Virtuelni literarni klub Savremene podstiče kreativnost i ljubav prema čitanju

/ / Blog / 03.06.2024

Virtuelni literarni klub Savremene podstiče kreativnost i ljubav prema čitanju

Virtuelni literarni klub Savremene inspirisao učenike kroz različite projekte i konkurse

Virtuelni literarni klub Savremene osnovan je s namerom da učenike informiše o svim literarnim, likovnim, video i audio konkursima, kao i zanimljivim predlozima za čitanje. Pravi cilj kluba je podsticanje dece u čitanju, pisanju i razvijanju stvaralačke i kreativne energije.

Aktivnosti i učešće u projektima

Do sada su učenici učestvovali u brojnim projektima i konkursima koje su organizovale razne institucije, uključujući Prijatelje dece Voždovac, Prijatelje dece Novi Beograd, Fondaciju Ršum, SKZ, Dečiji kulturni centar Beograd, kao i mnoge osnovne i srednje škole.

Jedan od poslednjih projekata u ovoj školskoj godini bio je „Čitam, pa šta?”, koji traje već devet godina. Ovaj program je osmišljen kao akcija za promovisanje čitanja i razvijanje kritičko-umetničkog odnosa prema knjizi, a organizuju ga bibliotekari opštinskih biblioteka u saradnji sa školskim bibliotekarima.

Uspeh na projektu „Čitam, pa šta?”

Ove godine, naša škola je prvi put učestvovala u projektu „Čitam, pa šta?”, a našu školu predstavljala je Tara Ponjević, učenica VII-1. Prošavši kroz tri kruga takmičenja, gde je prikazala pet naslova, Tara je osvojila drugo mesto.

Ukoliko želite da pročitate Tarine i ostale radove, posetite sajt „Čitam, pa šta?”: Takmičarski radovi.

Dodela nagrada i značaj projekta

Nakon objavljivanja rezultata, u Biblioteci grada Beograda organizovana je dodela nagrada za sve učesnike. Prisutne je u Odeljenju umetnosti biblioteke pozdravila Aleksandra Vićentijević, bibliotekarka Dečjeg odeljenja i autorka projekta. Dodeli je prisustvovala i poznata spisateljica za decu i mlade, Jasminka Petrović, koja je razgovarala sa decom o važnosti knjige i pisanog izražaja, o bibliotekama kao magičnim mestima i bibliotekarima kao odvažnim vitezovima reda Knjiga.

Ponos i poziv za uključivanje

Veoma smo ponosni na Taru, kao i na sve članove literarnog kluba koji su ove godine pokazali svoje talente i interesovanje za pisanu reč. Pozivamo sve učenike da nam se pridruže u razvijanju jedne od najlepših tema u životu – čitanja i stvaranja književnosti.