Humani gest savremenih osnovaca i Milinog tate

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 09.10.2019

Humani gest savremenih osnovaca i Milinog tate

Tata Mile iz I-1, Veljko Dželatović, iznenadio je Savremenu osnovnu školu jednim velikim humanim gestom. Naime, povodom humanitarne akcije prikupljanja plastičnih čepova, njegovom inicijativom prikupljena je značajna količina, koju je Veljko predao Osnovnoj školi „Savremena” kako bi čepovi bili prosleđeni dalje na reciklažu. Prikupljeni novac se koristi za kupovinu ortopedskih pomagala osobama sa invaliditetom.

Akcija „Čep za hendikep”

Ova akcija traje od septembra 2012. godine i funkcioniše tako što građani doborovoljno prikupljaju čepove od plastičnih flaša, koje se zatim prodaju kompanijama koje se bave reciklažom tvrde plastike. Za dobijeni novac se osobama sa invaliditetom kupuju nova ili polovna ortopedska pomagala. Ovim aktivnostima deluje se na promenu društvene svesti i odgovornosti kako prema životnoj sredini, tako i prema osobama sa invaliditetom.

Misija Udruženja „Čep za hendikep” jeste poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom i zalaganje za ostvarivanje punog potencijala svake osobe sa invaliditetom, uz korišćenje raspoloživih resursa u zajednici. Zahvaljujući ovoj akciji, u prethodnih 5 godina kupljeno je 78 ortopedskih pomagala i reciklirano čak 600 tona čepova.

Osnovci naučili bitnu lekciju – kako biti human i voditi brigu o drugima

Učestvujući u ovoj akciji, školarci su se zabavljali, ali i naučili još jednu bitnu lekciju – šta znači biti human i kako voditi brigu o drugima. Od svojih nastavnika i učitelja saznali su kako biti društveno odgovoran i kako jedan ovakav gest može da pomogne mnogima. Ovo je jedna u nizu humanitarnih akcija u kojima učestvuju učenici Savremene, a svoju zahvalnost jednoglasno su iskazali:

Hvala Milinom tati, koji nas je naučio kako funkcioniše akcija „Čep za hendikep”, i hvala nastavnicima što nas uče kako da brinemo o drugima.

Takođe, nedavno su učestvovali u još jednoj akciji – došli su na ideju da svojim drugarima iz jedne osnovne škole u paketićima pošalju potreban školski pribor za celu godinu.

Eko-škola i podizanje svesti o očuvanju životne sredine

Savremena je eco-friendly school i učenici ove škole kroz nastavne i vannastavne aktivnosti, zajednički osmišljene projekte i akcije svakodnevno uče o tome koliko je bitno sačuvati našu zajedničku kuću – planetu Zemlju.

Pored toga što je ovo jedna velika humanitarna akcija i pravi poduhvat za osnovce Savremene, to je i lekcija o ekologiji i čuvanju prirode, kojom su učenici proširili već stečeno znanje na radionici reciklaže i ekologije.


Prijavite se

Predupis za generaciju 2020/21. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »