Idemo dalje na regionalno takmičenje! Filip Perišić braniće boje Savremene na nadmetanju iz tehnike i tehnologije

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 19.04.2021

Idemo dalje na regionalno takmičenje! Filip Perišić braniće boje Savremene na nadmetanju iz tehnike i tehnologije

Nakon velikog uspeha na opštinskom takmičenju, naši učenici nisu se zaustavili i prošli su dalje

Uspesi savremenih osnovaca na polju tehnike i tehnologije se nastavljaju! Posle odličnih rezultata na školskom takmičenju i plasmanu čak sedam učenika na opštinsko takmičenje – neki od njih uspeli su da odu korak dalje. Tako je sjajni Filip Perišić iz 6-1 postigao ubedljiv rezultat kojim je osvojio plasman na regionalno takmičenje.

Na opštinskom takmičenju iz tehnike i tehnologije (TiT), koje je održano 17. 4. 2021. godine u Osnovoj školi „Milan Rakić” na Novom Beogradu, učestvovalo je sedam učenika Savremene osnovne škole.

Naši takmičari su dali sve od sebe da što bolje urade zadatke, a najbolji među njima i daleko bolji od mnogih takmičara iz drugih škola bio je naš Filip Perišić, izuzetno talentovani dečak koji inače pokazuje veliki takmičarski duh i veliku želju za napredovanjem.

Osim njemu, čestitke idu i nastavnici Maji Erić, koja je pripremala talentovane mališane i vodila ih kroz školsko i opštinsko takmičenje. Za regionalno takmičenje, koje uskoro očekuje Filipa, ozbiljne pripreme uveliko traju i ubeđeni smo da rezultat neće izostati. Jer mnogo puta smo to već videli – rad se uvek isplati.

ROBOTIKA I TEHNIČKO-TEHNOLOŠKI PREDMETI PODSTIČU KREATIVNOST I TIMSKI DUH

Na časovima tehnike i tehnologije, ali i na sekciji „Robotika”, učenici dobijaju kreativne i praktične zadatke. Iskorak iz kreativne učionice predstavljaju i školska takmičenja. Nadmetanja poput ovog iz tehnike i tehnologije zaista razvijaju takmičarski duh i želju za stalnim napredovanjem. Naravno, to je i šansa da učenici procenjuju i realno vrednuju svoje rezultate u odnosu na rezultate drugara iz drugih obrazovnih ustanova.

Podsećamo, predanost učenika starijih razreda Savremene osnovne škole se već isplatila, jer su već ostvarili odlične rezultate na školskom TiT takmičenju. Njihovi utisci su više nego pozitivni. Oslobodili su se straha od nastupa i naučili da uz veliki rad – rezultat neće izostati. Na tom nadmetanju učestvovali su petaci, šestaci i sedmaci.

TAKMIČENJE JE BOGATO NEOBIČNIM SADRŽAJIMA I ZASNOVANO NA POZNAVANJU NAJNOVIJIH TEHNOLOGIJA

Zahvaljujući tome što Savremena osnovna škola raspolaže najmodernijom tehnologijom, a časovi su obogaćeni interaktivnim sadržajima, savremeni osnovci već imaju odličnu praksu upotrebe tehnologija. Stoga je TiT takmičenje bila odlična prilika da osnovci primene stečena znanja, umenja i veštine iz domena tehnike i tehnologije.

TiT takmičenje je priča za sebe. Neki od glavnih ciljeva ovog vrlo popularnog takmičenja jeste da učenici prikažu svoje stvaralačke, inovativne i preduzetničke sposobnosti. Zatim, da razviju algoritamski način razmišljanja i shvate značaj sticanja funkcionalnih znanja koja su u vezi sa onim što definiše uspeh u 21. veku – a to je tehničko-tehnološka svest.

Jedan deo TiT takmičenja za mlađe razrede podrazumeva test znanja, a drugi praktičan rad na zadatku. Inače, zbog situacije sa koronavirusom poštuju se striktne mere bezbednosti kako bi se izbegla mogućnost zaraze. To je svakako razlika u odnosu na TiT takmičenja iz prethodnih godina, na kojima uvek učestvuje mnogo takmičara.

Ali to ne umanjuje kvalitet takmičenja, štaviše – uvećava ga. Naime, zbog pandemije je broj učesnika ograničen, pa je teže ostvariti plasman.

STIGAO JE FILIPOV REZULTAT

Upravo je stigla nova vest sa završenog Regionalnog takmičenja iz tehnike i tehnologije.

Na ovoj smotri mladih inženjera Filip Perišić je zauzeo 10. mesto – imao je 43 od maksimalnih 60 poena. To praktično znači da je 73% testa uradio tačno.

Bravo za Filipa, koji je za ovo takmičenje mnogo vežbao i u ogromnoj konkurenciji uspeo da osvoji visoko 10. mesto!