Konstruišemo šta mašta kaže: Razvijanje kreativnosti i zabava kroz lego

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 22.03.2021

Konstruišemo šta mašta kaže: Razvijanje kreativnosti i zabava kroz lego

Deca su krenula u edukativnu avanturu kroz omiljenu LEGO sekciju

Lego kocke predstavljaju jednu od najdražih igračaka u celom svetu, koja ne samo da razvija kreativnost kod dece nego i podstiče kognitivne procese.
Jedna od omiljenih vannastavnih kreativnih praksi u Savremenoj upravo je LEGO sekcija, gde deca pomoću „magičnih” kocaka pretvaraju svet mašte u zabavnu stvarnost.

Pokretni vozovi, superheroji, čarobni zamkovi, srednjovekovni vitezovi, građevinske mašine, steampunk brodovi i mnogobrojne lego kreacije bude maštu i svaku novu igru čine nezaustavljivom. Igra podstiče misaone procese, razvija kreativnost, pomaže razvoj motoričkih veština, učenje boja i oblika.

IGRA JE NAJZNAČAJNIJA AKTIVNOST DETINJSTVA

Igra podstiče kognitivne procese, razvija kreativnost, pomaže razvoj motoričkih veština, učenje boja i oblika, kao i razvoj mašte. Kada deca počnu da se u LEGO sekciji igraju, pred njima su kocke koje mogu da slože na mnoštvo načina – inspirisana su da upotrebe maštu i da se duže igraju.

U pitanju su igračke koje nisu ograničene samo na trenutan uzrast ili na jednu vrstu igre već se „prilagođavaju” uzrastu i okruženju prema potrebi. To su, zapravo, korisne igračke sa kojima dete može da se igra na načine na koje ne biste ni pomislili. Što je najvažnije, dete uz lego stalno ide dalje: osvaja svaku prepreku koja se stavlja ispred njega, slaže i preslaže, konstruiše, domaštava, igra se u punom smislu reči.

Upravo tako savremeni učenici postavljaju temelje za dugoročno kreativno razmišljanje, jer uče da sagledavaju problem iz više perspektiva i nađu različita rešenja. Oni stiču veštine da, i kada porastu, osvajaju svaku novu prepreku i uspešno izlaze na kraj sa izazovima pred sobom.

PRAVI INŽENJERSKI IZAZOVI I RAZMIŠLJANJE VAN OKVIRA

Učenici posebno vole tehničke kocke (kolekciju „Technic”) gde usavršavaju svoje veštine gradnje, praveći, recimo, sjajne automobile koji postižu maksimalnu brzinu, a onda sledi i čuvena trka dragstera. Osim toga, oni mogu praviti i male građevinske konstrukcije – garaže ili kuće, dizalice i bagere, kranove i mostove, pa čak i berače trešanja.

Postavlja se samo jedno pitanje: gde mašta počinje, a gde se završava? U lego svetu ne postoji precizan odgovor, jer dobra zabava obuzima duh i vremenske odrednice postaju manje bitne.

LEGO sekcija je izuzetno praktična i korisna, jer kroz igru sa LEGO setovima mlađi, ali i stariji osnovci Savremene ulaze u svet nauke i inženjerstva, učeći pritom kako se koriste poluge, zupčanici, točkovi i osovine i koliko je prilikom gradnje bitna ravnoteža.

Kada se lego kockama pridodaju savremene aplikacije, možemo zaključiti i da mališani stiču važna digitalna znanja koja će im omogućiti da na najbolji i najkreativniji način iskoriste potencijal novih tehnologija u budućnosti. To je, dakle, pobeda kreativnosti i put ka uspehu.