Igrom do saznanja: Obeležavanje Svetskog dana zdravlja u Savremenoj

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 11.04.2021

Igrom do saznanja: Obeležavanje Svetskog dana zdravlja u Savremenoj

Niz maštovitih događaja koji se tiču zdravlja pojedinca i njegove okoline

Svetski dan zdravlja poslužio je kao povod za brojne zanimljive aktivnosti u Savremenoj, kojima su se mališani dobro zabavili, ali i podsetili na važnost zdravih navika u svojim životima, kao i na važnost očuvanja životne okoline. Imali su priliku da analiziraju zdrave namirnice, dočaraju svet zdravlja kroz kompjuterske programe, edukuju se o brojnim aspektima zdravog života u modernom svetu i, najzad, dobiju nagrade – pokazatelj da je znanje usvojeno i primenjeno na najbolji način.

Aktivnosti su bile pažljivo osmišljene i u skladu sa uzrastom mališana. To je podrazumevalo prezentovanje zdravih navika, i to digitalnim putem. Mentorke u radu, Danica Nikolić i Ira Tuba, kreirale su digitalnu, edukativnu knjigu pod nazivom „Savremena slikovnica zdravih navika” za učenike mlađih razreda. Osmislile su slikovnicu u kojoj su njih dve bile glavne junakinje i na taj način približile su deci šta treba da urade kako bi bila zdrava. Učenici su kroz digitalno listanje knjige sa pažnjom pregledali važne poruke, date kroz situacije u kojima su se našle njihove nastavnice.

Oblačenje, zdrava hrana, provođenje vremena u prirodi i održavanje higijene samo su neke od tema koje su zastupljene u digitalnoj slikovnici i o kojima se govori kroz zanimljivo napisane dijaloge. Pored toga, Danica i Ira – kao književne junakinje – podučavale su mališane kako da naprave piramidu zdrave ishrane, šta se nalazi u žitaricama, mesu, ribi, mlečnim proizvodima, voću, povrću itd. i šta nije toliko zdravo u slatkišima i grickalicama.

Još jedna zanimljiva aktivnost bila je radionica „Igram se i zdravo odrastam”. Učenici su se bavili istraživanjem tragajući za što zdravijim namirnicama. Glavni zadatak je bio da kreiraju korpu sa zdravim namirnicama u programu „Paint 3D”. Na taj način oni su bili u prilici da utvrde znanje o tome šta je zdravo jesti, a koje namirnice bi trebalo izbegavati. Paralelno sa ovom zabavnom aktivnošću, izučili su jedan koristan program za obradu slika.

ZDRAVE DIPLOME I BEDŽEVI OD ZELENIH JABUKA KAO PRIZNANJA ZA ULOŽENI TRUD

Kao podsticaj i nagradu za učestvovanje u radionicama i izradu šarenih i zdravih digitalnih radova savremeni osnovci zaslužili su da dobiju priznanja. Njima su dodeljene „Zdrave diplome”, osmišljene tako da ih podsećaju na to da su naučili da brinu o svom zdravlju i o zdravlju okoline, ali i da ne bi trebalo da prestanu da to čine i u budućnosti. Odnosno, na njima je da u narednom periodu postanu svojevrsni promoteri zdravog načina života.

Još nešto što će ih posebno motivisati u tom smeru jesu bedževi – Zelene jabuke – koji ponosno stoje na njihovim reverima. Kako je zelena jabuka nedvosmislen simbol zdravlja, mnoga deca su podstaknuta time odlučila da ovo voće – kojeg uvek ima u izobilju u njihovoj školi – u slast pojedu.

Mališani su imali i svoje zdrave recepte. Naime, oni iz kulinarske sekcije napravili su sjajne kombinacije zdravog voća i time poslužili sve drugare, učitelje i nastavnike. A na školskom panou (u holu) okačeni su beli papiri na kojima učenici i nastavnici već danima upisuju koje voće ili povrće im je omiljeno, a ima i crteža omiljenih namirnica.

NAJZDRAVIJI DAN NA SVETU TREBA DA BUDE SVAKI DAN U GODINI

Svetski dan zdravlja afirmiše viziju da bi svaki pojedinac, ma gde živeo na ovoj planeti, trebalo da ostvari pravo na dobro zdravlјe. To je od početka bila ideja vodilјa Svetske zdravstvene organizacije, koja je 7. april – dan osnivanja ove međunarodne organizacije – ustanovila kao međunarodni dan podsećanja na ono što je ljudima najvažnije.

Ove godine globalna kampanja koja prati ovaj datum sprovodi se pod sloganom „Gradimo pravičniji, zdraviji svet za sve”. Kako sugeriše Svetska zdravstvena organizacija, svet u kome živimo nas je u poslednjih godinu dana naučio da i nije tako veliki kako nam se doskora činilo i da nas lako mogu zaokupiti zajedničke brige i problemi. Takođe, ostvarivanje prava na zdravlje mora biti nedvosmisleni imperativ svakog društva, svake zajednice i svakog od nas ponaosob.

Savremena kao eko-škola pridaje veliku važnost podizanju svesti o zdravlju, ekologiji, brizi o sebi i okolini. Redovnom brigom i edukacijom o tome kako da brinemo o sopstvenom zdravlju i zdravlju planete podiže se nivo informisanosti učenika o tome kako da unesu kvalitet u svoje živote. Oni tako razvijaju svest da je zdravlje stub života čoveka, ali i društva.

Pogledajte galeriju: