Vrtići u gostima: Kod vas je super!

/ / Blog, I-IV, Nacionalni, Predškolsko / 07.09.2018

Vrtići u gostima: Kod vas je super!

Predškolci su posetili Savremenu

Mališani iz beogradskih vrtića „Bubamara” i „Srećkolino” bili su gosti Savremene gde su se upoznali sa zabavnim i edukativnim sadržajima.  

Veseli predškolci su zaista uživali otkrivajući brojna tehnička dostignuća koja se koriste u nastavi Savremene. Tokom posete su imali jedinstvenu priliku da se druže sa robotima, isprobaju interaktivne aplikacije, upoznaju se sa zanimljivim predelima putem virtuelne stvarnosti, sklapaju mini-hidroelektranu u LEGO STEAM laboratoriji i oprobaju se u različitim sportskim igrama i u plesu u prostorijama za razvoj motorike.

Dan ispunjen edukativnom zabavom

Druženje sa mladim gostima proteklo je u sjajnom raspoloženju i različitim edukativnim i zabavnim aktivnostima. Mališani su bili oduševljeni mogućnošću da na tabletu sklapaju puzzle pomoću kojih upravljaju animiranim junacima, da igraju kvizove u kojima su imali priliku da pokažu svoje poznavanje bajki i crtanih filmova i da pokreću animiranog Awbieja u njegovim avanturama pomoću blokova nalik na lego kocke.

„Meni je bilo zabavno kad sam pomerao kocke, a onda je Awbie perom golicao kita”, opisuje svoje prve programerske korake jedan od naših malih posetilaca.

Ipak, najveće simpatije mališana pobrali su roboti Alpha Pro i Sphero, odnosno „beli” i „loptica” kako su ih deca simpatično nazvala: 

„U ovoj školi su mi se najviše svidele loptice kad smo upravljali njima i onaj beli robot”, istakla je jedna nasmejana šestogodišnjakinja.

Gosti iz beogradskih vrtića su se sa simpatičnim robotima igrali na poligonu, zadavali im komande, radili sklekove i takmičili se u plesu.

„Meni se najviše dopao onaj beli robot što radi sklekove, pleše i pokreće se. Ovde je sve super!”

Putovanje kroz virtuelni svet

Simple Lego Machine Set omogućio je mališanima da se igraju jednom od svojih omiljenih igračaka – lego kockama. Predškolci su sada pravili malo drugačije stvari nego inače, pri čemu su se jednako dobro zabavili: zupčanike, hirdraulične sprave, mini-hidroelektrane i tako usvojili prva znanja o inženjerstvu.

„Najviše mi se svidelo kad smo od lego kockica napravili krug koji se okreće i pomera dizalicu”, ponosno opisuju svoje prve inženjerske poduhvate.

Putovanje dalekim morima i šetnja Kineskim zidom pomoću virtuelne tehnologije takođe su oduševili mališane, učeći ih o udaljenim svetovima i drugačijim kulturama.

Odlično su se proveli i vaspitači

Nisu samo mališani ti koji su uživali u zabavnim aktivnostima. Sa njima su učestvovali i lepo se proveli i njihovi vaspitači. Oni su saglasni da su koncept nastave, prostorije i savremena oprema koja je na raspolaganju nešto sa čim nisu imali prilike da se susretnu i da pružaju veliku mogućnost za obrazovanje dece.

„Smatram da škola ima vrlo zanimljive i edukativne sadržaje za decu, u skladu sa njihovim dobom, i omogućuje im da prate korak sa vremenom i usvajanje znanja za 21. vek. Naši predškolci su već upoznati sa modernom tehnologijom i dobro se snalaze sa njom. Međutim, ovde su otkrili jednu novu dimenziju njene upotrebe – kreativnost i stvaralaštvo, što smatram da je jako važno jer se na taj način uče da konstruktivno upotrebljavaju nove gedžete umesto da gube vreme na njima”, reči su Milice Jakovljević, vaspitačice sa višegodišnjim iskustvom.

Ono što je posebno bilo važno vaspitačima jeste činjenica da je nastava, iako bazirana na upotrebi modernih tehnologija, koncipirana tako da podstiče celokupni razvoj deteta, ne zanemarujući nijednu oblast, čemu posebno doprinose i bogate dodatne sekcije:

„Meni kao vaspitaču, ali i kao roditelju, posebno se dopalo što su sve aktivnosti u kojima su deca danas učestvovala – od modernih tehnologija do sportskih turnira – usmerene ka celokupnom razvoju deteta: razvoju mišljenja, motorike i kreativnosti.”

Vidimo se opet!

Na kraju dana, deca su očarana napustila našu ustanovu, zadovoljna iskustvima koja su stekla. Svima nam je srce bilo ispunjeno kada su mališani uglas pitali: „Kad možemo ponovo da vas posetimo?”

Uz osmehe smo im poručili da su naše prostorije uvek otvorene i da nas mogu posetiti kad god požele, a čim još malčice porastu, moći će i da pohađaju nastavu u Savremenoj osnovnoj školi.

Mališani su na kraju bili puni utisaka o zabavnim stvarima koje su radili, a poseta je završena uz zdravu užinu, veselo druženje i sumiranje utisaka.