U Savremenoj obeležen Nаcionаlni dаn prevencije vršnjаčkog nаsiljа

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 24.02.2021

U Savremenoj obeležen Nаcionаlni dаn prevencije vršnjаčkog nаsiljа

Aktivnosti koje promovišu toleranciju obeležile su Dаn roze mаjicа

Poslednja sreda u februaru obeležava se kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, u svetu poznаt kаo Dаn roze mаjicа.

Ovaj dan obeležen je i u Savremenoj osnovnoj školi izradom tematskih panoa i organizovanjem radionice posvećene toleranciji i međusobnom prihvatanju.

Savremeni osnovci podržali su ideju o Danu roze majica. Roze bojа simbolizuje borbu protiv vršnjаčkog nаsiljа, a za ovaj dan je karakteristično da se organizuju preventivne aktivnosti u prevazilaženju konfliktnih situacija.

KINDNESS TREE: NEKA SE NASILJE NE DEŠAVA

Školski psiholog Katarina Mladenović je zajedno sa učenicima VII-1 sprovela radionicu koja se ticala prevazilaženja konfliktnih situacija. U fokusu su bile teme tolerancije i međusobnog prihvatanja. Zadatak učenika bio je da izrade pano pod nazivom Kindness tree ili Drvo dobrote, na kome su ispisane poruke podrške osobama koje se suočavaju sa vršnjačkim nasiljem. 

Takođe je ostavljena mogućnost da svako u nekom trenutku dopiše ili doda neku poruku.

Pano, koji je okačen u holu na prvom spratu, probudio je veliko interesovanje među osnovcima.

Neki su komentarisali da je tema brige o drugome, ali o samom sebi – važna tema života i odrastanja, a ovom aktivnošću dobili su šansu da se otvore, da podele dobrotu, da ukažu na određeni problem – ostavljanjem poruka. 

Najzad, da putem vršnjačke edukacije osveste jedni druge da nasilje uopšte ne treba da se dešava ni u jednom segmentu društva.

DOGAĐAJ U KANADI PROŠIRIO JE IDEJU NA CEO SVET

Sve je počelo 2007. godine kada je grupa aktivista u jednoj kanadskoj provinciji pokrenula inicijativu nakon što je jedan učenik pretrpeo vršnjačko nasilje zbog roze majice koju je obukao u znak podrške majci, koja je teško obolela od karcinoma. Roze majice su prve godine solidarno nosila deca iz dečakove škole, da bi se s vremenom ideja proširila na ceo svet.

Oblačenjem ružičastih majica, pravljenjem srca i puštanjem ružičastih balona, ali i kroz niz drugih aktivnosti, prosvetne zajednice širom sveta počele su da pružaju podršku, a u Kanadi je događaj prerastao u Nаcionаlni dаn prevencije vršnjаčkog nаsiljа. 

Sve više škola u svetu počelo je da, upravo ovim povodom, organizuje timove za zaštitu učenika od nasilja, zanemarivanja i diskriminacije, što se pokazalo izuzetno pozitivnom praksom, koja daje rezultate.