Obeležili smo Evropski dan jezika

/ / Blog, I-IV, V-VIII / 02.10.2023

Obeležili smo Evropski dan jezika

Kroz igru i zabavu do razumevanja drugih kultura i otvorenosti za njih

Evropski dan jezika, inicijativa čiji je cilj promovisanje učenja jezika i upoznavanje drugih kultura, obeležen je i u našoj školi.

Od 2001. godine, kada je ovu inicijativu pokrenuo Savet Evrope u saradnji sa Evropskom komisijom, Evropski dan jezika obeležava se svakog 26. septembra. Njegov cilj je promovisanje kulturne i jezične raznolikosti Starog kontinenta

Kroz timske diskusije o važnosti učenja stranih jezika i upoznavanja drugačijih kultura, ovaj dan obeležen je i u našoj školi. Tom prilikom smo se svi zajedno podsetili jezika koje učimo na časovima, ali i onih koje znamo iz popularne kulture, kroz filmove i muziku. Tako je jedan od zadataka bio da učenici na mapi Evrope napišu stihove svojih omiljenih izvođača kao predstavnika zemalja iz kojih dolaze. Interesovanje je bilo veliko, a na ovaj način učenici su se, u isto vreme, podsetili znanja iz likovnog, muzičkog i geografije.

Na časovima srpskog jezika učenici su istraživali o zanimljivim i manje poznatim činjenicama o evropskim jezicima, a od zanimljivosti koje su našli napravili smo kviz „Kahoot”, koji možete pronaći na ovom linku

I ovaj Evropski dan jezika u Savremenoj, kao multikulturalnoj sredini, ujedno je poslužio i da učenici saznaju nešto više jedni o drugima i tako steknu međusobno poštovanje i razumevanje.

Kako je sve izgledalo pogledajte u galeriji ispod.