Fun and study time u savremenoj – zanimljive aktivnosti i igre tokom jeseni

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 18.11.2020

Fun and study time u savremenoj – zanimljive aktivnosti i igre tokom jeseni

Uživanje osnovaca u programima pre i posle nastave

Savremeni školski dan traje pre i posle časova i podrazumeva provođenje vremena u zabavnim i edukativnim aktivnostima u školi.

Program FAST (Fun and study time) je prilagođen uzrastu učenika i odvija se prema planu aktivnosti za određeni dan. Učenici u toku vannastavnog boravka mogu koristiti stazu za trčanje, teretanu, terene za mali fudbal, košarku, odbojku i rukomet. Posle nastave se opuštaju igrajući različite društvene igre, crtajući, gledajući filmove i još mnogo toga.

Pored obaveznih časova koje učenici pohađaju, vrlo je bitno i na koji način provode svoje slobodno vreme. Savremena želi da njeni učenici dolaze srećni u školu i da izrastu u introspektivne, preduzimljive i savesne osobe pune samopouzdanja, dinamične i sposobne da se prilagode promenama u 21. veku.

Zbog toga su osmišljene posebne aktivnosti koje nazivamo Fun and study time i tokom njih je predviđen rad u manjim grupama kako bi učenici završili domaće zadatke, prisetili se svega što su saznali u toku dana, bavili se sportskim aktivnostima i rekreirali, bolje upoznali školske drugare i kroz zanimljive igre naučili mnogo novih stvari.

Jesen je poslužila kao inspiracija mališanima da se sjajno zabave. Slikanje i bojenje jesenjeg drveća, portreti kombinovani sa opalim lišćem, kreativne bojanke, isticanje sopstvene vizije i načina na koji posmatraju jesen – tako je izgledala jedna popodnevna radionica.

Aktivnosti kao što su umetničke radionice, odeljenjske priredbe, takmičenja, kvizovi, uređenje panoa, društvene igre, slušanje muzike za decu i još mnogo interesantnih igara za razvoj kreativnosti poslužile su tome da podstaknu dečju kreativnost.

Mali kreativci kroz zanimljive zadatke u okviru kreativnog ateljea nauče, recimo, kako da od kolaž papira predstave jedan događaj. Često prave 3D dinosauruse od papira, usvajanju origami tehnike ili tehnike

Mali kreativci kroz zanimljive zadatke u okviru kreativnog ateljea mogu da nauče, recimo, kako da pomoću kolaž papira predstave jedan događaj. Često prave i 3D dinosauruse od papira, a poznaju i origami tehniku ili tehniku pravljenja kolaža. Mnogi su skloni tome da neke od veština ili kreacija predstavljaju kod kuće.

MENTALNA GIMNASTIKA I SAMOSTALAN RAD

FAST aktivnosti mogu biti i slagalice, mozgalice, asocijacije, pantomima, čitanje knjiga, igre memorije, karaoke, imitacija plesnih pokreta, mini-bioskop, eksperimenti i još mnoge zanimljive igrice za savremene osnovce. Školarci se u ovom periodu sa drugarima često opuštaju uz društvene igre, u kojima na kreativan način dolaze do rešenja koja zahtevaju određene igrice i time razvijaju svoje kognitivne i mentalne sposobnosti.

Tokom aktivnosti Fun and study time oni samostalno ili uz pomoć učitelja i nastavnika završavaju svoje domaće zadatke. Svi domaći zadaci koje učenici urade u toku samostalnih aktivnosti detaljno se proveravaju, tako da roditelji ne moraju brinuti o tome da li su deca završila sve svoje obaveze. To roditeljima mnogo znači, jer onda deca kod kuće imaju više slobodnog vremena, koje je znatno lakše organizovati.

ZDRAVA UŽINA, REKREATIVNE I SPORTSKE AKTIVNOSTI

Osim doručka i ručka koje savremeni osnovci imaju u toku dana, tokom Fun and study aktivnosti učenici u školi dobijaju i zdravu užinu. Tu uglavnom spada voće, integralni keks, ovsena kaša i još sličnih zdravih obroka. Kada usvoji naviku da ima uravnotežene i vremenski pravilno raspoređene obroke, vaše dete će svest o značaju pravilne ishrane održavati i kasnije.

Rekreativne i sportske aktivnosti koje su omiljene su „Ledeni čika”, „Između dve vatre”, „Dan-noć”, vežbe koordinacije sa loptom, vučenje konopca, preskakanje vijače, trčanje u džakovima, tehnike vođenja lopte. Učenici se relaksiraju kroz raznovrsne igre, koje se mogu održavati i na sportskom poligonu i pomoću kojih mali sportisti uvežbavaju tehnike trčanja, uče osnove raznih sportova i standardne plesne korake.

Pogledajte kako je izgledala jesenja radionica posle časova: