Učenički parlament: Razgovarajmo bez straha – Kutija poverenja unosi magiju u našu školu

/ / Učionica bez zidova, V-VIII / 25.11.2023

Učenički parlament: Razgovarajmo bez straha – Kutija poverenja unosi magiju u našu školu

Važan korak u izgradnji zdrave školske kulture

Učenički parlament formiran je krajem septembra, a njegovi članovi su pojedini učenici sedmog i osmog razreda, a ovo je njihova prva zajednička aktivnost.

Članovi parlamenta su: Tara Ponjević, Lazar Todorović (VII-1); Maja Milutinović, Anika Ranković (VII-2); Stamatios Petros Cintomis, Miloš Janković (VII-3); Aleksandra Mamuzić, Jovan Čović (VIII-1); Amila Alibašić, Mia Milošević (VIII-2)

Jedna od prvih aktivnosti bilo je pravljenje i postavljanje Kutije poverenja u hodnik škole. Ova kutija služi za anonimne poruke učenika koji se ustručavaju da javno progovore o nečemu što ih muči.

Ideja je da se kutija jednom nedeljno otvara kako bi se pročitale poruke. U zavisnosti od sadržaja poruke, biće informisani oni kojih se tiče njihov sadržaj s ciljem zajedničkog rešavanja nesporazuma ili problema. U ovom procesu zagarantovane su diskretnost i podrška kolektiva, pre svega psihološko-pedagoške službe.

Zašto je Kutija poverenja važna

Prvo i najvažnije, Kutija poverenja pruža učenicima siguran i anoniman prostor gde mogu da podele svoja osećanja, razmišljanja, brige i dileme koje možda nisu spremni da podele javno.

Ovo je od suštinskog značaja, posebno u doba adolescencije, kada mnogi učenici prolaze kroz različite promene i suočavaju se s brojnim izazovima, ali se možda stide ili ustručavaju da ih podele sa svojim vršnjacima ili nastavnicima.

Takođe, otvaranje Kutije poverenja jednom nedeljno, praćeno čitanjem poruka, omogućava školskom osoblju, posebno psihološko-pedagoškoj službi, da brže identifikuje potrebe i probleme učenika. Ovakav sistem podržava brzo reagovanje i pružanje podrške onima kojima je to potrebno.