Dečja kreativnost u punom jeku: Vreme je za „Male ludosti – velike mudrosti”

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 07.04.2021

Dečja kreativnost u punom jeku: Vreme je za „Male ludosti – velike mudrosti”

Učešće osnovaca na Međunarodnom bijenalu umetničkog dečjeg izraza – BUDI

Savremeni učenici poslali su radove vredne svake pohvale na prestižni 9. konkurs Međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza, čija je glavna tema čuveni lutak Pinokio. Njihove kreacije zalaze u polja animacije, ilustracije i književnosti, pa bi svaki uspeh na ovoj smotri umetnosti za mališane bio opravdan.

Mnoga remek-dela i naučna otkrića nastala su od luckastih ideja. Iako na početku deluju kao ludost, iz njih se razvijaju najveće mudrosti i lepote ovog sveta. Svoje potpuno smele ideje da Pinokija uvedu u svet igrice „Minecraft” ili da njegov lik predstave kroz vizuelni „storytelling” – vešto su, uz mentorsku podršku nastavnice likovnog Suzane Vulović, pretočili u efektne radove.

PRED UČENICIMA SU BILI BROJNI KREATIVNI IZAZOVI

Ponuđeno je više kategorija na koje deca uzrasta od 5 do 15 godina mogu odgovoriti radovima, kako individualno tako i u grupama. Kada je reč o vizuelnoj umetnosti, mogu izabrati crtanje, ilustrovanje, pravljanje makete, snimanje videa ili filma. Zatim, mogu se upustiti u pozorišnu avanturu – osmisliti pozorišnu predstavu, plesnu tačku ili performans.

A, naravno, tu su i književni izazovi, pa mališani mogu napisati pesmu, bajku, strip ili priču. Najzad, poslednja, ali nikako najmanje zanimljiva kategorija konkursa odnosi se na tri kreativne grane: ekologiju, inovaciju i eksperimentisanje. Pa su tako učenici pozvani da osmisle naučnofantastični eksperiment ili izum (crtež/video/maketu) ili ekološku akciju – što podrazumeva prezentaciju dobre ideje za ovakav vid angažmana.

Kreativni Luka Markićević (V-1) je ubacio Pinokija u svet jedne od najpopularnijih igara za decu „Minecraft”. Ova igra je poznata kao moćan katalizator učenja, gde se blokovi mogu koristiti čak i za komponovanje muzike, gde se podstiče logika i na zabavan način uvodi u svet dizajna. „Minecraft” je više od igre i Luka je to dobro prepoznao.

Zahvaljujući svom veštom vladanju tehnikom kadar-po-kadar ili „stop-motion”, uspela je da napravi efekat kao da se Pinokio, cvrčak i još jedna figurina – misteriozna princeza koja ga oživljava – sami kreću. To je stvorilo iluziju pokreta kada se serija kadrova posložila kao jedna celina. Bravo!

Džesika Gorajeb (VII-1) i Lana Milenković (V-1) koristile su tehniku grafit i nacrtale Pinokija grafitnom olovkom.

Učenici Mateja Baketarić i Milan Dovijanić iz V-1 opredelili su se za crtež u boji i rad od plastelina.

Mateja je svom vizuelnom rešenju pridodao i pesmu na engleskom, Filip Perišić (VII-1) opredelio se za isto – samo na maternjem jeziku, dok je Jovana Elek (IV-1) napisala fantastičnu kratku priču.

Ostaje samo jedno pitanje – gde njihova kreativnost prestaje?

PINOKIO JE BIO I OSTAO IZVOR NADAHNUĆA ZA UMETNIKE

Tema 9. BUDI festivala „Male ludosti – velike mudrosti” inspirisana je najpoznatijim italijanskim lutkom na svetu – Pinokiom. Karlo Klodi, novinar, poslao je uredniku novina u Rimu nekoliko kratkih epizoda o životu drvenog lutka i njegovim malim ludostima. Po objavljivanju 1881. godine avanture Pinokija su pridobile simpatije mališana i postigle veliki uspeh.

Kasnije je ovaj lik pretočen i u crtane i igrane filmove, predstave, stripove, knjige i ilustracije i stekao planetarnu popularnost. Inspirisao je i generacije budućih umetnika, a sigurni smo i da će i savremeni mališani u njemu naći inspiraciju.

Ovaj neobičan i značajan konkurs predstavlja jednu lepu umetničku avanturu, a sigurni smo i da uspesi mališana neće izostati kada rezultati stignu. Kreativnost i talenat su tu – već znamo!