Uspeh na takmičenju iz tehnike i tehnologije

/ / Blog, I-IV, Nacionalni, V-VIII / 24.03.2021

Učenici starijih razreda postigli uspeh na školskom nivou Takmičenja iz tehnike i tehnologije

Izvanrednom saradnjom i aktivnošću na časovima savremeni osnovci jure ka novim pobedama

Kada se redovno i smisleno radi, rezultati ne izostaju. Tako se i predanost učenika starijih razreda Savremene osnovne škole isplatila, jer su ostvarili odlične rezultate na školskom TiT takmičenju (Takmičenju iz tehnike i tehnologije). svemira.To znači da se sada užurbano pripremaju za novi izazov – nadmetanje na opštinskom nivou.

Na školskom takmičenju učestvovali su petaci, šestaci i sedmaci. Prvi deo školskog takmičenja podrazumevao je test znanja, a drugi praktičan rad na zadatku. Zahvaljujući tome što njihova škola raspolaže najmodernijom tehnologijom, a časovi su obogaćeni interaktivnim sadržajima, savremeni osnovci već imaju odličnu praksu upotrebe tehnologija. Stoga je TiT takmičenje bila odlična prilika da osnovci primene stečena znanja, umenja i veštine iz domena tehnike i tehnologije.

Neki od glavnih ciljeva ovog vrlo popularnog takmičenja jeste da učenici prikažu svoje stvaralačke, inovativne i preduzetničke sposobnosti. Zatim, da razviju algoritamski način razmišljanja i shvate značaj sticanja funkcionalnih znanja koja su vezana za ono što definiše uspeh u 21. veku – a to je tehničko-tehnološka svest.

Na časovima, zajedno sa razrednim starešinom Majom Erić, koja je nastavnik predmeta Tehnika i tehnologija, ali i na sekciji „Robotika”, učenici na kreativan način stiču znanja. A nadmetanja poput ovih razvijaju takmičarski duh i želju za stalnim napredovanjem. Osim toga, oni procenjuju i realno vrednuju svoje rezultate u odnosu na rezultate drugih učesnika.

VELIKI TRUD SE ISPLATIO, A OVO JE TEK POČETAK

Činjenica da su učenici, pripremajući se za školsko TiT takmičenje, uradili dva testa od po 250 pitanja tokom tri nedelje, bili koncentrisani i vredni i spremni za još znanja – dovoljna je da bi se razumeo ovaj uspeh – koji je tek neka vrsta ulaznice u svet novih uspeha. A nadamo se da će to biti dobri rezultati na opštiskom, gradskom i republičkom takmičenju.

Što se tiče rezultata na školskom takmičenju, učenici sedmog razreda osvojili su sledeći broj poena: Luka Jovanović osvojio je odličnih 96,5 poena, Dušan Šušilović 74, dok je Ilija Marinković dobio 69 poena. Učenici šestog razreda takođe su bili odlični: Lena Lešnjak i Filip Perišić osvojili su maksimalnih 100 poena, a Stefan Grubišić, Matija Momčilović i Vuk Virić po 97,5 poena.

Najzad, sjajni su bili i učenici petog razreda: Mateja Baketarić i Sofija Damjanov dobili su maksimalnih 100 poena, Mia Miloševič 95, Matija Baralić 96, a Natalija Nikolić 76 poena.

Čestitamo svim plasiranim učenicima!

Naredni korak jeste opštinsko takmičenje u Osnovnoj školi „Milan Rakić”. Usled situacije sa koronavirusom, preduslov za održavanje takmičenja je da se ispune striktne mere bezbednosti kako bi se izbegla mogućnost zaraze. To je svakako razlika u odnosu na TiT takmičenja iz prethodnih godina, na kojima uvek učestvuje mnogo takmičara. Ali to ne umanjuje kvalitet takmičenja, štaviše – uvećava ga. Naime, zbog pandemije je broj učesnika ograničen, pa je teže ostvariti plasman.

Učenici su uložili mnogo truda i rada kako bi prošli u novu fazu TiT takmičenja i zaslužuju sve pohvale. Za njih će zbog posebnog truda biti organizovana jedna specijalna nagradna aktivnost, kao podstrek za dalje uspehe, ali i kao zasluženi predah od brojnih kreativnih sadržaja kojima su stalno izloženi.

Svima želimo sreću u narednom krugu!