Jesenja kolekcija u Savremenoj osnovnoj školi budi energiju i dobre ideje

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 14.10.2020

Jesenja kolekcija u Savremenoj osnovnoj školi budi energiju i dobre ideje

Učenici skupljaju jesenje plodove i prave neverovatne kreacije, postajućI mali umetnici

Jesen je došla, a u školama je to uvek povod da se na određeni način „pozabave” ovim jedinstvenim godišnjim dobom. Naravno, u Savremenoj osnovnoj školi to se radi na stvarno drugačiji način.

Osnovci su zaista posvećeno i sa mnogo mašte, materijala i jesenjih prirodnih plodova napravili impresivne radove za izložbu u okviru jesenje kolekcije.

Kreativnost na delu – listići u bojama jeseni, papir, drvca, lepak i bojice, ali i žirevi, šišarke i kestenje učinili su da se jedan školski čas pretvori u neobičnu likovnu radionicu, a radovi savremenih osnovaca zaista su bili na visokom nivou. 

Njihove kreacije i ideje pokazale su da talenta i te kako ima! Rezultat je bila kolekcija radova kojom su nastavnici bili posebno ponosni. Ova radionica je podsticajna za pobuđivanje kreativnosti kod mališana, a deca razbijaju stereotip o tome da je jesen depresivno godišnje doba. Učionica je za trenutak – ili nešto duže – postala park ili šuma.

Jesenja kolekcija radova savremenih mališana ilustrovana je uglavnom kroz crteže i razne zanimljive kreacije nastale od jesenjih plodova. Na ovaj način kreatori ovih radova zapravo su odgovorili na temu šta za njih znači jesen, šta je karakteristično za nju i kako bi je predstavili – naravno, u likovnom obliku.

Ako nad ovim radovima zastanemo, osetićemo sve jesenje boje: žutu, bakarnu, svetlozelenu i tamnozelenu. Osetićemo i uvelost prirode, ali i lakoću lišća, koje je otpalo i transformisalo se u sjajan umetnički predmet. Nekada zelene bujne krošnje sada imaju drugu vrstu sjaja. Iako su grane ogolele, bakarni listovi šušte na zemlji. Puckaju, nije lako zalepiti ih. Ali dekorativne aktivnosti pomoću prirodnih „sredstava” čine se tako lakim i svima bliskim.

Toliko je bilo iskričavih ideja – siluete i životinje od lišća, slika koja nastaje trljanjem lišća o papir, crtanje direktno na lišću, poigravanje sa ljuskama kestena i šišarkama njihovim lepljenjem na papir ili povezivanjem, uramljivanje lišća i slikanje jeseni – magični prstići su za tili čas proizveli svoje ideje u delo. 

Najzad, zašto je ovo važno, pored toga što je veoma lepo? Evo makar tri razloga: materijala za igru na ovu temu ima na svakom koraku i zato je vrlo lako prirodno se povezati sa godišnjim dobom u kom se nalazimo. Osim toga, na ovaj način stiču se nova znanja o jeseni, a ujedno se i svi veoma zabavljaju.

Osnovci, čestitamo na jesenjoj kolekciji. Pogledajte galeriju: