Takmičenje „Kengur bez granica” u Savremenoj osnovnoj školi

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 11.06.2021

Takmičenje „Kengur bez granica” u Savremenoj osnovnoj školi

Učenici su učestvovali na takmičenju koje popularizuje matematiku i prirodne nauke

Dobro je poznato koliko uspeha savremeni osnovci imaju na takmičenjima iz matematike. Ovoga puta su se učenici od 1. do 4. razreda prijavili za takmičenje „Kengur bez granica”, koje je održano 10. juna i sa kog željno očekujemo rezultate.

Učenici u celom svetu, u preko 90 država, razmišljaju o istim problemima i rešavaju iste zadatke koje je odabrala komisija sastavljena od matematičara, predstavnika tih država. Na ovaj način funkcioniše međunarodno takmičenje „Kengur bez granica”, koje je privuklo veliku pažnju mališana. Ono se održava poslednjih 30 godina i smatra se pravom odskočnom daskom za buduće matematičare.

„KENGUR” JE ZAMIŠLJEN KAO KREATIVNI IZAZOV IZ MATEMATIKE

Osnovna ideja sada već čuvenog „Kengura” jeste popularizacija matematike. Cilj takmičenja je i povećanje interesovanja za matematiku i prirodne nauke, kao i stepena logičkog i kombinatornog mišljenja, razumevanja tekstova i primene stečenog matematičkog znanja.

Učenici rade test gde svaki zadatak ima pet ponuđenih odgovora, od kojih je samo jedan tačan. Test sadrži 30 zadataka sa tri stepena težine (po 10 zadataka), koje učenici od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole rade 90 minuta.

Učenici 1. i 2. razreda osnovne škole dobijaju 18 zanimljivih zadataka, podeljenih u tri grupe sa po šest zadataka, koje treba da reše za 60 minuta. Nagrade se dodeljuju posle finalnog takmičenja. Učenici 3. i 4. razreda osnovne škole treba da odgovore na 24 pitanja za 75 minuta i za njih su zadaci podeljeni po težini na grupe sa po osam zadataka.

Najbolje plasirani takmičari dobiće medalje (zlatna, srebrna i bronzana), a najuspešnijih 10% takmičara svakog razreda dobiće diplome – Tinker priznanje za postignuti rezultat na međunarodnom takmičenju „Kengur bez granica”.

U SAVREMENOJ SE UČI NA SLIČAN NAČIN

Zadaci na ovom takmičenju ne uključuju klasično školsko gradivo, već su u pitanju različite mozgalice, odnosno zadaci za razmišljanje – često su to mozgalice koje više podsećaju na igru nego na neki formalni test.

Razne matematičke oblasti obrađuju se kroz stvarno drugačije zadatke u odnosu na one iz školskog gradiva, što je sasvim kompatibilno sa načinom rada i razumevanja ovog predmeta u Savremenoj osnovnoj školi, gde predano sa mlađim osnovcima radi učiteljica Branka Milićević.

Otkrijte kako izgleda stvarno drugačiji kontrolni iz matematike i šta je ono što čini razliku u radu na zabavnim časovima u najmodernijoj osnovnoškolskoj ustanovi u regionu.

Mališani, podrazumeva se da vam želimo svu sreću i sigurni smo da ćete, kao i na brojnim drugim takmičenjima, i na „Kenguru” osvojiti medalju.