Dani svetosavlja kao prilika za kreativan rad u učionicama i pravljenje slavskog kolača

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 25.01.2021

Dani svetosavlja kao prilika za kreativan rad u učionicama i pravljenje slavskog kolača

Mališani su bili u prilici da prenesu sopstveni doživljaj Svetog Save, kao i da svojim rukama zamese kolač

Školska slava i svetosavlje probudili su maštu i kreativnost, pa su tako mnogi daroviti osnovci na izuzetan način portretisali Svetog Savu, a u okviru kulinarske sekcije samostalno su napravili prelep slavski kolač, koji je korišćen i pri crkvenom obredu.

Praznično raspoloženje krajem januara osnovci su jedva dočekali.

Njihovi stolovi su se ispunili bojicama, flomasterima, raznobojnim kolaž papirima i prionuli su na posao. Sve ono na šta ih inspiriše Rastko Nemanjić trebalo je da uobliče kroz portret ili drugi kreativni rad. O tome su učili u školi, kada su im učitelji i nastavnici sa pažnjom govorili o ključnoj ličnosti srpskog prosvetiteljstva.

NACRTAJ PROSVETITELJA UZ BOJICE I RAČUNAR

O Svetom Savi su deca znala i iz opšte kulture, pa su im te informacije i utisci pomogli pri kreiranju unikatnih radova. Ono što je zanimljivo jeste da nisu samo radili pomoću olovaka, makaza i papira već su i na interaktivan način mogli da crtaju po platnu. Pomoću miša, oni su mogli da skiciraju lik Svetog Save i tako svojim vršnjacima dočaraju svoju viziju, u učionici, pri čemu su uvežbavali svoje znanje iz oblasti digitalnih tehnologija.

Učenje i kreativno izražavanje pomoću računara je učestala praksa u Savremenoj osnovnoj školi. Oni tako vežbaju digitalnu pismenost i pripremaju se za društvo budućnosti. Aktivnosti poput ove su ujedno i kreativna vežba, na osnovu koje se razvijaju budući digitalni umetnici.

Najzad, kao kruna njihovog rada, učionice i školski hodnici bili su ukrašeni njihovim prelepim radovima.

Pogledajte galeriju:

MALI KULINARI NAPRAVILI SU SLAVSKI KOLAČ

Nije tajna da je kulinarsko umeće savremenih osnovaca na visokom nivou. Oni su na specijalnim sekcijama u prilici ne samo da razne recepte pretaču u divnu hranu već i da često odlaze na pijacu i sami nabavljaju namirnice – provereno zdrave.

Ovoga puta, njihov zadatak je bio da, uz pomoć učiteljice, naprave slavski kolač. Zasukali su rukave i umesili testo, predivno oblikovali i ukrasili nepečen kolač, vodeći računa o svim detaljima koje prema tradiciji treba poštovati. U tome su uživali, igrajući se i učeći novi zanat, istovremeno. Pored toga, napravili su i fenomenalno slavsko žito, kojim su se svi služili za školsku slavu.

Na Savindan, u sredu, učenici su sa veroučiteljem i direktorkom škole odneli slavski kolač u Hram Svetog Dimitrija na osvećenje, nakon čega su se svi prisutni poslužili slavskim žitom. 

Bila je to prava svečanost, u kojoj su mališani svesrdno učestvovali.