Košarkaški turnir po sunčanom danu na terenima Savremene

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Učionica bez zidova, V-VIII / 23.05.2021

Košarkaški turnir po sunčanom danu na terenima Savremene

Međunarodni dan sporta u znaku nadmetanja učenika i nastavnika

Svetski dan sporta, 25. maj, obeležava se širom sveta organizacijom događaja kojima se slavi i veliča magija sporta.

U Savremenoj osnovnoj školi tom prilikom je organizovan košarkaški turnir u čijem su finalu igrali učenici protiv nastavnika. Pobednik ovog veoma uzbudljivog dana bio je – sport.

Časovi fizičkog vaspitanja vrlo često su zasnovani na igri kroz sportove sa loptom. Pored fudbala, košarka svakako predstavlja jednu od omiljenih aktivnosti savremenih osnovaca. Ne samo na časovima već i dok traju slobodne aktivnosti, oni često igraju basket i takmiče se u davanju trojki.

DRIM-TIM EKIPE UČENIKA I NASTAVNIKA

Imajući u vidu da je ovaj sport u Savremenoj toliko popularan, baš na Međunarodni dan sporta u našoj školi održano je nadmetanje učenika starijih razreda. Dan je bio kao stvoren za sport – mnogo sunca i dobre energije koja se mogla osetiti po ovako lepom danu.

Koncept je bio takav da se formira drim-tim ekipa učenika, koja će igrati protiv drim-tim ekipe nastavnika. Kako učenici dosta dobro prepoznaju ko su najbolji od najboljih u njihovim redovima, napravljena je najbolja mešovita ekipa od savremenih košarkaša iz starijih razreda.

Utakmica je bila izuzetno dinamična i zanimljiva. Smenjivali su se koševi i sa jedne i sa druge strane. U jednom trenutku su učenici bili bolji da bi potom nastavnička ekipa, koja je ipak u proseku bila nešto viša, brzo uzvratila serijom koševa. Do samog kraja sve je bilo neizvesno.

Na kraju je nastavnički drim-tim uspeo da poveže nekoliko koševa i tako stekne prednost. U potpuno fer igri, gde nije bilo predavanja niti popuštanja ni sa jedne ni sa druge strane, nastavnici su pobedili.

Međutim, niko nije imao osećaj da je izgubio. Na dan sporta jedino mogu pobediti sportski duh, sloga i druženje, tj. sam sport!

KOŠARKA JE IGRA KOJA UVEK PODIŽE RASPOLOŽENJE I JAČA DUH

Košarka kao dinamičan sport, sa mnogo poena i brze igre, predstavlja pravi izazov za svako dete. Vreme provedeno u sportskoj sali ili na terenu na otvorenom uvek je kvalitetno. Za treninge košarke važi pravilo da su to aktivnosti koje pozitivno utiču na fizičko, intelektualno i emotivno stanje svakog pojedinca.

Dok igraju, deci uglavnom osmeh krasi lice, bez obzira na to da li je lopta prošla kroz obruč ili pored njega. Ponekad bude i kratkog razočaranja, koje je potpuno normalan deo sportske igre, ali i života. Uostalom košarka se igra zbog dobre i pozitivne energije, što učenici znaju i osećaju.

Promocija pozitivnog stava prema fizičkim aktivnostima kao osnovnom preduslovu zdravog i aktivnog načina života jedna je od glavnih stvari koje deca uče u Savremenoj osnovnoj školi.

Živeo sport! Ovako je to izgledalo: