Test za roditelje

Test za roditelje

Obrazovne institucije
Obrazovni servisi

Jesenja kolekcija u Savremenoj osnovnoj školi budi energiju i dobre ideje

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 14.10.2020

Jesenja kolekcija u Savremenoj osnovnoj školi budi energiju i dobre ideje

Učenici sakupljaju jesenje plodove i prave neverovatne kreacije, postajući mali umetnici

Jesen je došla, a u školama je to uvek povod da se na određeni način pozabave ovim jedinstvenim godišnjim dobom. Naravno, u Savremenoj osnovnoj školi – to se radi na stvarno drugačiji način.

Osnovci su zaista posvećeno i sa mnogo mašte, materijala i jesenjih ”prirodnih plodova” napravili impresivne radove za izložbu u okviru jesenje kolekcije.

Kreativnost na delu – listići u bojama jeseni, papir, drvca, lepak i bojice. Žirovi, šišarke i kestenje učinila je školski čas jednom neobičnom likovnom radionicom, a radovi savremenih osnovaca zaista su bili na visokom nivou. 

Njihove kreacije i ideje pokazale su da talenta i te kako ima! A rezultat je bila kolekcija radova kojom su nastavnici bili posebno ponosni. Ova radionica je podsticajna za pobuđivanje kreativnosti kod mališana a deca razbijaju stereotip o tome da je jesen depresivnom godišnje doba. Učionica je za trenutak – ili nešto duže – postala park. Ili, šuma.

Jesenja kolekcija radova savremenih mališana ilustrovana je uglavnom kroz crteže i razne, zanimljive kreacije od ”jesenjih plodova. Na ovaj način kreatori ovih radova zapravo su odgovorili na temu, šta za vas znači jesen? Šta je karakteristično za nju i kako biste je prestavili? Naravno, u likovnom obiliku.

Ako se nad radovima zamislimo, osetićemo sve jesenje boje: žutu, bakrenu, svetlo i tamno-zelenu. Osetićemo i uvelost prirode, ali i lakoću lišća – koje je otpalo i transformisalo se u sjajan umetnički predmet. Nekada zelene bujne krošnje sada imaju drugu vrstu sjaja. Iako su grane ogolele, bakreni listovi šušte na zemlji. Puckaju, nije lako zalepiti ih. Ali, dekorativne aktivnosti pomoću prirodnih ”alatki” čine se tako lakim, i svima bliskim.

 

Siluete i životinje od lišća; slika koja nastaje trljanjem prirodne boje lišća u papir; crtanje direktno na lišću; poigravanje sa ljuskama kestana i šišarkama lepljenjem na papir ili povezivanjem; uramljivanje lišća i slikanje jeseni prstićima. Zapravo, i još mnogo toga. Toliko je bilo iskričavih ideja, a magični prstići su za tili čas proizveli svoje ideje u delo.

Najzad, zašto je ovo važno, pored toga što je jako lepo? Evo makar tri razloga: materijala za igru na ovu temu ima na svakom koraku i zato je vrlo lako prirodno se povezati sa godišnjim dobom u kojem se nalazimo – deci je nešto najprirodnije. Zatim, na ovaj način se šire znanja o jeseni. A, na posletku, ovo je fantastična zabava.

Osnovci, čestitamo na jesenjoj kolekciji. Pogledajte galeriju: