Još jedan Corner day u Savremenoj: Osnovci se upoznali sa svetskim kulturama

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 29.11.2019

Još jedan Corner Day u Savremenoj: Osnovci se upoznali sa svetskim kulturama

Ovog puta osnovci su na raspolaganju imali radionice na kojima su se upoznali sa raznim svetskim kulturama: srpskom, grčkom, ruskom, američkom, kineskom i kanadskom. Naime, iz ovih zemalja dolaze neki đaci Savremene i ovom prilikom su sva deca imala ulogu u radionicama kako bi se bolje upoznala.

Danas smo se upoznavali sa svetskim kulturama, ali mnogo mi je zanimljivije što sada znam nešto više o zemljama iz kojih dolaze moji drugari i što se kulture zapravo razlikuju, ali imaju i neke sličnosti.

Na putovanju po zemljama uz VR, interaktivni kvizovi i igre memorije

Školarci su o svetskim kulturama saznali kroz igru. Interaktivni kvizovi poslužili su im da vide gde su geografski smeštene ove zemlje, kako izgledaju njihove zastave, koliko stanovnika imaju, šta su glavna obeležja tih zemalja i šta je specifično za njihovu kulturu.

Igra memorije poslužila je da osnovci provere svoje znanje i iskoriste svoj takmičarski duh:

Ovo je prezanimljivo! Naučili smo o svakoj zemlji i kulturi pojedinačno, a onda smo se upustili u igre memorije i cilj je bio da sve pogodimo, što smo i uspeli!

Kvizovi i ostale igre na radionicama nisu bili jedina zabava za osnovce. Oni su doživeli i intrigantno iskustvo na putovanju kroz ove zemlje pomoću VR naočari, koje se u savremenoj nastavi često koriste upravo sa ciljem da se deci približi doživljaj i pobudi mašta:

Jednom sam bio u Moskvi i mnogo mi se svidelo, a sada sam imao priliku da ponovo posetim Rusiju uz VR! Srećan sam što idem u Savremenu i što u nastavi koristimo najsavremeniju tehnologiju koja nam omogućava da učimo brže i efikasnije i pruža nam ovakve doživljaje.

Kaljinka, grčko kolo, tradicionalna hrana, babuške i kreativna izložba

Kaljinku, popularnu rusku pesmu, naučili su osnovci od svog drugara iz Rusije, a saznali su i da je babuška najpoznatiji ruski suvenir. Oduševljeni ovom tradicionalnom ruskom lutkom, mali kreativci su došli na još jednu odličnu ideju:

Napravićemo babuške, mnogo njih, biće raznih veličina i u raznim bojama i organizovaćemo izložbu!

Na plesnoj sekciji osnovci su se ranije upoznali sa svojim prvim plesnim pokretima, a ovog dana naučili su da igraju grčko kolo i upoznali se sa neobičnim sportovima koji dolaze iz Kine. Pošto su proširili znanja o kulturi i tradiciji ovih zemalja, osnovci su isprobali i njihove tradicionalne ukuse.

Pored svega, školarci su proširili znanja i o Americi i saznali da Amerikanci tradicionalno slave Dan zahvalnosti (Thanksgiving Day), koji su poredili sa srpskom slavom, uočavali su razlike i otkrili sve zanimljivosti u vezi sa ovim danom.

„Poštujemo različitosti i volimo svačiju kulturu”

Pored kreativnih i multidisciplinarnih časova, na kojima učenici spajaju znanja iz različitih oblasti, tu su i radionice, sekcije i druge aktivnosti koje nastavnici redovno osmišljavaju upravo sa ciljem da učenici obogate znanja o narodima i njihovim kulturama.

Upoznajući ih sa različitim kulturama, kod učenika Savremene osnovne škole se podstiču inspiracija i istraživački duh, a ono što ih posebno krasi su upravo i njihove različitosti i raznovrsnost interesovanja.

Prijavite se

Upis za generaciju 2020/21. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »