakama u cvatu

Kuba – mesto na kome je vreme stalo u najlepšoj deceniji

Kuba

Glavni grad: Havana
Državno uređenje: republika
Kontinent: arhipelag u oblasti Severne Amerike
Karakteristike: salsa, stari automobili, Če Gevara, revolucija, dinastija Kastro, tompusi, rum, embargo, visok nivo obrazovanja i zdravstvene zaštite
Kuba na mapi sveta

Šta reći o zemlji koja je iznedrila Kubansku revoluciju i Če Gevaru (koji je doduše argentinski revolucionar)? O mestu u kom su ritam i salsa u krvi svakom stanovniku? Zemlji o kojoj je gotovo sve rečeno i poznato, a opet uvek intrigira i ima toliko neistraženih delova? O mestu na kome se čini da je vreme stalo u nekom mnogo lepšem, jednostavnijem i romantičnijem dobu?

Samo se osvrnite oko sebe dok šetamo po glavnom gradu Havani i videćete šarene, stare, ali prelepe zgrade i oldtajmere (uglavnom američke, i to marke „ševrolet”), koji vas vraćaju u pedesete i šezdesete godine prošlog veka. Da li ste znali da je Kuba zakonom zabranila izvoz ovih atomobila?

Ovo je posledica nekih manje lepih okolnosti – neprijateljstva sa SAD i embarga koji su uvele Kubi, ali nećemo kvariti utisak ovog nesvakidašnjeg okruženja. Ovde verovatno nemate internet i možete potpuno da se koncentrišete na uživanje i upijanje atmosfere.

Havana, Kuba
Havana, El Kapitolio
Malekon, Havana
Kuba
Hotel Nacional, Havana

Možemo da se provozamo i tako obiđemo najznačajnije lokacije u Havani, ali je dobro i prošetati, jer nas put praktično vodi od simbola Havane – El Kapitolija, preko Centralnog parka, velikom promenadom „Paseo del Prado”, sve do čuvenog Malekona.

Malekon je dugačak 8 km, počinje u Staroj Havani, čija je možda i najznačajnija lokacija katedrala, i završava se u Vedadu, koji nazivaju i Novom Havanom, a tako posebnim ga čine avenija sa šest traka, šetalište uz more i zid koji odvaja grad od mora.

Na kraju ove šetnje dolazimo do hotela „Nacional”, koji se nalazi u Vedadu i predstavlja svojevrsni simbol ovog grada i kubanske istorije – u njemu su odsedale najveće svetske zvezde i državni zvaničnici, a „video” je mnogo toga.

Vožnja Starom Havanom

Inače, ne znam da li ste znali da je ovde bejzbol nacionalni sport, a vrlo su popularni i boks i atletika. Obrazovanje i zdravstvo su im na vrlo visokom nivou.

Kuba je prepoznatljiva i po svojoj muzici i ritmu, koji predstavljaju mešavinu brojnih žanrova: latinoameričkih, španskih i afričkih. Ovde se igraju ne samo salsa već i mambo, rumba, ča-ča-ča, konga, habanera… Nije retkost da šetajući ulicama naiđete na ljude koji jednostavno plešu nasred ulice – došlo im je, to je deo njihovog mentaliteta, kulture.

Kraljičini vrtovi

Uvek možemo otići nekih 140 km dalje od Havane da još malo uživamo u savršeno belom pesku i tirkiznom moru Varadera – najpoznatijeg letovališta na Kubi. Ali to je uglavnom već poznato, svi turisti idu tamo. Mi ćemo otići na mesto gde donedavno nismo ni mogli da pristupimo i upoznati se sa netaknutom prirodom.

Ukrcaćemo se i na brodić i otići do Nacionalnog parka „Kraljičini vrtovi”, da ronimo sa ajkulama, kornjačama, ražama i meduzama. Ne plašite se?

Ovaj nacionalni park nalazi se u blizini manjih kubanskih ostrva koja su smeštena ispod glavnog i jedan je od najvećih morskih prirodnih rezervata na Karibima. Zaštitio ga je krajem osamdesetih godina Fidel Kastro, koji je i sam bio ronilac. Inače, ime (na španskom „Jardines de la Reina”) mu je dao još Kristofer Kolumbo u čast španske kraljice Izabele od Kastilje, koja ga je i poslala u ekspediciju. Samo ime dovoljno govori o lepoti podvodnog sveta u ovom parku. Hajde da se uverimo i sami!

Zaronimo u „Kraljičine vrtove”!

Dragi moji, našem putu je došao kraj. Sigurno je da postoje još mnoooga mesta koja smo mogli obići, ali, verujte mi, toliko lepote odjednom nije dobro za čoveka. 🙂 U svemu treba biti umeren, tako da i ovde treba ići polako. Sutra vas očekuje završna tura Australijom i Antarktikom sa mojom koleginicom Sarom Popov Petrović, u kojoj ćete, sigurna sam, još više uživati.

Nadam se da ste se i vi, kao i ja, posle ove ekskurzije dodatno zaljubili u prirodu Južne Amerike i Kube, ali i u njihove druge znamenitosti, te priželjkujem da ćete sada i sami moći da budete vodiči drugima, da ćete još mnogo toga naučiti i možda baš vi nekada meni, ali i svima nama iz Savremene, biti vodiči na nekom divnom putovanju!

Do sledećeg viđenja, ostanite zdravi, nasmejani i srećni, neka je vaš osmeh kao Atakama u cvatu, vaš ponos kao statua u Riju, vaša posebnost kao životinje sa Galapagosa, mir u duši kao sa Anđeoskog vodopada, a kultura i znanje nalik onima kod drevnih Inka.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »