Savremena kod kuće

#savremena(k)odkuće: Kako da učenicima što zanimljivije prođe vreme u izolaciji (saveti psihologa)

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 06.04.2020

#savremena(k)odkuće: Kako da učenicima što zanimljivije prođe vreme u izolaciji (saveti psihologa)

Učenje na daljinu je danas realnost za oko 80% učenika u svetu. Prema najnovijim podacima, zatvorene su škole u 184 zemlje u svetu. I svi su ovoj globalnoj pojavi nekako morali da se prilagode.

Suočena sa ovim izazovom, naša Savremena osnovna škola je brzo našla rešenje i adaptirala se na nove uslove rada. I evo nas, ulazimo u četvrtu nedelju učenja na daljinu.

Svi smo mi različiti i to je sasvim u redu

Ne zaboravite, i učenje na daljinu može da se odvija na različite načine. 

Nekome su super virtuelna učionica i vizuelni materijali, a neko voli samo da razgovara uživo i neophodno mu je da vidi nastavnika. U Savremenoj osnovnoj školi je to moguće zahvaljujući modernim pristupima i metodama u učenju. Svi nastavnici su spremni da se prilagode učenicima i da ih ohrabre i podrže da isprobaju i druge načine učenja, da postanu sigurniji u onome u čemu dosad nisu bili. Sada nema greške i nijedno pitanje nije glupo. Zamislite, svima u svetu je ovo prvi put!

Detetu je važna osoba od poverenja

A kako se snalazite vi, dragi đaci? Da li su se navikle vaše pametne glavice na ovu vanrednu situaciju? Da li se neko oseća kao riba u vodi jer konačno može sve na savremen način, i to od kuće?

Za najveće entuzijaste i ljubitelje tehnologije ovakav način rada ne predstavlja problem. Za motivisane, radoznale, spremne da analiziraju i isprobavaju nove alate za učenje, istražuju, pišu, kreiraju…

Ali da li među vama ima poneko ko učenje na daljinu teško prihvata? I da li ste bilo kome rekli šta vam je teško i šta vam sada najviše nedostaje? Ako niste, odmah to treba da uradite. 

Svako od nas, bio mali ili veliki, treba da ima svoju osobu od poverenja, svog prijatelja koji čuva tajne, koji je spreman da sasluša i pomogne. Nekome je to mama, nekome tata, nekome su brat ili sestra, nekome je to nastavnik, a nekome psiholog. Nije bitno ko je ta osoba i da li je u ovom trenutku blizu vas… Bitno je da sa njom možete da podelite svoje osećanje i razmišljanje, svoj problem, ako ga imate.

Inovativne ideje za okupaciju dečje pažnje

Deco, iskoristite ovo vreme da razmrdate moždane vijuge. Mi vam, drage naše pametne glavice, dajemo nekoliko ideja kako da iskoristite dane u kući na najbolji način.

Podsećamo vas još jednom da je najvažnije da sa svojim ukućanima iskreno razgovarate. Uvek ima načina da se razgovara o onome što vas muči. A kada se razgovara, onda se brzo i rešava!

Pošto sada ne možete da se zabavljate sa svojim drugarima u prirodi, predlažemo vam igrice bez tehnologije:

  • napišite pesmu ili priču;
  • pročitajte knjigu;
  • naučite da pravite origami;
  • osmislite zbirku viceva ili šala;
  • savladajte plesne korake;
  • naučite tekst pesme na drugom jeziku;
  • upoznajte se sa novom društvenom igrom;
  • oprobajte se u kuvanju.

Ima mnogo mogućnosti da iskusite ono što dosad niste… Pa da nam sve pokažete kad se vratimo u školu. Tada će biti vreme za druženje i festival novih znanja i veština! Do tada, drugari, budite dobro i zdravo! I poveravajte se, to je lekovito!

Piše: Milena Tarbuk, psiholog, Savremena osnovna škola


Leave a Comment