Školska slava obeležena kako dolikuje

/ / Blog / 29.01.2024

Školska slava obeležena kako dolikuje

Savremena osnovna škola proslavila školsku slavu Sveti Sava

Savremena osnovna škola svečano je proslavila školsku slavu Sveti Sava u subotu, 27. januara, odajući počast prvom srpskom prosvetitelju i zaštitniku školaraca.

Ovaj važan dan za srpsku kulturu i obrazovanje obeležen je izuzetnom priredbom koju su pripremili učenici škole. Priredba je bila prilika da učenici pokažu svoje umetničke i kreativne sposobnosti kroz recitacije, igru i pevanje, posvećujući svoje nastupe liku i delu Svetog Save.

Učenici četvrtog razreda kao pravi domaćini

Učenici četvrtog razreda Savremene osnovne škole bili su domaćini proslave. Sa posebnom pažnjom i entuzijazmom ovi mladi domaćini predvodili su sve aktivnosti, od pripreme priredbe do učešća u tradicionalnim obredima.

Raznovrsni program činili su veliki i mali hor, recital učenika mlađih razreda, kao i dramski tekst koji su izvodili učenici petog i šestog razreda.

Prostor je oplemenjen učeničkim likovnim radovima Svetog Save, a posebnu pažnju privukao je deo na zidu pod nazivom „Slatko je znati”, gde su svi posetioci mogli da odlepe kovertu sa citatom iz Žitija Svetog Save, u kome se nalazila i bombona.

Učenici četvrtog razreda, koji su sa roditeljima bili i domaćini priredbe, učestvovali su i u obredu osveštavanja slavskog kolača sa sveštenikom. Njima posebno zahvaljujemo! 

Prisutni bili oduševljeni talentom i trudom učenika

Hleb i žito, kao simboli bogatstva i plodnosti u srpskoj tradiciji, takođe su imali svoje mesto na proslavi. Ovi elementi predstavljeni su uz prigodna objašnjenja o njihovom značaju i simbolici u okviru slave. 

Svetosavska priredba je dobra prilika da naši učenici, učestvujući u priredbi, objedine svoja znanja iz književnosti, istorije i srpske kulture uopšte.

Proslava Svetog Save u Savremenoj osnovnoj školi pokazala je kako se tradicionalne vrednosti i savremeno obrazovanje mogu uspešno spojiti, negujući kulturno nasleđe i obrazovanje mladih generacija. Škola je još jednom potvrdila svoju posvećenost očuvanju kulturnog identiteta i promociji obrazovnih vrednosti.