Predstavljanje izdavačke delatnosti Instituta za dečju književnost

/ / Blog / 01.07.2024

Predstavljanje izdavačke delatnosti Instituta za dečju književnost

Tribina u Udruženju književnika Srbije: učenici Savremene škole upoznaju savremene pisce

U sredu, 12. juna u 12 časova počela je tribina u Udruženju književnika Srbije na kojoj je Institut za dečju književnost predstavio svoju ovogodišnju izdavačku delatnost. Na ovom događaju su predstavnici Savremene bile nastavnice srpskog jezika i književnosti i učenici petog, šestog i sedmog razreda.

Zanimljivi trenuci i susreti sa autorima

Iako je tribina organizovana tradicionalno, učenicima je bilo zanimljivo da saslučaju odlomke iz trenutno najaktuelnijih naslova za decu i mlade, da se upoznaju lično sa piscima, da porazgovaraju sa njima o tome šta ih inspiriše, da ih pozovu na gostovanje u svoju školu – pa i da dobiju knjigu na poklon za školsku biblioteku.

Od prisutnih autora na tribini posebnu pažnju su deci privukli Nenad Milošević  i Robert Takarič. Obojica na sebi svostven, duhovit i veoma iskren način govore o odrastanju, o tinejdžerskom dobu, jer obojica sarađuju sa decom i upoznati su najbolje sa mladalačkim mukama i boljkama.

Nastava jezika i književnosti kroz nove perspektive

Kroz nastavu jezika i književnosti je uvek moguće pronaći nov i neuobičajen način da se učenici upoznaju sa raznim sadržajima, da se uvedu u svet knjige i stvaralaštva. Ovoga puta su imali zaista veliku čast i privilegiju da obiđu instituciju kao što je Klub književnika Srbije i da upoznaju osobe koje su lično zaslužne da kvalitetna književna dela nađu put do njih.