Ekskurzija kao put kulture, saznanja i dobre zabave

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Učionica bez zidova, V-VIII / 24.06.2021

Ekskurzija za starije razrede: Pošli smo na put kulture, saznanja i dobre zabave

Prateći tok Dunava, savremeni osnovci posetili su znamenitosti istočne Srbije

Krajem juna savremeni osnovci pošli su na dvodnevnu ekskurziju, na kojoj su obišli Viminacijum, manastir Tumane, Golubac, Negotin i Lepenski vir, prateći tok Dunava. Malo je reči koje mogu opisati njihovo uzbuđenje: lepo vreme pratilo ih je dok su znatiželjno otkrivali istorijske toponime istočne Srbije i usput se odlično zabavljali.

SREDNJOVEKOVNA SRBIJA, SPOMENICI KULTURE I NACIONALNI PARKOVI

Ruta koju su učenici starijih razreda pratili prvog dana ekskurzije podrazumevala je vožnju autobusom prema arheološkom nalazištu Viminacijum, odnosno obilazak nekadašnjeg rimskog vojnog logora i glavnog grada rimske provincije Gornja Mezija. Uz stručno vođenje, oni su iskoristili priliku da nauče više o ovom jedinstvenom mestu, koje je vrlo prepoznatljivo u Evropi i svetu otkako je lokalitet otkriven u drugoj polovini prošlog veka.

U daljem programu njihovog zabavnog puta osnovci su posetili manastir Tumane iz druge polovine XIV veka, zadužbinu Miloša Obilića, posle čega su uživali u slobodnim aktivnostima. Zatim su se uputili pravo ka sledećoj destinaciji – Golubačkom gradu – srednjovekovnoj tvrđavi i spomeniku kulture koji potiče još iz XIV veka i koji se danas nalazi u okviru Nacionalnog parka Đerdap.

DRUŽENJE ZA PAMĆENJE I UZBUDLJIV DRUGI DAN PUTA

Po završenom obilasku tvrđave učenici su otišli u svoj smeštaj – hotel „Golubački grad”, gde su se odmarali u druženju i slobodnim aktivnostima. Sutradan su rano ustali puni entuzijazma kako bi nastavili svoj pohod.

Oni su se drugog dana ekskurzije uputili prema Negotinu. Tamo su razgledali ovaj grad, posetili Muzej Hajduk Veljka i obišli kuću Stevana Mokranjca iz 19. veka, koja predstavlja nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture. U kući je živeo i radio najistaknutiji srpski kompozitor i horovođa, pedagog i sakupljač narodnih melodija kojima je obogatio umetničku muziku.

Uz stručno vođenje, učenici su naučili da je Mokranjac bio predstavnik muzičkog realizma i jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpske muzike na prelazu iz 19. u 20. vek. Svoj najviši domet dosegao je delom „Rukoveti”, a jedna od najznačajnijih i najčešće izvođenih duhovnih kompozicija je Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Usledila je šetnja po centralnoj gradskoj zoni uz obilazak spomenika posvećenih Hajduk Veljku i Đorđu Stanojeviću. Završna poseta podrazumevala je obilazak arheološkog nalazišta Lepenski vir i razgledanje etno-parka iz 19. veka i muzeja.

Posle svega, može se reći: bila je to prava lekcija iz kulture i umetnosti – uz sjajan provod i utiske koji će dugo ostati u sećanju starijih osnovaca Savremene osnovne škole.

Pogledajte galeriju: