Kreativni časovi baleta i gitare za razvoj umetničkih talenata učenika

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 15.12.2020

Kreativni časovi baleta i gitare za razvoj umetničkih talenata učenika

Razvoj zdrave ličnosti podrazumeva kreativne i pažljivo osmišljene aktivnosti

Dodatne aktivnosti za učenike Savremene osnovne škole su brojne, a neke od omiljenih su časovi baleta i gitare. Obe aktivnosti su podsticajne i zdrave i služe kao pozitivna sportsko-umetnička dopuna radu u školi.

Obe aktivnosti su podsticajne i zdrave i služe kao pozitivna sportsko-umetnička dopuna radu u školi.

Radionica „BeoBaleta”

Baletska radionica koju realizuje škola „BeoBalet” predviđena je za devojčice od 6 do 12 godina. Časove najvišeg kvaliteta drže stručni treneri, sa kojima je Savremena osnovna škola već uspešno sarađivala. 

Radionica se održava dva puta nedeljno u prostoru Savremene osnovne škole, i to u poslepodnevnim terminima u trajanju od po 60 minuta. Benefiti vežbanja baleta su veliki – takva aktivnost je podsticajna i zdrava i služi kao pozitivna, sportsko-umetnička dopuna radu u školi.

Na časovima se vreme posvećuje poboljšavanju motorike, a deca se postepeno privikavaju na disciplinu koju rad u grupi zahteva. Uz omiljene bajke i muziku prilagođenu njihovom uzrastu, male balerine izvode svoje prve baletske korake. Čas je koncipiran tako da deca uče kroz igru i mnogo zabave. 

Polako usvajaju veštine rada u grupi i počinju da dobijaju složenije zadatke, pa se s vremenom od njih očekuje da savladaju prve kompleksnije baletske korake i koreografije. Slušaju zahtevniju muziku, sklapaju prve baletske „rečenice” i samostalnije su u umetničkom izražavanju. Posebno se obraća pažnja na pravilan rad stopala i kičmenog stuba.

Kreativni kurs gitare

Kreativni kurs gitare namenjen je učenicima od 8 do 15 godina i vode je eminentni predavači koji su svoje časove posebno prilagodili učenicima Savremene osnovne škole. 

 

Predavači nastoje da kroz zabavu deci pomognu da ovaj instrument upoznaju i savladaju i da ih postaknu da kod kuće sami žele da vežbaju. Redovno vežbanje i izvođenje muzičkih formi podstiče disciplinu i odgovornost, povećava moć opažanja i samopouzdanje, razvija kreativnost i logiku.

Kod dece koja sviraju neki muzički instrument dokazano je poboljšanje motorike, pamćenja, pažnje, organizacije i planiranja, kao i procesuiranje emocija.

Časovi gitare za početnike uglavnom se održavaju na klasičnoj gitari, jer se na njoj najbrže savladaju osnove i savremene tehnike sviranja. Časovi gitare za decu planiraju se tako da ne ometaju njihov školski raspored, kao ni druge vannastavne aktivnosti.