Zapadna obala SAD

Sunčamo se i družimo sa zvezdama na Zapadnoj obali

Sada letimo pravo na Zapadnu obalu Amerike. Sigurna sam da ste i vi uz omiljene holivudske filmove maštali o tome da leškarite na sunčanim plažama Los Anđelesa, uživate prijateljskoj atmosferi San Franciska ili da pak prošetate Holivudskom stazom slavnih zvezda.

Hajde, ne smemo da gubimo vreme!

San Francisko – grad sunca i strmih ulica

Tramvaj u San Francisku
Golden Gate most
San Francisko
Strme ulice
Kvart u San Francisku

Nastavljamo dalje do severnog dela savezne države Kalifornije, jasno nam je idemo u San Francisko. Kada kažemo San Francisko, prve asocijacije na ovo mesto svakako jesu njegova zanimljiva arhitektura, strme ulice, vožnja tramvajima, divno vreme tokom čitave godine, kao i prijateljska i otvorena atmosfera.

San Francisko

U San Francisku ima ponešto za svakoga, a ovo su stvari koje će vam sigurno privući pažnju: most „Golden gejt”, Kej 39, ulica Lombard i Trg Alamo.

Nije li predivno: sa „Golden gejta” možete videti panoramu čitavog grada koja ostavlja bez daha! Inače, fascinantna je i činjenica da „Golden gejt” uspešno odoleva vetrovima i zemljotresima.

Los Anđeles – grad filma, snova i zvezda

Los Anđeles
Hollywood znak
Obzervatorija u LA
Rodeo Drive
Beverly Hills

Reč „kalifornija” ima preneseno značenje, a označava kraj gde žive bogati ljudi. U Kaliforniji u Los Anđelesu, gde se trenutno nalazimo, nalazi se i jedno od najpoznatijih mesta na svetu: Holivud. Nazivaju ga i „fabrika snova”.

Holivud je ime gradske četvrti Los Anđelesa, koja je poznata po koncentraciji filmskih studija i kućama glumačkih (holivudskih) zvezda. Holivudski filmski bioskopi koriste se za velike filmske premijere, a i dodela „Oskara” odvija se upravo ovde.

Los Anđeles

Međutim, ono što svi prepoznajemo i što nam je prva asocijacija kada govorimo o Holivudu jeste poznati znak – „Hollywood”. Na znaku je izvorno pisalo „Hollywoodland”, ali je nastavak „land” kasnije uklonjen. Danas ovaj znak predstavlja američku znamenitost koju svaki turista mora da obiđe.

Eto i nas ovde! Odmorite i uživajte u pogledu.

San Dijego – dom prelepog zoološkog vrta

Šta je to što jedan zoološki vrt izdvaja od ostalih? Da li su to egzotične životinje, briga o njima ili najbolja zabava?

Bilo kako bilo, jedan od najpoznatijih zooloških vrtova nalazi se upravo u San Dijegu.

Panorama San Dijega
Obala San Dijega
Flamingosi
Plaža San Dijego
Urbani deo San Dijega

Na gotovo 40 hektara nalazi se oko 3.700 različitih vrsta životinja. Ono za šta se ovaj zološki vrt posebno zalaže jeste stručnost, kao i spašavanje i zaštita životinja iz celog sveta i briga o njima. Neke od životinja koje možemo ovde videti jesu: polarni medvedi, pingvini, koale, pande.

Nacionalni park Josemiti

Nacionalni park „Josemiti” će sasvim sigurno predstavljati pravi raj za vas avanturiste. Džinovska stabla sekvoje, vrtoglavi kameni oblici i američki najviši vodopad učiniće da se zaljubite u ovo mesto.

Pešačenje duž vodopada, ekstremne rute penjanja i kampovanje u divljini samo su neke od avantura koje će vam zauvek ostati u sećanju.

Arizona
Nacionalni park Josemiti
Josemiti
Arizona i Josemiti
Predeli u Arizoni

Umetničko delo prirode – Kanjon Antilopa u Arizoni

Našu avanturu nastavljamo ka jugu, tačnije ka Srednjoj Americi. Prva stanica je Arizona i prelepi kanjon „Antilopa”. Ovaj kanjon sastoji se od dva odvojena, ali veoma slikovita dela, a to su Gornji kanjon ili „Pukotina” i Donji kanjon, „Vadičep”.

Gornji deo kanjona je posebno poznat zbog neverovatne igre svetlosti koju pruža. U letnjem periodu sunčeva svetlost boji kanjon u crvenu i narandžastu boju, pa tako nastaju slike koje svojom lepotom oduzimaju dah.

Ostaćemo malo ovde da predahnemo i uživamo u ovim bojama, ali i da sakupimo energiju za deo koji nas očekuje: temperamentni Meksiko i najlepše plaže Majamija i Havaja. Jedva čekate? I ja!

Prijavite se

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »