Test za roditelje

Test za roditelje

Obrazovne institucije
Obrazovni servisi

Edukativna radionica inspirisana „Ružnim pačetom’’: Saosećati sa drugim i osnažiti ga da voli sebe

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 05.04.2021

Edukativna radionica inspirisana „Ružnim pačetom’’: Saosećati sa drugim i osnažiti ga da voli sebe

Na izložbi pogledajte kako tešimo ružno pače i učimo se saosećanju

Svi znamo priču o ružnom pačetu i njegovim problemima sa okruženjem koje ga je odbacivalo jer nije bilo isto kao oni. Učenici prvog razreda imali su zadatak da na sebi svojstven način uteše ružno pače. Da ga oraspolože i daju mu do znanja da je lepo i da ne treba da bude tužno.

Iako samo putuje svetom, ružno pače nije samo – dok ima onih koji ga razumeju i koji sa njim saosećaju. Jedna od najinspirativnijih bajki dečje književnosti uvek je dobra prilika za kvalitetan nastavni i pedagoški rad. Učenici koji pohađaju Fun and study program posvećeno su pristupili projektu, koji je sprovela Marija Bunjevčev, školski pedagog.

DEČJI RADOVI ULIVAJU NADU I BODRE RUŽNO PAČE DA NASTAVI DALJE

Priča o ružnom pačetu je pratila detinjstvo svakog od nas – jedna od poučnih bajki koja zadire u suštinu naših emocija i pomaže nam da saosećamo sa onim ko pati ili ko nije društveno prihvaćen. Upravo je ona upotrebljena kao metod pedagoške edukacije, kojim se razvija empatija, ali i promoviše pravo na različitost.

Deca su najpre odgovarala na pitanja kao što su „Po čemu su pačići bili slični, a po čemu različiti?”, „Zašto su ostala braća oterala crno pače?” i „Kako se ponašalo crno pače kada je ostalo samo?”. Najzad, pitanja su preusmerena i na samu decu pa su upitana – kako se ona ponašaju kada ugledaju nekog drugačijeg od sebe?

Njihovi odgovori bili su puni saosećanja i dečje „čitanje” ove poznate bajke je bilo zaista dirljivo. Nakon iznošenja ličnih utisaka i stavova, deca su dobila zadatak da kreiranjem poruka – koje će sami smisliti, nacrtati, napisati, iskrojiti i lepiti – uteše ružno pače. I tako je ova lepa avantura počela.

Rezultat je bio šareni pano, na kojem se mogu videti dirljivi i utešni dečji ispisi. A mališani su imali i priliku da oboje model ružnog pečata – bojom koje žele. Pa su neki od radova bili žuti i plavi, a neki šareni. Svakako, prvaci su uspeli u svom zadatku! Malo pače koje traži drugare i topao zagrljaj svoje mame – to je i učinilo u bajci. Ali je puno simpatija i prave prijatelje steklo – i među učenicima Savremene.

FAST PROGRAM – DA ŠKOLSKI DANI BUDU ŠTO KREATIVNIJI

Osnovci pored redovnih časova imaju i vreme posvećeno razvijanju i otkrivanju njihovih talenata. Fun and Study Time (FAST) predstavlja idealan način da se period pre i posle časova iskoristi što zanimljivije. Oni se tokom ovog programa zabavljaju na kreativan način, podstiču kreativno mišljenje i bave se sportom, umetnošću i razvojem vijuga.

Često sami predlažu aktivnosti koje uz mentorsku podršku pretvaraju u sjajne zajedničke aktivnosti. A kroz aktivnosti slične ovoj pedagoškoj radionici – savremeni učenici jačaju ličnost i osvešćuju različite aspekte društvenog i kulturnog života.
Važne stvari koje su ovog puta naučili jesu da volimo sebe onakve kakvi jesmo, da poštujemo prirodu, ali i sopstveni izgled, da volimo druge i razumemo različitost.

Sjajne dečje poruke upućene ružnom pačetu najbolje o tome govore. Deca su ga utešila i poručila da se češće gleda u ogledalo i da se smeje – podižući mu svest o tome da ono nije ružno pače, već prelepi labud, poručivši mu na kraju: „Volim te, pače”.