Druženje u prirodi kroz sport i zaboravljene igre

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 16.06.2021

Druženje u prirodi kroz sport i zaboravljene igre

Nezaboravan dan u Košutnjaku uz nadmetanje u krosu, igranje žmurke, lozinke, preskakanje lastiša, igranje klikerima...

Sunčano vreme, trim-staza, sjajna priroda Košutnjaka! Učenici starijih razreda će dugo pamtiti jedan sportski dan tokom kojeg su se divno proveli, sportski nadmetali i naučili nove stvari.

U četvrtak, 17. juna, školski dan su proveli u Košutnjaku, gde su za njih bile organizovane brojne zanimljive aktivnosti. Zaista su uživali u prirodi, a dan će pamtiti po tome što su se podsetili i nekih pomalo zaboravljenih igara.

KROS NA PROFESIONALNOJ STAZI UZ VELIKU BORBU

Deca su u Košutnjak stigla rano ujutru u sportskoj opremi i odmah su počela da se pripremaju za glavnu aktivnost – kros, koji je podrazumevao nadmetanje u trčanju na trim-stazi. Učenici su ozbiljno prihvatili ovaj izazov, dobro se zagrejali i trčali sa mnogo elana, ne odustajući i boreći se.

Najpre su se zagrejali. Napravili su jedan krug laganog trčanja uz obavezno vežbanje na svim stanicama.

Trčali su po sjajnoj stazi kroz šumu, čija je dužina oko 500 metara. Kod dečaka je odneo pobedu Vuk Pantić Crnčević, učenik V-1, a kod devojčica Mara Đukić, učenica V-2.

Pobednici su dobili pehare!

USLEDILE SU IGRE KOJE MOŽEMO SMATRATI VEČNIM

Osim krosa, savremeni osnovci su igrali neke od omiljenih igara poput žmurke, lozinke, preskakanja lastiša, igranja klikerima itd. Mnogi od njih su dobro poznavali pravila ovih igara, a onima koji još uvek nisu imali priliku da ih probaju bile su posebno zanimljive.

Utisak svih je da su ovo igre koje su zabavne svim generacijama i da se za njih slobodno može reći da traju večno.

Organizovanjem aktivnosti u prirodi Savremena je još jednom pokazala zbog čega je eko-škola, koja izuzetno brine o tome da njeni učenici ne izgube svest o prirodi i životnoj sredini. Osim toga, još jednom je sprovedena praksa „učionice na otvorenom”, koja se bazira na konceptu da nastavu što češće i na što kvalitetniji način treba sprovoditi izvan učionica, odnosno van okvira tradicionalnog načina učenja.

U izazovnim sportskim, ali i drevnim igrama detinjstva – protekao je još jedan divan dan!

Učenici su se vratili na užinu u školu i dugo prepričavali anegdote i utiske sa ove svojevrsne smotre talenata. Pogledajte galeriju: