Humanitarni bazar povodom Dečje nedelje u Savremenoj

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 09.10.2021

Humanitarni bazar povodom Dečje nedelje u Savremenoj

Za učenike mlađih razreda osmišljen je kreativni, humanitarni bazar pod nazivom „Da sva deca budu jednaka”

Povodom obeležavanja Dečje nedelje u Savremenoj osnovnoj školi, organizovan je humanitarni bazar za učenike mlađih razreda pod sloganom „Da sva deca budu jednaka”. Ideja je da se pomogne najugroženijima, a da se u isto vreme, pored humanosti, koja je jedna od najvećih ljudskih vrednosti, iskaže i kreativnost.

Nije bilo sumnje da će savremeni osnovci ozbiljno i sa puno ljubavi i pozitivne energije prihvatiti da budu u ulozi malih umetnika čija će dela biti prodavana u humanitarne svrhe. Ideja je bila da se prepuste mašti i kreativnosti i da sve što naprave prilože za potrebe izložbe u okviru bazara, a povod da se tako nešto organizuje bila je Dečja nedelja.

DETE JE DETE, DA GA VOLITE I RAZUMETE

Ova manifestacija se obeležava od 4. do 10. oktobra širom Srbije. Neki od ciljeva Dečje nedelje su skretanje pažnje najšire javnosti na prava i potrebe dece, ukazivanje na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju kada su u pitanju zaštita dece i ostvarivanje njihovih prava, kao i promocija aktivnog učešća dece u donošenju odluka koje se tiču upravo njih.

Na našim prostorima Dečja nedelja se obeležava od 1934. godine i od tada se menja i razvija, prilagođavajući svoje programske ciljeve stvarnim potrebama i problemima dece. Za moto ovogodišnje Dečje nedelje izabrani su stihovi Ljubivoja Ršumovića: „Dete je dete, da ga volite i razumete”.

U sklopu Dečje nedelje razgovaralo se o pravima i obavezama dece. Tako je učiteljica Ivana Dimitrijević sa svojim učenicima razgovarala o tome kako su svi jednaki. Uz priču o tome da postoje deca koja nemaju sve neophodne uslove za život, rodila se ideja da se takvoj deci pomogne tako što će biti organizovan bazar na kom će se prikupljati novčana sredstva upravo za njih. Želja celog kolektiva je da im se pomogne i da se ta deca učine srećnim, jer su deca ta koja ukrašavaju svet – baš kao što kaže naš pesnik Ljubivoje Ršumović.

Znamo da je važno da sva deca budu jednaka i da nema diskriminacije. Međutim, mnogo je onih koji nemaju obezbeđene adekvatne uslove života i kojima je srećno detinjstvo usled mnogo faktora onemogućeno. Zato takvim mališanima treba uvek izlaziti u susret.

PRAVIMO NAJLEPŠE RADOVE U HUMANITARNE SVRHE

Učenici su kreirali čestitke, ramove, narukvice, ogrlice, ukrase, crteže, mašne, bedževe, dekorisane kutije, broševe, maske, slike, citate na ukrasnom papiru, papirne kape itd.

Savremeni prvaci su zajedno sa svojim učiteljicama napravili i različite predmete od gline, koji će biti izloženi na bazaru u holu škole. Njihova posvećenost i moto koji glasi „pomozi drugarima kojima je teško” bili su pokretačka snaga i podstrek. Najzad, i sami su postali bolje osobe – čineći dobro za druge.

Pored dečjih radova postavljene su kutije gde roditelji mogu ubaciti novac za rad koji žele da otkupe, a sakupljeni prilog biće dat u humanitarne svrhe.

Ponosni smo što naši đaci od malih nogu ispoljavaju empatiju i plemenitost prema drugima.