Maroko, Alžir i Tunis

#Savremenaekskurzija stiže u Afriku!
Ovoga jutra obilazimo Maroko, Alžir, Tunis i za kraj – Egipat

Današnja tura nas vodi od severozapadne do jugoistočne Afrike i obilazimo čak 12 država. Pripremite se, veliki izazov je pred nama!

Maroko

Maroko zastava

Alžir

Alzir zastava

Tunis

Tunis

Egipat

Egipat zastava

Etiopija

Etiopija zastava

Kenija

Kenija zastava

Ruanda

Ruanda zastava

Bocvana

Bocvana zastava

Zimbabve

Zastava Zimbabvea

Zambija

Zambia zastava

Mozambik

Mozambik zastava

Madagaskar

Madagaskar zastava

Zanimljiva istorija sveta počinje ovde

Da li ste znali da su najstariji tragovi čoveka pronađeni u Etiopiji još pre 3,5 miliona godina? Da li znate čemu su služile čuvene piramide u Egiptu? Znate li po kome su Viktorijini vodopadi dobili ime?

Sve ovo i još mnogo toga videćemo i naučićemo kroz ovo nezaboravno putovanje na koje krećemo upravo sada! Spremni? 3, 2, 1… Krećemo!

Raznobojni Maroko

Maroko

Glavni grad: Rabat
Državno uređenje: monarhija
Kontinent: Afrika
Karakteristike: živopisne pijace, raznobojne tkanine, ukusna i pikantna kuhinja, Kazablanka, more i pustinja
Maroko na mapi sveta

Nalazimo se u Maroku, državi na severu Afrike koja izlazi na Atlantski okean i Sredozemno more, što je čini turistički posebno atraktivnom i posećenom. Svojim južnim delom zalazi u najveću pustinju na svetu – Saharu, koju ćemo takođe videti nešto kasnije i osetiti šta znači biti na vrućem pesku Sahare!

Marakeš Medina
Maroko
Fes kožarnica
Džamija
Park Arapske lige

Naše putovanje počinje od najvećeg grada Maroka – Kazablanke. Kazablanka se nalazi na obali Atlantskog okeana. Početna tačka nam je najznačajnija turistička atrakcija ovog grada, Džamija Hasana Drugog. Sigurno niste znali, ali ovo je druga najveća džamija u Africi. Nalazi se na samoj obali okeana, odakle se pruža neverovatan pogled, a do nje vode svi najvažniji bulevari iz centra grada.

Džamija Hasana II, Kazablanka

NAPOMENA: SVAKU 3D ILI 360° TURU MOŽETE RAZGLEDATI TAKO ŠTO ĆETE POKAZIVAČEM PRELAZITI PREKO TURE I NA TAJ NAČIN SE ORIJENTISATI U PROSTORU I KRETATI.

Vaše bake i deke sigurno znaju da je Kazablanka poznata i po tome što je jedan holivudski film snimljen u njoj, a zove se upravo po samom gradu. A sada znate i vi!

Uh, kako je lepo šetati se po suncu, ali je i malo naporno, naročito kada si u Africi. Zato sada idemo u obližnji park gde se porodice često okupljaju za piknik, a mi ćemo ga iskoristiti za mali predah pre nego što nastavimo naše putovanje.

Kada smo se malo odmorili, prošetaćemo se do Parka Arapske lige, a potom i do plaže Ain Dijab, gde ćemo uživati u sunčanju. Kakav se sjajan pogled pruža prema pučini, zar ne? Da li se znali da je baš na ovom mestu gde se mi sad nalazimo otvoren prvi „Mekdonalds” na afričkom kontinentu?

Idemo dalje, dragi učenici, pravac u planine!

U podnožju planine Atlas nalazi se grad Marakeš. Marakeš je jedan od turistički najznačajnijih gradova Maroka, poznat, pre svega, po starom gradu – medini, u kom se nalaze neke od najlepših i najživopisnijih pijaca na svetu. Jeste li znali da Marakeš zovu i Crveni grad? Pogledajte oko sebe, sve zidine su od peščara crvene boje – otuda i ovaj nadimak.

Uputili smo se upravo ka neobičnom mestu koje nam odmah govori da ovo nije pijaca na kakve smo inače navikli. Ovde ima uličnih zabavljača, žonglera, krotitelja zmija, nerovatni prizori!

Ovde se prodaje sve što možete da zamislite – od odeće, predmeta i nakita do najneobičnijih začina predivnog mirisa i izgleda, egzotičnog voća i povrća, orijentalnih tepiha…

Da li se osećate kao da će se odjednom ispred vas spustiti Aladin na letećem ćilimu?

Da li ste znali da je upravo ovo mesto poslužilo kao inspiracija scenografima za kreiranje izmišljenog grada Agrabaha u najnovijem filmu o Aladinu?

Pijaca u Marakešu

Skoknućemo samo nakratko do Fesa – jednog od carskih gradova i najstarijeg dela Maroka. Grada koji je šarenolik i predstavlja pravu mešavinu kultura i uticaja u svakom pogledu, a najpoznatiji je po takozvanim kućama za bojenje uglavnom kože.

Osećate taj čudan miris? To je od isparavanja ovih boja na vrelom afričkom suncu. Postajaće još čudniji kako bude bivalo toplije, zato hajdemo što pre, svakako je bilo zanimljivo videti ovo.

Fes

Polako napuštamo Maroko i krećemo prema istoku…

Alžir – dom vrele Sahare

Alžir

Glavni grad: Alžir
Državno uređenje: republika
Kontinent: Afrika
Karakteristike: Sahara, nekadašnja francuska kolonija, nafta i gas, najveća država u Africi
Alžir na mapi sveta

Sledeća destinacija – Alžir, jedna od najvećih država Afrike koja severnim delom izlazi na Sredozemno more, a njen najveći deo nalazi se u pustinji Sahari. Krećemo na uzbudljivu vožnju kroz peščane dine!

Pustinja Sahara

Sahara je najveća pustinja na svetu, koja zahvata skoro trećinu afričkog kontinenta. Jedan je od najsušnijih predela na svetu. Pustinja je u nekim delovima peskovita, u nekim kamenita.

Zanimljivo je to da se pesak u pustinji u toku dana veoma zagreje, pa njegova temperatura može dostići čak i do 80 stepeni. Vetar nagomilava pesak i stvara karakteristične oblike reljefa – dine.

Baš iza ove velike dine krije se oaza sa urmama, idelno mesto za predah i osveženje!

Jahanje kamila u Tunisu
Obala u Tunisu
Palma
Oaza u Sahari
Oaza u Sahari

Tunis – mesto susreta obale i pustinje

Tunis

Glavni grad: Tunis
Državno uređenje: republika
Kontinent: Afrika
Karakteristike: kartaginska civilizacija, velika i turistički iskorišćena obala, francuski protektorat
Tunis na mapi sveta

Ulazimo u Tunis, malu državu na severu Afrike koja izlazi na Sredozemno more. Svratićemo u još jednu oazu – Duz, ali ovaj put nema predaha, vreme je da krenemo dublje u Saharu i da iskusimo fenomenalno jahanje kamila. Zar nije sjajan osećaj? Kao da smo u filmu o nekom karavanu!

Vrelo saharsko sunce ume da iscrpi, ali to za nas nije ništa, jer sledi put u srce antičke civilizacije – Egipat.

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »