Brainfinity takmičenje u problem solvingu u Savremenoj

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 17.11.2020

Brainfinity takmičenje u problem solvingu kao velika inspiracija za savremene osnovce

Ekipe savremenih petaka, šestaka i sedmaka nadmeću se u rešavanju kreativnih problema

Zadovoljstvo nam je što će učenici V, VI i VII razreda moći da učestvuju na Brainfinity takmičenju u problem solvingu i da znanja stečena u školi iskoriste u realnom okruženju, uz nezaboravno druženje i sjajne nagrade.

Na Brainfinity 2021. prijavile su se tri ekipe iz Savremene osnovne škole: „link2future” (peti razred), „BIO LAVV” (šesti razred) i „FENIXI” (sedmi razred). Želimo im puno sreće! Ali, i ostalim savremenim osnovcima koji se osmele i prijave za ovaj neobičan izazov – jer je ostalo još mesta i vremena.

Brainfinity je Collaborative Problem Solving Challenge, koji okuplja ekipe od po 4 učenika uzrasta od V do VIII razreda osnovne škole, kao i srednjoškolce koji udruženo pomoću tehnologije rešavaju zanimljive problemske zadatke.

Da bi bila kompletna, svaka ekipa učenika ima svog nastavnika-mentora, koji će je pripremati za ovo neobično takmičenje, na kom učenici usvajaju principe projektno orijentisane nastave kroz istraživanje fenomena bliskih njima.

Tri faze takmičenja: Brainfinity problemi, Brainfinity izazov i Brainfinity finale

Deca vole izazove i u njima pružaju svoj maksimum, pa na taj način najviše i napreduju. Odatle i ideja osnivača takmičenja Brainfinity da naprave nešto novo – takmičenje kroz koje će se učiti na zanimljiviji način, u okviru kog se rešavaju realne situacije iz svakodnevice i koje ne dovodi do učestalog pitanja koje se javlja kod dece kada uče školsko gradivo: „Kako će mi ovo u životu zatrebati?”.

Prijavite se za Brainfinity izazov: Brainfinity takmičenje je podeljeno u tri faze: 1. Brainfinity problemi, 2. Brainfinity izazov i 3. Brainfinity finale, a prijavljivanje i okupljanje ekipa je već počelo.

Svakog 25. u mesecu sve do februara ekipe na sajtu Brainfinity takmičenja dobijaju Brainfinity problem koji mogu rešiti do 15. u narednom mesecu. Samo ekipe koje uspešno reše jedan od ovih Brainfinity problema prolaze u narednu fazu takmičenja – izazov. Brainfinity izazov se održava u martu i tada ekipe dobijaju 3 zadatka za koja imaju 2 sata da ih reše online, sa bilo koje lokacije.

Pet najboljih ekipa iz svakog razreda prolazi u Brainfinity finale, koje se održava nakon izazova na unapred utvrđenoj lokaciji, gde ih čekaju novi logički izazovi.

U prvoj i drugoj fazi takmičenja učenici imaju slobodu da odaberu mesto sa kog će učestvovati na takmičenju i tehnologiju koju će koristiti za dolazak do rešenja, dok ih u finalu pored rešavanja zadataka očekuje i provera komunikacionih veština jer finalisti svoja rešenja prezentuju pred renomiranim članovima žirija.

Mnogo više od običnog takmičenja: Ekipe dobijaju poene za rešenja, ali i za…

Brainfinity je takmičenje koje tradicionalne metode usvajanja znanja začinjava modernim nekonvencionalnim tehnikama koje donose bolje rezultate učenika, ali i nastavnika.

Zato se na ovom takmičenju ne boduju samo tačna rešenja, već se gleda celokupni utisak koji ekipa ostavlja. Učenici na Brainfinity takmičenju dobijaju poene i za svoj vizuelni identitet (ocenjuje se logo i ime ekipe), a ekipe se nadmeću i u glasanju na društvenim mrežama gde prikupljaju poene koji neretko odlučuju pobednike.

Više o takmičenju »

Zašto je Brainfinity takmičenje jedinstveno?

Brainfinity takmičenje prkosi formalnim takmičenjima i baš zbog njegove specifičnosti jača vezu između učenika i nastavnika. Deca usvajaju nove pristupe u učenju koji ih dovode do boljih rezultata i prihvataju inovativne načine za svakodnevnu primenu problem solvinga.

Što je najvažnije, kroz Brainfinity takmičenje dete će:

  • Brainfinity naučiti kako da se lakše snađe u 4 najvažnija konteksta: ličnom, društvenom, profesionalnom i naučnom;
  • Brainfinity se bolje povezati sa svojim drugarima u zdravoj i podsticajnoj atmosferi;
  • Brainfinity usvojiti najvažnije PISA veštine za 21. vek;
  • Brainfinity ojačati svoje mentalne vijuge kroz igru;
  • Brainfinity učvrstiti timski duh;
  • Brainfinity imati priliku da stekne medalju i vredne poklone.

Sve zainteresovane ekipe starijih osnovaca i srednjoškolaca mogu se i dalje prijaviti na Brainfinity takmičenje.